Какво е еърсофт?  

01 май, 2009

Еърсофтът е създаден в Япония и описва пистолети и пушки, които изглеждат и, с които се борави, точно както с бойните образци. Техните форма и маркировки са, точно каквито са при бойните образци и почти всички еърсофт реплики са копия на реално съществуващи бойни оръжия. Притежанието на оръжия от цивилни в Япония е забранено и еърсофтът, естествено намира там своят голям пазар от любители на оръжия, които желаят да притежават и колекционират любимите си оръжия, но не са готови да нарушат закона заради хобито си. Поради този факт автентичността и реализмът са главен приоритет на еърсофт оръжията и повечето производители имат лицензни споразумения с производителите на бойни оръжия, да копират реални образци и да използват техните маркировки. Всъщност в много случаи можете да монтирате аксесоари за бойно оръжие на своята еърсофт реплика, заради сходните размери и дизайн. Отблизо е много трудно да се различи еърсофт реплика от бойно оръжие. Затова някои старни като САЩ изискват всички вносни еърсофт реплики да са с ярко оранжев край на цевта (огнеприкивател). Всъщност еърсофт репликите са толкова автентични, че много полицейски части по света ги използват за тернировъчни цели.

1. Какво е еърсофт?
Еърсофт спортът (еърсофт военна симулация) е най-просто казано, група от еърсофт ентусиасти, които тичат из терен, стрелят се едни други и изпълняват мисии (най-вече организирани и тактически). Това става с помощта на пушки, стрелящи с проектил 6-милиметрово топче, с до 15 топчета/сек. Еърсофтът е подобен на пейнтбола, но е по-евтин, по-реалистичен и по-забавен! Еърсофт репликите (пушките) са различни от пейнтбол маркерите. Първите са направени да приличат на реалните бойни оръжия като Глок, М16, АК47, М249 или дори шест-цевната М134а Minigun от филма "Хищникът". Пейнтбол маркерите стрелят с желатинови топчета пълни с боя, които се пръскат и маркират тялото на опонента при удар. Еърсофтът, от друга страна, е спорт базиран на честността. Когато играч почувства, че е ударен, той извиква, че е уцелен. В зависимост от специфичните правила на играта, след като играчът е ударен, той може да бъде излекуван от медик, да влезе отново в игра от определен точка или да бъде извън игра за определено време.

2. Какви видове игри се играят в еърсофта?
Има голямо разнообразие във видовете еърсофт игри. Има такива, които са в по-пейнтболски стил, като например "Вземи флага" или "Последния оцелял", но им и по-тактически игри като спасяване на паднал пилот и ескортирането му до безопасна зона или превземането на укрепление или сграда, както и много видове игри игри тип "близък бой". Най-добрият начин да научите за видовете еърсофт игри е да играете един ден. Можете да вземете пушка под наем от организаторите и по време на игра ще имате възможността да усетите еърсофта и да питате по-опитните играчи всичко, което Ви интересува.

3. Какви видове еърсофт реплики има?
Еърсофт реплика е пушка, която изстрелва 6мм пластмасово топче с ниска скорост, обикновено със сила по-малка от 3 джаулa (те не могат да нанесат физическа травма). Има много варианти на реплики от такива за скрито носене като Глок 26С до огромната М134а шест-цевна картечница, способна да изтреля 6000 топчета в минута. Обикновено еърсофт репликите имитират характеристиките на своите бойни модели, напр. снайперовите пушки имат голям обхват и са по-прецизни, докато „помпите” са добри за по-къса дистанция. Вие избирате своите пушки в зависимост от това как искате да играете! Еърсофт репликите могат да имат единична, автоматична стрелба или да са еднозарядни. Пушките могат да се разделят на следните три основни категории - електро-пневматични, газови и спрингови (пружинни).

4. Легални ли са еърсофт репликите?
Да. Това не означава, че трябва да се разхождате по улиците, носейки Вашата еърсофт реплика. Помнете, че това е много добро копие на бойното оръжие и вероятно ще привлечете вниманието на полицията.

5. Какви са предимствата на еърсофта пред пейнтбола?
* оръжията са точни реплики на истинските, често външно неразличими от бойните образци. При пейнтбола имаме не оръжия, а "маркери" с огромни контейнери за топчета стърчащи отгоре
* поради размерите на боеприпаса е възможно използване както на пълнители с обем колкото на бойното оръжие, така и хайкап пълнители с по-голям боезапас
* много по-голяма прицелна стрелба при еърсофта в сравнение с пейнтбола, два до три пъти по-голяма далекобойност
* възможност на оръжията за автоматична стрелба- нещо, което почти не се среща при пейнтбол
* боеприпасите не се влиаят от влага, както е при пейнтбол топчетата
* ЕлектроПневматичнитеОръжия (които са основни в еърсофта) нямат нужда от газ, за да стрелят, няма ги обемистите контейнери за газ на пейнтбол оръжията
* драстично по-евтини консумативи. Можете да си купите няколко хиляди топчета за двадесет-тридесет лева. Това позволява пълноценна игра и най-вече тренировка, нещо, което на практика липсва при пейнтболистите в БГ.
* оръжията могат да стрелят от всякакво положение, защото не разчитат на гравитационно подаване на боеприпасите, както е при пейнтбола
* може да се играе с много малко защитна екипировка- обикновено само очилата са задължителни.
* много по-малък травматичен ефект на боеприпасите при попадение

В резюме - еърсофта е много по-реалистичен, евтин, безопасен и достъпен спорт от пейнтбола.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.