Българска Федерация по Динамична Стрелба  

04 юли, 2009

Динамичната стрелба или още IPSC е стрелкови спорт, базиран на принципите на приложната стрелба. IPSC (International Practical Shooting Confederation) е също така и името на международната организация регулираща едноименния спорт. Основана е през месец май 1976 г в Мисури, САЩ. Наред с правилата и конституцията на IPSC, по време на първата конференция е определен и основният принцип - баланс между точност, скорост и контрол на мощта на оръжието. Ражда се и мотото на организацията - DVC (Diligenta, Vis, Celeritas). В превод от латински това означава Точност, Мощ, Бързина. Много страни имат собствени организации включени под общата шапка на IPSC. Съзтезанията се провеждат с бойни пистолети с калибър над 9 мм. Пистолетите често са специално модифицирани за съзтезателните цели.Често се случва объркване с името, което на български е прието да се превежда не като „практическа“ (което означава друго), а като „приложна“ стрелба.

С учредяването на Българска Федерация по Динамична Стрелба се постига съгласие от всички практикуващи да се използва термина "динамична" за да се избегнат съпоставки с предишни тълкувания на спорта. Определени са приетите от IPSC дивизии: Прозводствена, Стандартна, Модифицирана и Свободна (Production, Standard, Modified, Open), както и нова дивизия с пълни права за регион България - Modified BG (тъй като най-масовия пистолет в страната - "Макаров" е с по-нисък фактор и боеприпас 9х18 и не се вмества в условието да се използват калибри над 9x19).

През 2005 година България е определена за най-бързо развиващия се регион в света. За втори пореден път страната е обявена за най- развиващият се регион в света през 2008 г.

Статистическа извадка от International Practical Shooting Confederation за сезон 2008 г.:
Общо региони в света: 81 IPSC региона
IPSC регион България:
26-то място общо класиране
28-мо място по брой картотекирани състезатели (150)
22-ро място по брой златни президентски медали (11)
12-то място (заедно с IPSC регион Сърбия) по организирани турнири трето ниво (4)

Общият брой на членовете към 2009 година е над 150 картотекирани състезатели от общо над 250 клубни члена. Понастоящем във БФДС членуват общо 13 стрелкови клуба.

* КДС „Таргет”, гр. София
* КДС „Зона А”, гр. София
* КДС „Булет”, гр. София
* СК „Динамик Армс”, гр. София
* НКПС „Динамик”, гр. София
* КДС „Алфа”, гр. София
* КДС „Седемте хълма”, гр. Пловдив
* КДС „Саргон”, гр. Русе
* КДС „Етър ИПСЦ”, гр. В. Търново
* СК „Аргус”, гр. Варна
* КДС „Робин ИПСЦ”, гр. Ст. Загора
* СК "9мм", гр. Плевен.
* СК „Ронин”, гр. Ст. Загора

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.