Микровълново оръжие ще облъчва от въздуха  

24 юли, 2009

Ентусиастите от Пентагона, които следват идеята за несмъртоносни оръжия, позволяващи контрол над големи групи хора, взеха решение да се приспособи за употреба от летателни апарати причиняващата болка военна система, използваща технология с микровълни. Това ще е модификация на вече създадената Active Denial System (ADS) - микровълнов апарат нагряващ кожната повърхност и причиняващ болезнено усещане за парене, но без тежки форми на изгаряния. Целта на полицейската версия на Active Denial System е да накара престъпника да зареже намеренията си и да бяга. Оръжието е завършено още през 2001 година, но засега не е използвано поради съображения за безопасност и препятствия от етичен характер.

Сега Joint Non-Lethal Weapons Directorate (JNLWD) (Обединен отдел за несмъртоносни оръжия) в Куонтико, Вирджиния, намиращ се на подчинение на Пентагона, поръча усъвършенствана версия на ADS, приспособена за изстрелване на лъчение от въздуха. Военновъздушните сили на САЩ, на чиято радарна технология е базирана системата ADS, увеличиха финансирането на проекта от $2 милиона на $10 милиона годишно. Оръжието ще получи подобрение в насочващата антена, която ще се управлява електронно, ще може да генерира лъчи многократно, и то прицелвани по време на движение.

Според специалиста Юрген Алтман (Jürgen Altmann), физик от университета в Дортмунд, Германия, ADS има и своите противопоказания. Той изтъкна, че нивата на мощност, при които могат да се предизвикат силни изгаряния, са доста близка до тези, при които жертвата се вижда принудена да бяга или да се предаде. Това се потвърди, след като по време на изпитания през 2007 г. служител на ВВС на САЩ постъпи в болница с втора степен изгаряния. Германецът изтъкна, че при новия "въздушен" вариант с неговата голяма антена ще бъде трудно да се насочва лъчението по време на стрелба, тъй като то ще променя въздействието си с разликите в разстоянието. това може да е опасно за потърпевшите, предупреди Алтман.

Дейв Лоу (Dave Law), шеф на технологичното поделение на JNLWD успокоява, че новата модификация ще работи във възможно най-ниските енергийни нива и ще разполага с напреднала автоматична система за прихващане и проследяване на цели. Микровълновият бластер е едно от осемте несмъртоносни оръжия, които се радват на сериозното внимание на военните.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.