Притежаването на огнестрелно оръжие – приятно хоби или предпоставка за престъпление?  

05 април, 2010

По неофициални данни близо 350 хиляди българи са собственици на законно регистриран пистолет или ловна пушка. Реалният брой на притежателите на огнестрелно оръжие в страната обаче е далеч по-голям. Говори се за 80-90 хиляди души с нелегално оръжие, което е сериозна предпоставка за разпространение на престъпността. Либерален или рестриктивен е режимът за притежаване на оръжие в България?

Всеки пълнолетен гражданин на България има право да притежава огнестрелно оръжие, стига да не е следствен, да не е бил осъждан и да не се води на отчет в някой психодиспансер. Ако обаче искате да се сдобиете с лъскав „патлак”, ще трябва да представите пакет от документи в МВР, откъдето ще преценят дали да ви разрешат да си купите оръжие или не. Едно от изискванията е да сте завършили успешно курс по теория и практика на безопасната стрелба в някое от лицензираните стрелбища в страната. За целта ще трябва да се преминете определен брой учебни часове и после да се явите пред изпитна комисия на МВР. След като щателно прегледат документацията ви, за всеки случай ще ви подложат и на кратка беседа с психолог. Ако преминете успешно всички споменати процедури, получавате най-сетне разрешително си за притежание на огнестрелно оръжие. Разбира се, ще трябва веднага да регистрирате закупеното от вас оръжие в МВР, където ще му бъде направена балистична експертиза. Така че, ако решите да извършите престъпление с личния си револвер, веднага ще ви хванат по предварително взетите проби от него. Затова в повечето случаи нарушителите на закона използват оръжия, придобити от контрабанден внос или кражба от домове и военни складове. В печеливш бизнес през последните години се превърна и незаконното производство или преработката на оръжие в нелегални работилници, разпръснати в страната. „Като цяло убийствата у нас стават с нерегистрирано оръжие, така че нашият бизнес е напълно почтен и регламентиран” – каза за Радио България Мирослав Пиралков – консултант в оръжеен магазин, разположен в центъра на София. Според него действащият у нас закон за притежание на лично оръжие е добър и се прилага успешно. Мирослав си спомня как в началото на 90-те години на миналия век, когато в България се появяват първите частни оръжейни магазини, хората влизали в тях като в музей, разглеждали експонатите със страхопочитание и не вярвали, че могат да станат законни притежатели на някой лъскав Макаров, например. „Сега клиентите ни знаят, че стига да се регистрират по закона, могат да си купят желания револвер или карабина” – казва Мирослав и добавя:

„В магазина влизат от пенсионерите до хлапетиите. Интересно им е, особено на момчетата! Гледали например някой екшън по телевизията и идват тук, за да разгледат въпросния револвер, разпитват ни.... Пенсионерите, които покрай пенсията си докарват допълнителна заплата като пазачи, идват, за да си купят газово оръжие. Някои мъже купуват за жените си спрейове за самозащита. Голям интерес проявяват и ловците. У нас има 150 хиляди ловци. За да се сдобият с регламентирано оръжие, те трябва да отговарят на определени критерии и да преминат през специални курсове. Другото условие е да са непременно членове на ловно дружество. Авджиите купуват най-често ловни нарезни карабини. Различните калибри револвери също са популярни сред клиентите ни. Купуват се и много газови и пневматични оръжия, за които не са необходими разрешителни от МВР. Единственото условие е купувачите да са пълнолетни и след това да ги регистрират. Особено сега, като се запролети, продажбите на въздушните пушки вървят много добре. Използват се за забавления по вилите и за турнири по пейнтбол.”

Като цяло обаче българинът не обича огнестрелното оръжие и гледа на него като на потенциална заплаха – сочи проведено преди време социологическо проучване. Голяма част от анкетираните споделят, че не биха държали огнестрелно оръжие у дома, защото е опасно за децата им. Други пък смятат, че процедурите за разрешителни са твърде усложнени и скъпи. В сравнение с други европейски държави обаче България е на опашката по брой лични оръжия на глава на население. За разлика от Германия например, у нас нямаш право да притежаваш артилерийски системи като тежки картечници. Забранени са и всякакви видове заглушители и устройства за подтискане на шума. „В България, когато стане показно убийство, а то обикновено става с нелегално оръжие, властите веднага започват да „умуват” как да затегнат контрола. Практиката обаче показва, че както и да контролираш законната търговия с оръжия, това по никакъв начин не се отразява върху нивото на престъпността” – казва Мирослав. И все пак какво налага в мирно време човек да се сдобие с револвер?

„Ами най-вече меракът – казва Мирослав. – Има и много колекционери на оръжие. Но основно го купуват за самозащита, защото хората си казват: „По-добре да си имам в къщи, отколкото да звъня на полицията и да чакам помощ!”. Други пък живеят в отдалечени вили и са им омръзнали разбойнически набези. Някои ги купуват за спорт и развлечение. Ходят по лицензирани стрелбища или си правят клубове и пр.”

Изпрати публикацията по електронната поща


9 коментара: to “ Притежаването на огнестрелно оръжие – приятно хоби или предпоставка за престъпление?

 • почивки лято 2012 в Турция
  15 декември, 2011 21:08  

  и двете, просто неможеш да знаеш кога на човек ще го хванат лудите

 • онлайн супермаркет
  22 февруари, 2012 23:12  

  Притежанието на оръжие наистина е предпоставка за престъпление, с изключение на ловното оръжие. Това е мое мнение, разбира се. Нямам нищо против ловното оръжие - дядо ми беше ловец. Честно казано ме беше страх от препарираните еленски глави в хола. И мразех да вадя по 2-3 сачми от всеки залък фазан за коледа, но самия ров като спорт ми хапесва.

 • Екскурзии Румъния
  10 март, 2012 17:56  

  Според мен не е предпоставка за убиване. Убива човека, който натиска спусъка, а не самото оръжие.

 • доставка на млечни продукти
  02 май, 2012 14:58  

  Човек, ако няма намерение да убива защо ще си купува оръжие?! Нещо не се връзва. А курсовете лесно се изкарват.

 • Екскурзии Лондон
  09 май, 2012 10:11  

  В днешно време е добре да имаш някакво огнестрелно оръжия, макар, дано никога не ти се налага да го използваш , за да се предпазиш. Не мисля, че е проблем, който има желания и страст към стрелбата да бъде незаконно да си купи. Стига да го използва за добро.

 • дайвинг сипадан
  20 септември, 2012 09:55  

  Благодаря за интересната публикация.Тези неофициални данни, че близо 350 хиляди българи са собственици на законно регистриран пистолет или ловна пушка говори едно, че реалният брой на притежателите на огнестрелно оръжие в страната е по-голям. Също съм чувала за порядъка от около 80-90 хиляди души с нелегално оръжие, което е сериозна предпоставка за разпространение на престъпността.
  Има си закон, в който се казва, че всеки пълнолетен гражданин на България има право да притежава огнестрелно оръжие, стига да не е следствен, да не е бил осъждан и да не се води на отчет в някой психодиспансер. Имайки предвид живота и начина, по който живеем е добре човек да има нещо с което да предпази семейството си при нужда, макар, че това ако някой нахълта и ти за да се защитиш първо трябва да му премериш оръжието и тогава чак трябва да извадиш, но по малък ми се струва смешно.

 • Kezya Wulandari
  29 август, 2014 11:51  

  I recently came accross your blog and have been reading along.I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.
  Please don't forget to visit My Blog
  Best Android
  KitKat Launcher
  Big Launcher
  Anti Virus Apk
  YouTube Downloader Pro Apk
  MyniLyrics For Android
  http://tamboenman.blogspot.com
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/07/freedi-youtube-downloader-pro-v236-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/07/fast-pro-for-facebook-v252-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/08/equalizer-pro-music-player-v100-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/08/advanced-task-manager-pro-v507-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/08/equalizer-full-v405-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/08/burung-maleo-macrocephalon-maleo-yang.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/07/minilyrics-v108-apk.html
  http://tamboenman.blogspot.com/2014/08/file-commander-premium-v24277-apk.html
  Thankyou ;)

 • Unknown
  13 януари, 2016 12:22  

  Nice Blog.
  First Telugu contains telugu political news, latest news in telugu, telugu film news, Tollywood news, ap news, telangana news, movie trailers and movie reviews.

 • Narsingdi Bangladesh
  28 април, 2018 13:06  

  MD.Shameem Mridha
  Thank you, I’ve just been searching for information about this topic for a while and yours is the greatest I’ve discovered till now.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.