Гърмиш без патрони и ставаш добър стрелец  

09 октомври, 2009

Може ли ловецът да се научи да стреля точно и бързо, без да гръмне и един патрон. Оказва се, че това не е непостижима мечта. Финладската компания “Ноптел” демонстрира в Министерството на отбраната тренажор за обучение по стрелба на военни и полицаи. Система всъщност е много проста, лесна за използване и надеждна. Тя е предназначена за малокалибрени оръжия - автомати, пистолети и картечници. Монтира се и на противотанкови гранатомети. Пригодена е дори за ловни карабини. Цялата система се побира в едно куфарче. С тренажора се води колективно и индивидуално обучение до взвод в закрити помещения, полигони и планински условия.

Как действа финландското устройство? Боецът използва личното си оръжие. Към него се прикачват приспособления, свързани с компютър в куфарчето. Войникът (или ловецът - бел. авт.) натиска спусъка, но оръжието не изстрелва бойни патрони, а електронни импулси. Може да върши това колкото си иска - без ограничение и съобразяване с лимита за муниции. Инструкторът може да променя условията, мишенното поле и вариантите за стрелба. Компютърът отчита попаденията. Чрез светлинна графика и цифрови данни показва за всеки изстрел как войникът е държал оръжието, как се е прицелвал и как е натискал спусъка.

Системата имитира откат и звуково истинска стрелба чрез газови пълнители, които се монтират в истинските. Така, преди да дадат бойни патрони на боеца, той се е научил да борави с автомата си. Разходите за такъв вид обучение са почти нула. Компанията е продала 10 000 тренажора в 60 държави.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.