Американците се презапасяват с оръжия  

17 май, 2009

Рецесията не засегна бизнеса с оръжия в САЩ. През началото на тази година броят на кандидатите за закупуване на легално оръжие е скочил с една четвърт в сравнение със същия период миналата година. Търсенето е толкова завишено, че се стига до недостиг на амуниции на пазара. Причината за презапасяването от страна на някои американци е опасението им, че президентът Барак Обама ще затегне законите за купуване и притежание на оръжие.

Интересът към тазгодишната конвенция на американската Национална оръжейна асоциация във Финикс, Аризона беше по-голям от всякога. Опашките за регистрация на форума бяха неописуемо дълги. Тълпата от хиляди ентусиасти беше толкова голяма, че началникът на пожарната дойде да следи за сигурността на посетителите.

На форума 400 изложители показват най-новите тенденции - олекотени оръжия и подобрени механизми за прицелване. Като например този пистолет с лазерен лъч, дълъг колкото футболен стадион. Специално за дамите има пистолети и екипировка в розово.

Посетителите на форума имат сериозни опасения, че президентът Барак Обама ще ограничи личната им свобода да притежават оръжие. И че ще изпълни заканата си да въведе наново забраната за нападателни оръжия от времето на Бил Клинтън. Затова се надпреварват да купуват сега, докато може. Търсих амуниции и...почти никъде няма. Дори най-простия вид -дребнокалибрените - които използваме с децата ми за стрелба по мишени, дори и тези не се намират.

Въпреки че сред притежателите на оръжие цари паника, според политически експерти тази година демократите едва ли ще се занимават с оръжейния контрол. Заради натоварения си дневен ред, а и защото привържениците на подобна мярка намаляват.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.