Миризмата на напалм рано сутринта идва от компютъра ти  

19 май, 2009

Почитателите на виртуалните забавления някой ден ще могат да се радват не само на реалистична графика и звукови ефекти, а и на автентична миризма, която кореспондира с тази в любимата им игра. Това може да се осъществи чрез технология, която в момента се разработва за нуждите на Министерството на отбраната на Великобритания.

Проектът предвижда в бъдеще военните симулации, чрез които рейнджърите тренират за мисии, да имитират не само гледки и звуци от бойното поле, но и неговите миризми. По този начин войниците ще тренират и своето обоняние, така че дадени миризми или отсъствието им да може да ги "предупреди" за надвиснала заплаха. Сред "ароматите" на войната са миризмата на дизелово гориво, пот и "уханието" на дим, оставен след изстрел с оръжие. В пъстрата палитра от аромати фигурират доста неприятни, но често срещани миризми на бойното поле - тази на пристан и на открит отходен канал.

Според професор Боб Стоун (Bob Stone), изследовател в Центъра за интеграция на човешкия фактор във военните технологии в Бирмингамския университет, необичайната технология наистина има потенциала да спаси живота на войниците.

Професорът дава за пример следната ситуация - изведнъж от улиците на село, по които редовно патрулират войниците, изчезва миризмата на готвено ядене, която е обичайна за това време на деня. Това може да означава, че жителите на селото са били накарани да се евакуират, за да могат вражески бойци да се настанят в къщите им и да ги използват като база за атака срещу рейнджърите. Бърза реакция в този случай на базата на обонянието може да означава разликата между живота и смъртта, продължава Стоун. Подобно умение обаче трябва да бъде добре тренирано и именно тук идва ролята на "ароматната симулация".

Според учените, въпреки че тази технология е едва в началния си стадий, тя има потенциала не само да помага, за да усъвършенстват уменията на бойците, а и за чисто развлекателна цел.

Милиони геймъри например биха изпаднали в екстаз, ако по време на някое виртуално състезание с коли във въздуха се разнесе миризмата на нагретите от триенето гуми на виртуалния автомобил. Любителите на триизмерните екшъни пък ще могат да усетят автентичната палитра от миризми, характерна за бойното поле - мириса на напалм или на барутен дим. Освен за игри "ароматната симулация" би могла да направи дигитално "пътуване" до африканската савана или до екзотичен град далеч по-реалистично.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.