Лов с пистолет или револвер  

16 юли, 2006

Късото нарезно оръжие в България няма статут на ловно. Законодателството не предвижда то да се използва и за доубиване на дивеча или за защита по време на лов. Въпреки това “висшият пилотаж” в лова си остава този с късо нарезно оръжие.
В САЩ традиционно се създават и използват револвери и пистолети специално за лов на едър дивеч. Най-ранните данни за масова ловна употреба датират от 1871 година, когато е създаден револверът на SMITH&WESSON, мод. 1 в калибър .44 Russian /специално разработен за руската армия/. Тази комбинация револвер – калибър става изключително популярна чрез героя на тази епоха – Бъфало Бил Коуди. С единични, точно отправени изстрели, яздейки успоредно със стадата бизони, той успява да повали огромно количество от тези едри, тежащи 700-800 килограма животни. Сравнително бавният, но тежък куршум /16 грама, излитащ със скорост 230 м/сек./ е имал популярност на много прецизен боеприпас.
След въвеждането на калибър .357Mag през 1935 г., ловците на лосове го приемат за най-добрия и потентен револверен патрон за едър дивеч. И наистина, 10-грамовите проектили, задвижени от бавногорящия магнум барут, с грандиозната за късо оръжие скорост от 400-420 м/сек., заслужено поемат щафетата на славата.
Когато през 1944 г. на сцената излиза по-големият брат - .44Magnum, последван от .44Remington Magnum през 1955 г., тогава везните логично се накланят в тяхна полза. Силният откат на револверите, носещи 16-грамови куршуми със скорост 360 м/сек., не стряскат почитателите на лова с късо оръжие. Достатъчна е гаранцията, че разярената мечка гризли ще бъде спряна дори с един-единствен изстрел.
До изобретяването на DESERT EAGLE /”Пустинен орел”/ от израелците, при пистолетите нямаше аналог, който да може да понесе силното налягане на газовете. Пръв се появи познатият .357Magnum, последван от .44Mag., .41Mag. и изключително мощният пистолетен патрон .50Action Express. С появата си на пазара през 1994-1995 г. .50А.Е. доказа, че пистолетите също могат да претендират за тежката категория. И това наистина е така, защото 19,4-грамовият куршум се изстрелва с начална скорост 420 м/сек. и носи енергия от 1719 джаула.
Последният хит на пазара днес е .500S&W, разработен за новия револвер на фирмата. Тук нещата стоят далеч по-сериозно. Енергията, която новият боеприпас носи е 3510 джаула, а приблизителната начална скорост е около 600 м/сек. За да се омекоти зверски силния откат е необходимо при стрелба да се използват специални ръкавици, напълнени със силикон, абсорбиращ отчасти натъртванията по дланта и китката. Явно човешката физиология си има граници и всеки трябва да се съобразява с тях. Силният откат подсъзнателно притеснява стрелеца и макар че на теория той /откатът/ няма пряко отношение към прецизността на стрелбата, е доказано, че мнозинството стреля по-добре с по-леки калибри. Няма нищо срамно да признаем пред себе си, че откатът на някое оръжие не ни е комфортен и вместо един да направим избор в друг калибър. Поне по отношение на избор гамата в България е доста пъстра. Важното е не с какво, а къде си уцелил, казва златното правило на добрите стрелци.

РОБЕРТ АТАНАСОВ
safaribulgaria.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.