Увеличаваме износа на оръжие  

01 март, 2007

Данните за търговията с оръжие показват тенденция към увеличение на износа, съобщи заместник-министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Според данните през 2005 спрямо 2004 година има увеличение на износана българско оръжие и намаление на вноса, допълни тя. България е изнасяла оръжие за САЩ, Индия, Алжир, Русия и други страни, каза Нинова.

Според данните от доклада броят на издадени разрешенияза износ на оръжие е 393 на стойност 319 158 078 евро, като реално сме изнесли военна продукция за 142 299 173 евро.

На първо място по внос на наше оръжие се нареждат Обединените арабски емирства, за където сме изнесли продукцияза 34 055 880 евро. Следват Ирак - 25 438 809 евро и Йемен 19 499 875 евро. За тези страни основно сме изнасяли стрелково оръжие, както и боеприпаси и взривни вещества.

Най-много разрешителни за износ на оръжие и боеприпаси има за САЩ - 62, следват Алжир - 35, Ирак - 26, ОАЕ и Полша с по 15 разрешителни за износ, Индия, Йемен, Афганистан, Великобритания и Германия.

Проектоспогодба между България и Русия за изчистване на проблема с оръжейните лицензи е връчен на руската страна, съобщи още Нинова, след заседанието на парламентарната комисия по отбрана. Темата се разисква от 18 години между двете страни и все още не е постигнато решение.

Според Нинова на предстоящата сесия на смесената българо-руска комисия, която ще се проведе на 23 и 24 април в София, се очаква руската страна да представи становище по българския проект на спогодбата и в рамките на сесията да се постигне договореност.

След разглеждане в парламентарната комисия по отбрана на доклади по въпросите на Военно-промишления комплекс и експортния контрол председателят на комисията Ангел Найденов коментира, че нормативната уредба в страната е достатъчно добра, хармонизирана и надеждна.

Като принос в това отношение по време на заседанието е бил изтъкнат фактът, че е приет нов закон за експортния контрол върху търговията с оръжие, изделия и технологии с възможна двойна употреба.

Ново изискване е фиксирането на фабричните номера, което позволява още по-добър контрол при възникване на съмнения или спорове по отношение на крайните получатели и същевременно механизъм за консултации с нашите партньори, посочи Найденов.

България има достатъчно надеждна система и поне три нива на контрол от страна на държавните органи и институции и това ни дава основания да твърдим, че са предприети необходимите действия, коментира Найденов.

Ива Иванова
News.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.