НС "Полиция" ще издава европейския паспорт за оръжие  

29 юли, 2006

Европейският паспорт на огнестрелно оръжие, който беше въведен в българското законодателство с последните промени в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, ще бъде издаван от директора на Национална служба "Полиция" или упълномощени от него лица. Това е приел днес Министерският съвет, съобщиха от правителствената информационна дирекция.

Европейският паспорт за оръжие за самоотбрана ще се издава само на лица, притежаващи валидно разрешение за носене и употреба. Те трябва да са представили също така разрешение за внасяне или транзитно преминаване на оръжието от съответната държава - членка на ЕС, две снимки и документ за платена държавна такса.

Когато оръжието е за ловни, спортни и културни цели, трябва да бъде представено и уведомление или покана от съответната държава от ЕС.

Европейският паспорт съдържа лични данни на притежателя на оръжието, данни за индивидуализация на оръжието, разрешителните, които са издавани за него и разрешителните от посетените държави-членки, забрана и разрешение за пътуване в определени държави, информация за носенето на оръжие при пътуването в ЕС.

Гражданите на държавите от ЕС също ще могат да носят в България и употребяват притежаваното от тях огнестрелно оръжие - за самоотбрана, за ловни или спортни цели, при същите условия. Те трябва да притежават европейски паспорт на оръжието и разрешение за носенето и употребата му, издавано по реда на правилника.

Пренасянето на взривни вещества от и до териториите на държавите - членки ще се извършва след получаване на разрешение и документ за пренасяне на взривни вещества в рамките на ЕС. То съдържа информация за вида на разрешението, подробности за операторите, пълно описание на взривното вещество, сведения за пренасянето, разрешения от органите на държавите - членки, през които се преминава и от органа в държавата - членка при получаване.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.