Преразказ с (липса на) елементи на разсъждение  

12 юли, 2006

Това е оригиналният текст, публикуван в pishtov.com на 21.06.2006:
Пистолетът Kel-Тec PF-9 е развитие на компактния и удачен Kel-Tec P-11, като за разлика от своя предшественик може да използва и +Р муниции. Конструкторът Джордж Келгрен преработил своята собствена конструкция от 1994 година с цел оптимизация на новото оръжие за ежедневно скрито носене и повишаване на неговата универсалност. Показан за първи път на широката публика в края на 2005 година, Kel-Тec PF-9 е един от най-леките и “плоски” пистолети калибър 9х19мм Para - ширината му е само 22 мм.
Автоматиката на Kel-Тec PF-9 действа по принципа на използване отката при къс ход на цевта по схемата на Браунинг, като заключването се осъществява между патронника на цевта и прозорчето за изхвърляне на гилзите. Ударно-спускателният механизъм е само с двойно действие - самовзводен за всеки изстрел, това е и причина оръжието да няма неавтоматичен предпазител. Рамата на пистолета е изработена от удароустойчив полимер, а вложките за направление на затвора са изработени от стомана. Пълнителят е едноредов с вместимост 7 патрона, ключалката е разположена в основата на спусковата скоба. Рамата на пистолета под цевта има формата на интегрална направляваща за поставяне на тактическо фенерче или лазерен целеуказател.

а това е преразказа на вестник "Атака" в бр. 234 от 11.07.2006:
Един от най-леките и плоски пистолети на американската фирма Кел-Тек е модел PF-9. Това изключително оръжие е създадено от Джордж Келгрен, който преработва конструкцията от 2004 г. с цел оптимизация . Истината е, че Кел-Тек PF-9 е едно същинско предизвикателство за нежния пол с миниатюрните си размери, лесната експлоатация и прецизната точност на изстрела.
Пистолетът е калибър 9х19мм Para - ширина 22мм. Автоматиката му действа по схемата на Браунинг, като заключването се осъществява между патронника на цевта и прозорчето за изхвърляне на гилзите. Ударно-спускателният механизъм е само с двойно действие. Пълнителят е едноредов с вместимост от седем патрона, а рамата е изработена от удароустойчив полимер.
Пистолетът е универсален и подходящ за "скрито носене", което го прави идеално второ оръжие. Но ако, все пак, нямате намерение да кръстосвате улиците в пълно бойно снаряжение, спокойно можете да го използвате като основно средство за самозащита.
Специално за силния пол PF-9 предлага допълнителна екстра на рамата, където можете да поставите тактическо фенерче, или лазерен целеуказател.
Елегантен дизайн и компактност, съчетани с калибър 9х19, правят Кел-Тек PF-9 достоен конкурент на наложилите се световно известни марки.

"Атакуващият" неназован журналист явно е искал да представи материала като свой и вместо да цитира коректно и колегиално източника си (в случая pishtov.com) е преразказал, с леки размествания на думите, прочетеното за моделите на Kel-Tec в интернет сайта ми.
Недостатъчната му компетентност обаче, го е подвела да напише кандидат-гимназисткия бисер
"Пистолетът е калибър 9х19мм Para - ширина 22мм."

_________

По подобен начин е копи-пейснат и материала ми за "Белтраме" в следващият брой 235 на вестника в статията "Плащаме за нож, купуваме тайна".
_________

Сега разбирам защо, съвсем предвидливо, вестник "Атака" не е сред тези, които са подписали Етичния кодекс на българските медии.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.