Експертът: Несмъртоносните оръжия са деца на демокрацията  

15 юли, 2006

Иван Симеонов, оръжеен експерт и инструктор по стрелба пред news.bg

Каква е същността на несмъртоносните оръжия?
Оръжието исторически винаги се е възприемало, като средство за силово решаване на конфликти и затова главното му предназначение е било да убива, наранява и да сее смърт.
Но през втората половина на миналия век по ред причини от политическо, етическо и морално естество, тези характеристики на част от оръжейните системи претърпяваха изменения в посока намаляване смъртоносният ефект.
Решаването на конфликтни ситуации да става със средства, които не нанасят трайни увреждания, но са в състояние да елиминират временно агресивният фактор.
Несмъртоносните оръжия са наложени от практиката на правоохранителните органи, когато масовите прояви и агресивно поведение на тълпите стават неудържими и властите не могат да си позволят да използват смъртоносно оръжие. В същността си, те са начин за въздействие от достатъчно мотивирани хора върху маса, която се опитва да руши и дава израз на гнева си.
По начина си на действие тези оръжия се разделят на системи на:
Контактни – с непосредствено въздействие на целите при осъществяване на допир или от съвсем кратки дистанции, като се използват механични елементи с ограничена енергия, които предизвикват силни болеви усещания и електрическа енергия – разряд с нисък потенциал и високо напрежение, който има същия ефект.
Безконтактни – различни химически елементи, които имат силно раздразващо въздействие върху гърлено-носовите рецептори, зрението, а също така и нервно-паралитично действие. В тази група влизат и средствата, които имат и силно светлинно, акустично и топлинно излъчване и временно неутрализират всички възприятия.
В последно време, започва разработката и развитието на самостоятелни, отделни системи, изстрелващи само несмъртоносни проектили – търсеното решение е да се изстрелват снаряди с по-голям обем и маса, отколкото при стандартните оръжия, за да се достигне по-бързо искания ефект.
Другото направление за постигане на същият ефект са електрошоковите уреди - като се започне от т.нар. стоп палки, които при допир със съответното лице, предизвикват токов удар с много високо напрежение и съответно с нисък електрически потенциал, който не е смъртоносен, но предизвиква много сериозен шок и във всички случаи парализира противника.
Основният проблем при тях е, че не могат да се използват много масово, защото е необходим директен контакт.
Последното нещо, което навлиза на въоръжение в правоохранителните органи за борба с анти-законови масови прояви са оръжия, действащи на същия принцип, но те изстрелват заряда на разстояние 6-15 м. и премахват необходимостта от директен контакт.

Кога според вас едно несмъртоносно оръжие може да се превърне в смъртоносно?
Първо ще се спра на гражданските оръжия за самоотбрана и самозащита - така известните газови или газ-сигнални оръжия (пистолети и револвери).
Те вместо известните „бойни патрони” са заредени с боеприпас, който няма твърд проектил поразяващ тялото, а различни субстанции газообразно вещество и с различен начин на действие.
Най-разпространените и съответно известните са т.нар. сълзотворните газове, които предизвикват много силно дразнене на дихателната система придружено с обилно отделяне на сълзи, от където е им името им „сълзотворни”. Основното им предназначение е разконцентриране и демобилизиране на отсрещната нападаща страна.
Има обаче и боеприпаси с нервно паралитични газове – те вече действат много по-активно върху нервната система, стига се до шокови състояния. Ако те се употребят срещу човек, който има проблеми със сърдечно съдова система или други специфични заболявания може да има и необратими последствия. За това по принцип, поне в нашето законодателство тези нервни паралитични газове не са разрешени от закона.
Принципът на действие е: има барутен заряд в боеприпаса (като при „обикновените”), има прахообразно вещество, което при изстрела от високата температура при разширяването на барутните газове става газообразно и този газообразен облак поразява нападащата страна, но - ако един такъв боеприпас бъде употребен от близко разстояние, тогава силата на барутните газове (те излизат с много висока скорост и температура) могат да нанесат много сериозни физически поражения.
Освен това има опасност за едно обратно действие, особено ако посоката на вятъра е срещу използващия този вид оръжие – веществото може да бъде прехвърлено върху неговата дихателна система.
Друга основна опасност има при оръжия, използващи гумени или пластмасови куршуми – особено от близко разстояние и при т. нар. стрелба от упор в незащитени части на тялото, те нанасят сериозни физически увреждания.
Никога не трябва да се прави съчетание между двата вида (смъртоносно и несмъртоносно) оръжие – по-добре е да се използва боеприпас за нормално оръжие с не смъртоносен ефект, т.нар. стоп патрони, чиято конструкцията е направена така, че да няма пробивна способност проектила да навлиза в чуждо тяло, а отдава цялата си енергия при удара и предизвиква достатъчен шоков удар(ефект).

Има ли някаква специфика на несмъртоносните оръжия, която трябва да се знае задължително от хората, използващи такова оръжие?
Начинът на използване е абсолютно същият като при „нормалното”. С несмъртоносното се борави както с всяко огнестрелно оръжие – просто няма разлика, а и не бива да има, защото то е вид огнестрелно оръжие, независимо какво изстрелва.
Газовите оръжия са добре защитени от влиянието на външни фактори и атмосферни условия, но в никакъв случай не трябва да се употребяват в затворено помещение, защото тогава ще бъдат поразени всички присъстващи; не трябва да бъде насочвано към незащитени части на тялото, дори производителите препоръчват да се насочва към дрехата на „противника”, защото тогава частици полепват върху нея и имат по-дълготрайно действие, отколкото при изстрелването на един облак, но това вече е специфика на действие.
По-особена е ситуацията със шоковите палки - те трябва да се използват изключително като изненадващо средство.
Има няколко вида (по-малки и по-големи), но за употребата им винаги е необходим контакт с другата страна.
Не е препоръчителна употребата на палка срещу силно афектиран човек – той няма просто да седи и да ви чака, а ще търси начин да ви нанесе вреда или да ви обезоръжи.
Много специалисти – и аз абсолютно съм съгласен с тях - смятат, че такова оръжие за самоотбрана за граждански цели е абсолютно противопоказно.
Фирмите произвеждат тези оръжия като абсолютно копие на реалните, истински огнестрелни оръжия. Ако отбраняващият се реши да покаже какво притежава на един истински, нормално въоръжен престъпник – той не може да разбере, да отличи от разстояние 4-5 м.това несмъртоносно оръжие, защото те нямат никаква външна разлика и престъпникът може да реши да се „защитава” – тогава нещата стават необратими.
Грубо казано, несмъртоносните оръжия са рожба на развитата демокрация.

Колко е необходимото време според вас, за да може човек обучен да борави с „конвенционално” оръжие, да добие навици за използване на несмъртоносно такова?
За човек, който вече си е изработил трайни навици за правилно и безопасно боравене с огнестрелно оръжие - няма никакъв проблем.
По-голяма специфика има при електрошоковите оръжия – напр. при палките, недостатъчния опит или подготовка крият опасност от „самошокиране”, което е свързано с доста неприятни усещания; електрошоковете крият опасност за хора със специфични проблеми – напр. ако някой използва пейсмейкър.
Но правоохранителните подразделения имат специална подготовка, вкл. тактическа и знаят как да подходят във всяка една ситуация. Тяхната подготовка е комплексна и не се свежда да кажем само до боравене с оръжия.
Методиката на обучение на тези специализирани подразделения е непрекъснат процес, а психологическата подготовка е неразделна част от него.

Има ли някаква регламентирана/установена последователност на използване?
Първо се търси начин за психологическо въздействие - с екипировка, външен вид и поведение.
Подразделенията трябва да въздействат на групата агресивни хора и да се опитат без употреба на тези специални средства - без употреба на сила, да възстановят реда.
Хората в тези подразделения не са гвардейци, които трябва да има представителен вид, но при всички случаи те трябва да са здрави, нормални и добре физически подготвени - специалната физическа подготовка е неразделна част от останалата подготовка.
Последователността на използване (спрямо вида) винаги зависи от ситуацията.
Специализираните подразделения (най-вече тези за борба с тероризма) имат и други – не смъртоносни – устройства. Това са т.нар. светлинни и шумови гранати, които се използват в затворени помещения.
Напр. ако имаме терористи със заложници, които са се барикадирали, може такава граната да се транспортира и изстреля в помещението – изстрелът вцепенява вътре хората с огромния си шумов ефект, а страхотният светлинен ефект ги ослепява за известно време. Просто в дадения момент те са небоеспособни след употребата на такова средство.
Разбира се, те по принцип са значително по-скъпи и съществено се различават от личните несмъртоносни средства за отбрана.

Какви са най-разпространените видове несмъртоносно оръжие на въоръжение в чужди сили за сигурност?
Едно от най-модерните е оръжие, изстрелващо електрошоков заряд на разстояние – вече и българската полиция разполага с такова.
При американските полицаи има степени на обучение при използването на тези средства.
Всеки полицай трябва да изкара курс и след като завърши модул за използване на палка, той има право да използва палка - но не може да използва нищо друго.
После завършва следващ модул – напр. за използване на газово оръжие – и чак след това е „лицензиран” да използва и такъв вид оръжие.
Така постепенно се преминават модули за различното въоръжение в полицията и след това един човек може да използва всички видове – в противен случай той попада под ударите на закона.

Какви са стандартите и режима за несмъртоносните оръжия в България?
В момента според нашето законодателство има разрешителен режим само за конвенционалните огнестрелни оръжия - всичко друго не подлежи на разрешителен режим.
Няма и нормативни правила за съхранението на тези оръжия и всеки може да си закупи някакъв вид - револвер, балонче, електрошокова палка или друго.
_____

Несмъртоносните оръжия са наложени от практиката на правоохранителните органи, когато масовите прояви и агресивно поведение на тълпите стават неудържими и властите не могат да си позволят да използват смъртоносно оръжие

Не е препоръчителна употребата на палка срещу силно афектиран човек. Много специалисти – и аз абсолютно съм съгласен с тях - смятат, че такова оръжие за самоотбрана за граждански цели е абсолютно противопоказно
_____
Интервюто взе Мариела Стоянова
news.bg

Това изказване за "нисък електрически потенциал" на елекрошоковото оръжие го прескочете. Става въпрос за ток с малка сила.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Експертът: Несмъртоносните оръжия са деца на демокрацията

  • Анонимен
    19 юли, 2006 22:22  

    Уважаеми Г-н Симеонов,
    ще си позволя да ви цитирам и изкритикувам:

    "Има обаче и боеприпаси с нервно паралитични газове – те вече действат много по-активно върху нервната система, стига се до шокови състояния. Ако те се употребят срещу човек, който има проблеми със сърдечно съдова система или други специфични заболявания може да има и необратими последствия. За това по принцип, поне в нашето законодателство тези нервни паралитични газове не са разрешени от закона."

    Боеприпаси с нервно-паралитичен газ не съществуват. Този газ е под строг режим в тайни държавни агенции в някой страни. Нервно-паралитичния газ е смъртоносен - дори в изключително малка доза причинява смърт за няколко секунди. Нервно-паралитичните вещества спадат към общотоксичните бойно-отровни вещества. Техни по-популярни представители са зарин, зоман и табун. Както казах някой страни ги държът под строг режим и при военни акции могат да се използват за масови атаки, по-ефективно дори от атомна бомба. Забранени са за употреба със Женевския протокол от 17.04.1925 год., ратифициран от 41 държави през 1959 год.
    Според мен Вие не сте експерт щом сте толкова заблуден. Преди 10-15 години се продаваха разни флакони с газ CS и надпис нервно-паралитичен газ.. и до ден днешен доста хора са заблудени, но повечето попринцип си нямат идея, така че никой не ги съди. Но да се наричате експерт.. и да говорите глупости.. Повечето експерти и специалисти които познавам знаят за този трик на фирми-производители.

    Поздрави

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.