Нежни пушки без оптика стрелят като снайпер  

30 март, 2010

Пушки без откат с тегло колкото мъжки чадър, стрелящи с всякакви патрони ловджийски автомати и точни като снайпери карабини без оптика събираха погледите на познавачите в палата 3 на Пловдивския панаир. От сряда до неделя там се проведе традиционната международна изложба "Природа, лов, риболов" с голямо разнообразие от експонати за всяко от трите хобита.

На принципа на шампанското работи олекотената полимерна въздушна пушка Crosman 1077, която не "рита" след натискане на спусъка, обяснява вносителят й. Под цевта се поставя бутилка с въглероден двуокис. Налягането в нея замества пружината при стандартните оръжия от този вид. Бутилката е достатъчна за произвеждане на 60 изстрела и е евтина - струва 2 лв.

Пълнителят е с 12 сачми. Началната им скорост е 200 м/сек. Пушката е точна, но все пак попадението зависи и от уменията на ловеца, уточняват консултантите. Цената й е 135 лева. Варианти на "нежната" пушка са и пистолетите без откат от същата марка. Те са с цени от 90 до 165 лв.

Ловджийският автомат Beretta A400 Xplor Unico е последната разработка на прочутата марка. Създаден е да бъде "пенкилер" - стреля с патрони от всеки стандартен грамаж от 24 до 63 г, обясни представителят на вносителите Константин Маджаров. Всеядното пушкало е 12-и калибър. Нововъведение е самопочистващият се механизъм с усъвършенствано газово бутало. Тежи 3,2 кг и прикладът е по-тесен за удобен захват. Металната сплав на главата е със специално покритие, което не се надрасква.

Беретата за 2900 лева е снабдена с kick off система, която намалява отката. Ударът в рамото е омекотен с газов амортисьор, подобен на тези вавтомобилните багажници против затръшване.

Със събираща околната светлина мушка от фибростъкло е най-новата винтовка Browning X Bolt. Мерникът от типа battue е оребрен така, че погледът директно се насочва към целта. Тази комбинация е много удобна при гонки на диво прасе, пести време при прицелване и улеснява реакцията, обясни Маджаров. Цевта на карабината е свободно плаваща. Фиксирана е само на едно място към дървената част. Така се "обират" вибрациите на цевта, която трепти при изстрел и дава отклонения, а резултатът е като при снайпер. В зависимост от калибъра 3-килограмовата карабина не пропуска мишена до 700 метра. Калибрите са .223, .243 win, .308win, .30.06sp, .300wm. Патроните в пълнителя са разположени в спирала, а не един върху друг, и се вкарват в цевта на ротационен принцип. По този начин няма опасност от засечка при презареждане, уверяват експертите.

Полезна новост в браунинга е защитният индикатор против неволен изстрел. Щом се вкара патрон в цевта, той светва. Невъзможно е човек да не забележи червеното кръгче под мерника на фона на черната сплав и тъмния американски бук, категорични са вносителите. От синини по рамото предпазва монтираната върху задтилъка мека пореста гума с допълнителни нарези.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.