Ирак купува сръбско оръжие за $50 млн.  

20 ноември, 2007

Представители на иракското Министерство на отбраната и сръбските власти преговарят за износ на сръбско пехотно въоръжение, боеприпаси и военно оборудване в Ирак на стойност 50 милиона долара, пише сръбският вестник „Данас”. Изданието допълва, че договорът за това ще бъде подписан скоро.
Тези дни иракският министър на отбраната Абдел Кадир Яшим, който посети Сърбия и в началото на септември, би трябвало да посети фирмата за производство на военно оборудване „Миле Драгич” в Зренянин, фабриката за боеприпаси „Първи партизан” в Ужице и „Свобода” в Чачак. Иракчаните проявяват най-вече интерес към пехотното въоръжение, произвеждано от „Застава” – пушките М21 и „Черна стрела” (на снимката вляво), картечници, ръчни гранатомети М 21, както и уникалните гравирани пушки и револвери.
Фабриката „Застава-оръжие” вече изнася пехотно въоръжение за Ирак през 2005 г. и в началото на 2006 г., под егидата на ООН и с посредничеството на американски и британски компании.

____________________
“Време”: Македонските войници са платили 100 000 евро, за да тестват сръбско оръжие
Скопие. Автоматичната пушка М21 на сръбската оръжейна фабрика “Застава оруже” тепърва ще бъде тестирана и одобрявана от сръбското Министерство на отбраната, докато македонските специални армейски части вече от три години са оборудвани с това оръжие, пише днес македонският вестник “Време”. М21 е модифициран “Калашников”, изработен според производителя по стандартите на НАТО. Македонската армия е единствената военна формация в света, която използва тази пушка. Точно 100 пушки на цена от 991 евро за пушка бяха доставени през август 2004г. По това време министър на отбраната бе Владо Бучковски, посочва изданието.
“Ако трябва да тестирате някоя пушка, трябва да ви платят за това, а не вие да им плащате. Как може да се купува пушка, която не е преминала нито едно изпитание извън фабриката-производител, не се използва в нито една армия, включително и от армията на държавата, в която е произведена пушката. Освен това, М21 не е по стандартите на НАТО, не изпълнява стандарта STANAG 4179. Като капак на всичко Министерството на отбраната я купи и плати за тази пушка като за оръжие за специалните части, а тя е предназначена за обикновени войници”, коментират оръжейни експерти, цитирани от “Време”.
Същевременно директорът на “Застава оруже” Зоран Алексич заяви за сръбски медии, че след допълнителни тестове сръбската армия ще купи 1 000 пушки М21 на цена от 600 евро за пушка, което е с 400 евро по-малко от цената, която плати македонското Министерство на отбраната, отбелязва изданието.
01 октомври 2007
Агенция "Фокус"
Тук се сещам как това звучеше в оригинал:
Србите признаа дека пушката „М21“ за македонските „волци“ е за никаде
2004 Време Александар Божиновски
Новата српска автоматска пушка „М21“, која македонското Министерство за одбрана ја набави за „волците“ и за која плати 991 евро за парче, се заглавува при испукувањето на 11-тиот куршум, а при подолга употреба може да се распадне и тешко да го повреди војникот што ракува со оружјето.
Ова го утврдила комисија на српското Министерство за одбрана по тестирањето на автоматот.
Речиси 100 пушки „М21“ пред еден месец беа набавени за потребите на армиските специјалци, популарните „волци“. Во македонското Министерство за одбрана тврдеа дека пушката е правена за командоси, дека е евтина и дека е според НАТО-стандардите...

Нищо ново под слънцето - на Балканите е така. За "интереса и феса" го знаем - важното е пачката под масата да е по-дебела.
Дали при "интереса и чалмата" е по-различно, не знам. Едва ли.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.