Водна струя вместо лазер...  

16 май, 2009

Собствениците на кораби, които плават в опасните води близо до Сомалия, разработват най-различни варианти за защита, включващи хлъзгава пяна, електрически огради, водни оръдия и високочестотен звук.

Хлъзгавата пяна например не позволява ходенето по повърхност, намазана с нея. Тя би могла да попречи на пиратите да се изкачат по корпуса на плавателния съд. И въпреки че звучи като логично решение, реалното й приложение е по-скоро под въпрос. Някои от корабите са прекалено големи, за да могат да се покрият с подобна субстанция и това да струва разумна цена. Отделно от това хлъзгавото вещество е еднакво опасно както за нападателите, така и за самия екипаж.

Далеч по-обещаващо и лесно приложимо е използването на мощни водни оръдия, свързани към противопожарните кранове на плавателните съдове. Насочена водна струя се използва в много държави за неутрализиране на размирици например. Подобно защитно приложение тя би могла да има и в океана. The Force 80 Water Cannon е водно оръдие, което може да се управлява дистанционно, казва Роджър Барет Джеймс, директор на международните продажби и маркетинг в шведската компания за пожарникарско оборудване Unifire. То не е обикновено водно оръдие, добавя той пред NPR - има 3-инчов отвор, който може да запраща до 5300 литра вода в минута на разстояние от близо 100 метра във всяка посока. "Това е огромно количество вода, което може да помете всичко на пътя си, а също така и да наводни пиратски кораб за кратко време", твърди Джеймс. Възможността за дистанционно управление пък позволява на оператора да заеме позиция, при която е защитен от евентуални пиратски куршуми. Unifire работи заедно с Raytheon (компания в сферата на отбраната) за интегрирането на подобно водно оръдие към система, която използва корабните радари, за да засича малки плавателни съдове, преди да са се доближили на опасна дистанция.

Ако мощните водни струи и хлъзгавата пяна не се сторят достатъчно ефективни на корабните оператори, скоро те имат и други възможности за защита. Сред тях е т.нар. Long Range Acoustic Device (LRAD) - това е звуково устройство, което при включване произвежда извънредно силен и остър звук, който според производителите може буквално да събори човек. Обсегът му на действие е около 300 метра, а при по-близко разстояние и директно насочване, устройството може да причини временна и дори постоянна загуба на слух. Наличието на LRAD на борда има и друго приложение - то може да се използва в режим на мощен високоговорител, за да уведоми пиратите, че екипажът ги е засякъл. В повечето случаи, когато морските бандити са лишени от ефекта на изненадата, те се отказват от атаката. И това устройство обаче има спорно приложение, защото голяма част от пиратските лодки приличат на рибарски до момента, в който от тях не се покажат автомати и гранатомети. още от capital...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.