На прицел  

06 октомври, 2009

"Хората ме питат как спя, когато знам, че творението ми е довело до смъртта на толкова много хора. Отговарям им: спя добре, защото политиците са виновни, че не могат да решават проблемите си без употребата на оръжие."
Михаил Калашников


Стар виц: Бивш оръжеен завод у нас е модернизиран и превърнат във фабрика за детски конструктори. Но каквото и да правят децата с подарените им комплекти, накрая от ръцете им винаги излиза автомат "Калашников".

Едва ли на този свят има по-известно оръжие от придобилия почти култов статут АК-47, който продължава да е на въоръжение в много армии по света. В американските филми "лошите" почти винаги стрелят по добрите с него (но без да ги уцелят), в реалния живот с калашници се водят граждански войни в няколко горещи точки в Африка, а кой не помни интервютата и изявленията на Осама бин Ладен, на които терористът се появяваше с такъв автомат. Според различни оценки на хуманитарни организации с продадените над 120 млн. бройки АК-47 е може би най-смъртоносното оръжие в историята на човечеството.

Но въпреки тези "рекорди" компанията зад оригиналния АК-47 днес е изправена пред фалит. През октомври руски съд може да обяви ОАО "Ижмаш" ("Ижевский машиностроительный завод") в неплатежоспособност заради заведеното от компанията доставчик "Гремиха" дело заради дълг от над 13 млн. долара. Лошото финансово състояние на предприятието не изненадва никого, тъй като руските фирми от отбранителната промишленост напоследък срещат сериозни трудности.

Без поръчки

"Между 35 и 50% от руските оръжейни компании са пред банкрут, тъй като не получават големи поръчки от армията и чужбина", заяви пред в. "Газета" Руслан Пухов, директор на "Центъра за анализ на стратегии и технологии" в Москва. В края на първото полугодие на тази година приходите на завода бяха 41 млн. рубли (1.37 млн. долара), а загубата достигна 34 млн. рубли (1.23 млн. долара). През този период задълженията на групата към кредитори са 984.5 млн. рубли (32 млн. долара), като от тях просрочени са 400 млн. рубли (13.3 млн. долара – дългът към "Гремиха"). Предприятието неведнъж се обръщаше към държавата с молба за помощ, но такава така и не беше отпусната. Проблемите на "Ижмаш" може да блокират планираното създаване на мегахолдинга "Стрелково оръжие и патрони", в който основна роля трябва да играе именно предприятието от Ижевск. Все още не се знае каква е позицията по тежкото финансово положение на "Ижмаш" и на "Ростехнологии", могъщият държавен гигант, който държи 57.01% в групата.

В компанията сочат като една от основните причини за проблемите си и "копията" на хита си АК-47, произвеждани в заводи в България, Китай, Полша и др. По времето на соцлагера СССР раздаде лицензи за производството на АК-47 на редица "братски" страни. След разпадането на Съветския съюз тези държави продължиха да продават своята продукция по света. България от години води спорове с руската страна, която нарича производство на калашници у нас пиратство. Според "Арсенал" – Казанлък, продукцията им се различава от руското оръжие, тъй като е многократно подобрена и съобразена с изискванията и стандартите на НАТО.

"Ижмаш" се опита да се върне на върха с нови версии на хитовия си автомат и през последните години сключи договори с Индия и Венецуела за доставка и съвместно производство. Но според експертите тези контракти не са достатъчни да извадят компанията от калта. Лари Каханър, автор на книгата "АК 47 - оръжието, което промени лицето на войната", припомня пред кaнадския в. Globe and Mail, че печалбата от продажба на леки огнестрелни оръжия е твърде малка, за да крепи компания с големината на "Ижмаш". Групата произвежда и ракети и снаряди, както и автомобили, мотоциклети и прибори за хранене, но приходите от тях са далеч по-малки от тези от автоматите, тъй като много от производствените мощности са спрени или работят с много малък капацитет.

Създателят не знае
Един от малкото, които не знаят за трудностите на "Ижмаш", е Михаил Калашников, създателят на AK-47. Той конструира автомата в годините на Втората световна война, като основната му идея е простото по схема и дизайн оръжие да може да бъде сглобявано от жените и децата, работещи във военните заводи, докато мъжете са на фронта. Внучката на 89-годишния изобретател заяви пред руските медии, че не иска да рискува здравето на дядо си с новината за евентуалния фалит на "неговата" компания. Калашников отдавна се оплаква, че други държави печелят слава и пари за сметка на завода в Ижевск. Самият той е лауреат на всички възможни държавни награди в родината си, но досега не е получил почти никакви пари за създадения от него автомат. Преди години британският в. Guardian го попита дали изпитва някаква вина за загиналите милиони от неговото изобретение. "Направих го, за да защитя родината си. А после те разпространиха автомата по света, но това не беше мой избор. Все едно пуснаха духа от бутилката. Хора загиват от АК-47, но не заради създателя му, а заради водена политика", заяви Калашников. Истината е, че дори и фалитът на "Ижмаш" няма да сложи край на АК-47...


Тъй като блогът ми е за оръжие, ще отбележа една грешка, която се допуска масово от журналистите. Не че е толкова важно, но моделът АК-47 е първообраза на оръжието, конструирано от Калашников в края на Втората световна война. Оттогава автоматът многократно бива усъвършенстван и модифициран, като в началото на 1970-те години излиза съвременният вариант АК-74. Тъй като се споменава за Бен Ладен, неговият модел е точно AKS-74U (маркировката S е за сгъваем (складним) приклад, а U е за скъсената (укарочена) цев).

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.