Независимо от цените черният пазар на оръжие процъфтява  

06 декември, 2009

В зависимост от възможностите черният пазар може да предложи всякакво оръжие. По последни оценки на ООН в света има близо половин милиард незаконни оръжия от различен вид. Основни потребители са престъпните групировки в различни страни.

Оръжието най-често се продава на черно там, където наскоро са се водили бойни действия или близо до тези региони. Тъкмо по тази причина зад всяко едно такова оръжие се крие по една човешка трагедия.

В момента по света има огромни количества свободно движещи се оръжия, експлозиви и друго поддържащо оборудване. В сравнение с 90-те години броят на въпросните незаконни оръжия чувствително е намалял, което до голяма степен се дължи на постоянното покачване на цената им. Ако преди 15 години пистолет ТТ е струвал около 100 евро, то в момента цената му е 2 500 долара, а за Beretta се плащат до 5 000 долара.

Много нелегално оръжие от серийно производство се върти в Източна Европа, където е попаднало след падането на Берлинската стена и съответно изтеглянето на съветските войски от този регион. В Полша броят на престъпленията, извършени с нелегално оръжие, е много по-висок в сравнение със съседните й страни заради контрабандата от Литва, Латвия, Естония и не на последно място Украйна. На черния пазар в Полша автомат Калашников се продава за 1 200 евро, а Uzi струва 2 400 евро.

Незаконната търговия с оръжие процъфтява и в САЩ. Само през миналата година в Чикаго са конфискувани 13 658 единици оръжие, като близо половината от него е автоматично оръжие от последно поколение.

Добре снабден е и пазарът в южната част на Русия заради двете чеченски войни, нестабилната ситуация в Дагестан и войната в Кавказ миналата година. Там руските власти са намерили изход от ситуацията, като изкупуват оръжие и боеприпаси от населението. Само през последните няколко години по програмата "Сбогом на оръжията" населението доброволно се е разделило със стотици автомати и пистолети, огромно количество експлозиви и боеприпаси като за това са изплатени повече от 10 милиона рубли (близо 340 000 долара).

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.