Мъникът Ruger LCP стана пищов на годината в САЩ  

06 октомври, 2009

За първи път той напусна заводския конвейер в началото на миналата година, но това не му попречи убедително да пребори всичките си конкуренти в борбата за приза "Пистолет на 2008 г." в САЩ. Ruger LCP много бързо се превърна в хит на пазара на защитни оръжия. Наложи се и като дублиращ полицейски пистолет.

С какво мъникът победи в тежката и сложна борба?
Най-вече с това, че е хем лек, хем мощен а малката си маса. Този изключителен пистолет без проблем се побира както в мъжката, така и в дамската длан. Дълъг е само 13 см, като от тях цели 7 см се падат на цевта. Предназначен е за патроните 9 мм Browning (.380 Auto). Работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта.

При изстрел възникващият откатен импулс се поема до голяма степен от двойната възвратна спирална пружина. Това е страшно удобно за стрелеца, защото му позволява да произведе серия последователни изстрели при минимално разсейване. Независимо от сравнително големия калибър на патрона затворният блок е дебел едва 20,8 мм. По този показател Ruger LCP бие почти всички пистолети с равен и по-малък калибър. Малката маса е постигната чрез използване на лека пластмаса, устойчива на удар и огън, и на специална технология за закаляване на олекотения затворен блок.

Пищовчето е снабдено със скрит ударник и двойно действащ ударно-спусков механизъм. Това дава възможност за безопасно носене с патрон в цевта. В пълнителя се събират още 6 патрона. По корпуса на пистолета липсват странични ключалки и лостчета, които по принцип пречат на бързото му изваждане от кобурите, особено от тези за скрито носене. Оръжието е пригодено за прикрепване на миниатюрен лазерен целеуказател с червена точка. Това позволява бързо произвеждане на изстрел на къси разстояния денем и нощем.

Миналата година американската фирма направи още един удар с пускането на друг мъник - револверът Ruger LCR. Той тежи само 368 г - революционно постижение за този клас оръжия. Рамката е изработена от лека алуминиева сплав (клас 7000), която се използва в космическата промишленост. Новата сплав не само е олекотила оръжието, но и подобрила издръжливостта на конструкцията, твърдят експерти. Рамката пък е със специално покритие, тествано за устойчивост с 30 различни агресивни химикала.

Барабанът на револвера побира 5 патрона и е изработен от неръждаема стомана. Патроните са .38 Special+P, като куршумите излитат с начална скорост 300 м/сек и с дулна енергия 476 джаула. Както при всички револвери, и при Ruger LCR след изстрел възниква силен откат, който изисква надеждно захващане на оръжието. Това се постига със специална ръкохватка от лека пластмаса, която независимо от увеличените си размери гарантира необходимата стабилност. Револверът е дълъг само 16,5 см. Цевта е 4,76 см и се изработва от неръждаема стомана, космически клас 17-4 РН.

Ударно-спусковият механизъм е двойно действащ от скрит тип. Уникални инженерни решения са намалили до минимум триенето между съставните му части и усилието за задействане на ударника и превъртането на барабана. Така револверът е станал по-привлекателен за използване от дамите с нежни длани. По неофициални данни у нас пищовът на Ruger ще струва около 620 лв, а револверът - 820.


от архива: Новият револвер Ruger LCR (14 януари 2009)

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.