България е твърде криминализирана за ЕС?  

21 декември, 2005

Тревога в Европейския съюз заради опасност от мафия! Миналата седмица Европейският парламент обсъжда планираното за 2007 г. присъединяване на България в ЕС. Бундестагът и Бундесратът (долната и горната камара на германския парламент - бел. ред.) тепърва трябва да дадат съгласието си. Експерти обаче предупреждават, че страната още далеч не е узряла за ЕС.

"Политическата ситуация в България е доста по-тежка, отколкото се допуска в Германия, се посочва в появил се сега секретен доклад за преговорите за присъединяването. В най-важната сфера - борбата срещу организираната престъпност и реформата на правосъдието, през последните години практически не е направено почти нищо", се казва в кръжащия в Брюксел документ.

Последицата е, че икономиката на страната в основната си част е в ръцете на бивши кадри от комунистическата партия и тайните служби, които печелят милиарди, поемайки държавни фирми (електричество, газоснабдяване, телефонни услуги).

Факт е, че борбата за големите пари в България отдавна се превърна в улична война:

- в края на юли в курорт по Черноморието гръмна мафиотска бомба, която уби двегодишно момиченце

- през юли 2004 г. беше застрелян босът от печелещата милиарди групировка СИК Милчо Бонев, заедно с петимата си бодигардове

- в средата на 2003 г. загина президентът на търговския концерн "Мултигруп" Илия Павлов (лично състояние 1 млрд. долара) в градушка от куршуми между конкуриращи се банди.

"От 80 поръчкови убийства досега срещу нито един няма повдигнато съдебно обвинение", алармира брюкселският документ. Експертът по въпросите на мафията и автор на редица книги Удо Улфкоте смята: "Има огромно преплитане между българската политика и организираната престъпност. И все още няма никой, който да подведе под съдебна отговорност задкулисните пазители на криминалните синдикати."

Дори и водещи политици в България са замесени в мафиотските сделки. Управляващата от юли социалистическа партия на министър-председателя Сергей Станишев например е участвала през 90-те години в незаконни доставки за Ирак, се отбелязва в секретния документ на ЕС. По времето на незаконния бизнес на българските социалисти с Ирак Георги Първанов беше партиен шеф, а Сергей Станишев - международен секретар на партията. Днес Първанов е президент, а Станишев министър-председател на България!

ХАНС-ЙОРГ ФЕЛЕВАЛД, "БИЛД"
dnevnik.bg
20/12/05

След като стана ясно, че три български фирми са продавали конвенционални оръжейни технологии на предишния иракски режим в нарушение на резолюциите на ООН, каквото и да ни баламосват нашите политици сега по повод на доклада, е необходимо ясна политическа воля за публичното им разграничаване от всички престъпни структури, открито обявяване на доходите си и придаване на първостепенно значение на съдебната реформа и борбата с мафията. В противен случай, членството ни в ЕС, за което Германия явно е против на тоя етап, ще се отложи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.