Ловецо, смятай, после стреляй!  

04 март, 2010

Огромен български мечок кара втори живот благодарение на глобалната криза. Френски ловец, стреснат от цената за отстрела му - над 40 хиляди лева, се направи, че не може да го уцели. Парижанинът бил изведен на пусия в ловното стопанство “Ракитово” на няколко десетки метри от мечока. И като по поръчка звярът се изправил на задните си крака тъкмо пред дулото на оръжието. Въпреки това французинът пропуснал. Малко по-късно признал, че стрелял умишлено встрани заради високата цена на елитния мечок. Помолил да му осигурят по-малка и евтина мечка, която да застреля. Отказали му.

Мечки икономична класа няма, но пък скъпите екземпляри са бол. Трофейна мечка с предварителна оценка около 500 точки ще бъде предложена за отстрел в държавното ловно стопанство "Борово" над Батак, съобщи регионалният зам.-директор на горите в Пазарджик Петър Стефанов. За удоволствието да повали звяра ловецът ще трябва да плати поне 50 хиляди лева. Елитният мечок е единственият, по който ще може да се стреля през този ловен сезон по програмата за управление на кафявата мечка в региона, поясни Стефанов. Една от причините да го набележат за жертва е, че през миналата година е умъртвил и изял крава и конче.

По размери и данни стръвницата се доближавала максимално до звяра, повален преди години в същия район от покойния банкер Емил Кюлев. Тогава трофеят е оценен на 503,19 точки - един от най-добрите, отстрелвани у нас. За удоволствието Кюлев платил 25 179 евро. Сега едва ли ще се намерят желаещи да платят толкова пари, коментират в пазарджишката дирекция по горите. Кризата е обхванала здраво платежоспособните ловджии и всеки си прави сметката.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.