Няма заплахи с източник България, свързани с оръжие за масово унищожение  

01 юли, 2005

Няма заплахи с източник България, свързани с оръжие за масово унищожение /ОМУ/. Това каза пред журналисти заместник-министърът на външните работи Николай Милков след откриването днес на Втория годишен семинар на Старшата група на НАТО по въпросите на разпространението на ОМУ в столичния хотел "Кемпински-Зографски".

Милков посочи, че България е участвала в предотвратяването на международни канали на компоненти за ОМУ и че участва във всички режими за неразпространение както на тези оръжие, така и на конвенционални въоръжения. Николай Милков каза, че според оценките опасностите за разпространение на ОМУ не са по-големи отколкото са били преди години. Не трябва да се създава паника, но е необходима и бдителност, добави заместник-министърът. Целта на семинара, който събра представители на ядрени сили, е да бъдат чути учените, които информират за новите тенденции в развитието на технологиите и евентуално да предупредят за нови рискове, а експертите да набележат възгледи за мерки срещу разпространението на ОМУ.

Директорът на Центъра за ОМУ на НАТО Тед Уайтсайд каза, че няма точна информация за опасността терористи да се сдобият с такива оръжия, но добави, че има сериозна загриженост по този въпрос, а и в пресата има материали за интерес от страна на терористи към подобни оръжия. Уайтсайд припомни и използването на антракс като биооръжие в САЩ.

http://www.bnr.bg/Horizont/News/mass+destruction+weapon.htm
28 Юни 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.