Револвер Smith & Wesson 629 kaboom  

31 октомври, 2009

Страховитите снимки са на револвер Smith & Wesson 629, който е бил подложен на творческо претоварване с презаредени боеприпаси от неговия собственик. Слава Богу, щастливецът се отървал само с добър удар по челото, но нищо повече. оттук

Изпрати публикацията по електронната поща


Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто (аудио)  

17 октомври, 2009

Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто,
И, как ни странно, но обычно попадаю.
Из положенья «лежа» делаю сальто...
А уж гранаты я кидаю, так кидаю.

На людях имеют вес: с ПБСом АКС.
Тренирована рука - в чемодане ДШК.
Две ракеты голубых и прибор ночной стрельбы,
А на случаи борьбы - пара свечек на гробы.

Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто,
Ногой в бетоне бью широкие проемы.
Двумя зубами загибаю долото,
Вокруг столба вяжу узлом стальные ломы.


На людях имеют вес: под подушкою обрез,
Под прикрытием гардин - две гранаты Ф-1,
Пара встроенных в паркет управляемых ракет,
И в коробке от конфет - самодельный взрывпакет.


Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто.
И в небесах летаю я довольно круто -
Со свистом воздух рассекает мой «Фантом»,
«16-F» без тормозного парашюта.

На людях имеет вес шестисотый «Мерседес».
Спец-заказ из - под полы : вместо фар торчат стволы,
И когда дороги нет, я включаю дальний свет.
Пара выстрелов в упор - и зеленый светофор.


Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто,
Дышу любою концентрацией зарина.
В воде не сможет утопить меня никто -
Есть акваланг и небольшая субмарина.

На людях имеет вес штык со стоком или без,
И неважно: ты балбес, или член КПСС.
В ситуации любой все свое носи с собой,
Это жизнь пошла такая - на прогулку, словно в бой.

Бронированный жилет, под лопаткой пистолет,
Для беседы «тет-а-тет» - электрический кастет.
Два заряженных "Кольта" возле низа живота,
И еще поверх пальта - минометная плита.

Не узнаете по мне - я в какой живу стране,
Не в Колумбии, не в Чили, а на Северной Двине.
Не «товарищ» и не «сэр» - житель бывшей СССР -
Бронепоезд перестройки в необъявленной войне.

Самурайский острый меч, пять баллончиков «Эр-Эч»,
Одна шашка дымовая, чтоб внимание отвлечь,
Заминированный сад, с цианидом виноград,
В гараже система «Град», не дошедший на парад.

Я, в крайнем случае, стреляю сквозь пальто...

Изпрати публикацията по електронната поща


Нож с Дракон (клас "Аристократ")  

13 октомври, 2009

Съвременно авторско хладно художествено оръжие от български майстори

Отбелязвам последният проект на сопотския майстор Евгени Димов - "Нож с Дракон" (клас "Аристократ").
Проектът е концептуален и представлява окомплектован гравиран нож с гравирани кутия и принадлежности за поддръжка на острието и ръкохватката.
Техническа информация и характеристика на материалите за целия комплект:
* Нож: обща дължина 210 mm;
* Острие: 100 mm, стомана 440C (54т. HRC), позлатена (22к) метало-гравюра;
* Дръжка:ергономична, материал - дива круша, миниатюрна дърворезба, инкрустации сребро, гравирани нитове, скулптиран дракон, апликации сребро;
* Кутия: 300х100х65 mm, орех, ажурна дърворезба - келтска орнаментика, инкрустации сребро;
* Заточващ масат - на фирма Gesser (60т HRC), частично хромиран, позлата на върха (22к), ръкохватка орех, с дърворезба, протектор - месинг , покрит с естествена кожа ( Телешки юфт);
* Tечност за периодично подхранване на дървената ръкохватка в шишенце от кафяво стъкло и капачка от корк и орех с дърворезба;
* Четчица за обмазване на дръжката орех, месинг, дърворезба.
Изделието е съпроводено със сертификат за произход и уникалност.
Въпреки футуристичната дръжка и скулптирания дракон, ножът е изключително удобен.

От архива: Съвременно авторско хладно художествено оръжие

Изпрати публикацията по електронната поща


Гърмиш без патрони и ставаш добър стрелец  

09 октомври, 2009

Може ли ловецът да се научи да стреля точно и бързо, без да гръмне и един патрон. Оказва се, че това не е непостижима мечта. Финладската компания “Ноптел” демонстрира в Министерството на отбраната тренажор за обучение по стрелба на военни и полицаи. Система всъщност е много проста, лесна за използване и надеждна. Тя е предназначена за малокалибрени оръжия - автомати, пистолети и картечници. Монтира се и на противотанкови гранатомети. Пригодена е дори за ловни карабини. Цялата система се побира в едно куфарче. С тренажора се води колективно и индивидуално обучение до взвод в закрити помещения, полигони и планински условия.

Как действа финландското устройство? Боецът използва личното си оръжие. Към него се прикачват приспособления, свързани с компютър в куфарчето. Войникът (или ловецът - бел. авт.) натиска спусъка, но оръжието не изстрелва бойни патрони, а електронни импулси. Може да върши това колкото си иска - без ограничение и съобразяване с лимита за муниции. Инструкторът може да променя условията, мишенното поле и вариантите за стрелба. Компютърът отчита попаденията. Чрез светлинна графика и цифрови данни показва за всеки изстрел как войникът е държал оръжието, как се е прицелвал и как е натискал спусъка.

Системата имитира откат и звуково истинска стрелба чрез газови пълнители, които се монтират в истинските. Така, преди да дадат бойни патрони на боеца, той се е научил да борави с автомата си. Разходите за такъв вид обучение са почти нула. Компанията е продала 10 000 тренажора в 60 държави.

Изпрати публикацията по електронната поща


На прицел  

06 октомври, 2009

"Хората ме питат как спя, когато знам, че творението ми е довело до смъртта на толкова много хора. Отговарям им: спя добре, защото политиците са виновни, че не могат да решават проблемите си без употребата на оръжие."
Михаил Калашников


Стар виц: Бивш оръжеен завод у нас е модернизиран и превърнат във фабрика за детски конструктори. Но каквото и да правят децата с подарените им комплекти, накрая от ръцете им винаги излиза автомат "Калашников".

Едва ли на този свят има по-известно оръжие от придобилия почти култов статут АК-47, който продължава да е на въоръжение в много армии по света. В американските филми "лошите" почти винаги стрелят по добрите с него (но без да ги уцелят), в реалния живот с калашници се водят граждански войни в няколко горещи точки в Африка, а кой не помни интервютата и изявленията на Осама бин Ладен, на които терористът се появяваше с такъв автомат. Според различни оценки на хуманитарни организации с продадените над 120 млн. бройки АК-47 е може би най-смъртоносното оръжие в историята на човечеството.

Но въпреки тези "рекорди" компанията зад оригиналния АК-47 днес е изправена пред фалит. През октомври руски съд може да обяви ОАО "Ижмаш" ("Ижевский машиностроительный завод") в неплатежоспособност заради заведеното от компанията доставчик "Гремиха" дело заради дълг от над 13 млн. долара. Лошото финансово състояние на предприятието не изненадва никого, тъй като руските фирми от отбранителната промишленост напоследък срещат сериозни трудности.

Без поръчки

"Между 35 и 50% от руските оръжейни компании са пред банкрут, тъй като не получават големи поръчки от армията и чужбина", заяви пред в. "Газета" Руслан Пухов, директор на "Центъра за анализ на стратегии и технологии" в Москва. В края на първото полугодие на тази година приходите на завода бяха 41 млн. рубли (1.37 млн. долара), а загубата достигна 34 млн. рубли (1.23 млн. долара). През този период задълженията на групата към кредитори са 984.5 млн. рубли (32 млн. долара), като от тях просрочени са 400 млн. рубли (13.3 млн. долара – дългът към "Гремиха"). Предприятието неведнъж се обръщаше към държавата с молба за помощ, но такава така и не беше отпусната. Проблемите на "Ижмаш" може да блокират планираното създаване на мегахолдинга "Стрелково оръжие и патрони", в който основна роля трябва да играе именно предприятието от Ижевск. Все още не се знае каква е позицията по тежкото финансово положение на "Ижмаш" и на "Ростехнологии", могъщият държавен гигант, който държи 57.01% в групата.

В компанията сочат като една от основните причини за проблемите си и "копията" на хита си АК-47, произвеждани в заводи в България, Китай, Полша и др. По времето на соцлагера СССР раздаде лицензи за производството на АК-47 на редица "братски" страни. След разпадането на Съветския съюз тези държави продължиха да продават своята продукция по света. България от години води спорове с руската страна, която нарича производство на калашници у нас пиратство. Според "Арсенал" – Казанлък, продукцията им се различава от руското оръжие, тъй като е многократно подобрена и съобразена с изискванията и стандартите на НАТО.

"Ижмаш" се опита да се върне на върха с нови версии на хитовия си автомат и през последните години сключи договори с Индия и Венецуела за доставка и съвместно производство. Но според експертите тези контракти не са достатъчни да извадят компанията от калта. Лари Каханър, автор на книгата "АК 47 - оръжието, което промени лицето на войната", припомня пред кaнадския в. Globe and Mail, че печалбата от продажба на леки огнестрелни оръжия е твърде малка, за да крепи компания с големината на "Ижмаш". Групата произвежда и ракети и снаряди, както и автомобили, мотоциклети и прибори за хранене, но приходите от тях са далеч по-малки от тези от автоматите, тъй като много от производствените мощности са спрени или работят с много малък капацитет.

Създателят не знае
Един от малкото, които не знаят за трудностите на "Ижмаш", е Михаил Калашников, създателят на AK-47. Той конструира автомата в годините на Втората световна война, като основната му идея е простото по схема и дизайн оръжие да може да бъде сглобявано от жените и децата, работещи във военните заводи, докато мъжете са на фронта. Внучката на 89-годишния изобретател заяви пред руските медии, че не иска да рискува здравето на дядо си с новината за евентуалния фалит на "неговата" компания. Калашников отдавна се оплаква, че други държави печелят слава и пари за сметка на завода в Ижевск. Самият той е лауреат на всички възможни държавни награди в родината си, но досега не е получил почти никакви пари за създадения от него автомат. Преди години британският в. Guardian го попита дали изпитва някаква вина за загиналите милиони от неговото изобретение. "Направих го, за да защитя родината си. А после те разпространиха автомата по света, но това не беше мой избор. Все едно пуснаха духа от бутилката. Хора загиват от АК-47, но не заради създателя му, а заради водена политика", заяви Калашников. Истината е, че дори и фалитът на "Ижмаш" няма да сложи край на АК-47...


Тъй като блогът ми е за оръжие, ще отбележа една грешка, която се допуска масово от журналистите. Не че е толкова важно, но моделът АК-47 е първообраза на оръжието, конструирано от Калашников в края на Втората световна война. Оттогава автоматът многократно бива усъвършенстван и модифициран, като в началото на 1970-те години излиза съвременният вариант АК-74. Тъй като се споменава за Бен Ладен, неговият модел е точно AKS-74U (маркировката S е за сгъваем (складним) приклад, а U е за скъсената (укарочена) цев).

Изпрати публикацията по електронната поща


Мъникът Ruger LCP стана пищов на годината в САЩ  

За първи път той напусна заводския конвейер в началото на миналата година, но това не му попречи убедително да пребори всичките си конкуренти в борбата за приза "Пистолет на 2008 г." в САЩ. Ruger LCP много бързо се превърна в хит на пазара на защитни оръжия. Наложи се и като дублиращ полицейски пистолет.

С какво мъникът победи в тежката и сложна борба?
Най-вече с това, че е хем лек, хем мощен а малката си маса. Този изключителен пистолет без проблем се побира както в мъжката, така и в дамската длан. Дълъг е само 13 см, като от тях цели 7 см се падат на цевта. Предназначен е за патроните 9 мм Browning (.380 Auto). Работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта.

При изстрел възникващият откатен импулс се поема до голяма степен от двойната възвратна спирална пружина. Това е страшно удобно за стрелеца, защото му позволява да произведе серия последователни изстрели при минимално разсейване. Независимо от сравнително големия калибър на патрона затворният блок е дебел едва 20,8 мм. По този показател Ruger LCP бие почти всички пистолети с равен и по-малък калибър. Малката маса е постигната чрез използване на лека пластмаса, устойчива на удар и огън, и на специална технология за закаляване на олекотения затворен блок.

Пищовчето е снабдено със скрит ударник и двойно действащ ударно-спусков механизъм. Това дава възможност за безопасно носене с патрон в цевта. В пълнителя се събират още 6 патрона. По корпуса на пистолета липсват странични ключалки и лостчета, които по принцип пречат на бързото му изваждане от кобурите, особено от тези за скрито носене. Оръжието е пригодено за прикрепване на миниатюрен лазерен целеуказател с червена точка. Това позволява бързо произвеждане на изстрел на къси разстояния денем и нощем.

Миналата година американската фирма направи още един удар с пускането на друг мъник - револверът Ruger LCR. Той тежи само 368 г - революционно постижение за този клас оръжия. Рамката е изработена от лека алуминиева сплав (клас 7000), която се използва в космическата промишленост. Новата сплав не само е олекотила оръжието, но и подобрила издръжливостта на конструкцията, твърдят експерти. Рамката пък е със специално покритие, тествано за устойчивост с 30 различни агресивни химикала.

Барабанът на револвера побира 5 патрона и е изработен от неръждаема стомана. Патроните са .38 Special+P, като куршумите излитат с начална скорост 300 м/сек и с дулна енергия 476 джаула. Както при всички револвери, и при Ruger LCR след изстрел възниква силен откат, който изисква надеждно захващане на оръжието. Това се постига със специална ръкохватка от лека пластмаса, която независимо от увеличените си размери гарантира необходимата стабилност. Револверът е дълъг само 16,5 см. Цевта е 4,76 см и се изработва от неръждаема стомана, космически клас 17-4 РН.

Ударно-спусковият механизъм е двойно действащ от скрит тип. Уникални инженерни решения са намалили до минимум триенето между съставните му части и усилието за задействане на ударника и превъртането на барабана. Така револверът е станал по-привлекателен за използване от дамите с нежни длани. По неофициални данни у нас пищовът на Ruger ще струва около 620 лв, а револверът - 820.


от архива: Новият револвер Ruger LCR (14 януари 2009)

Изпрати публикацията по електронната поща


Конструктори залагат на алуминий и титан  

Авангардни технологии за изработване на револверните рамки и барабани внедряват упорито конструкторите и технолозите на Smith & Wesson. Тези материали позволяват изработването на леки, изключително здрави и износоустойчиви части. Те не се влияят съществено от високите налягания и силните откатни импулси на мощните револверни патрони и осигуряват оптимизиране на съотношението мощност-тегло.

Например при тегло 340 г моделът 340 AirLite Sc на Smith & Wesson може да стреля с патрони .38 Special+P и .357 Magnum. Неговата малка J-рамка тип Centennial е изработена от алуминиева сплав със съдържание на скандий. Барабанът му е 5-заряден и е направен от титан. Цевта на револвера е от неръждаема стомана и е дълга 4,8 см. Чирените на ръкохватката му са с метална основа, облечена с ергономична гума.

Моделът 637 на Smith & Wesson е предназначен за патроните .38 S&W Special+P. Рамката е от алуминиева сплав, а цевта - от неръждаема стомана. Тежи 425 г и се предлага в три отделни варианта в зависимост от вида на ударното чукче. Вариантът Chiefs Special е с открито чукче на ударника, Centennial - със скрито чукче, и Bodygard - с полускрито чукче. Всичките са разработени за надеждна самозащита, поради което използват патрони със среден калибър.

Моделът 638 на Smith & Wesson използва патроните .38 S&W Special+P. Неговата рамка също е от лека сплав със съдържание на скандий, а цевта му е стоманена. Револверът има полускрито ударно чукче. Той е от голямото семейство на леките револвери и е подходящ за дами и за скрито носене. Общата му дължина е 16,2 см.


още за Smith & Wesson от pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.