И лъжичка за кафе помагала при самозащита  

23 юли, 2009

Може ли жертвата да отблъсне нападателя си с химикал, ключодържател или лъжичка за кафе? Оказва се, че е възможно. Всяко подръчно средство може да се превърне в надеждно оръжие и да остави нападателя безпомощен, категоричен е инструкторът от МВР Тони Петров. "С чадър, с химикалка, с лъжичка за кафе или някакъв друг прибор за хранене - абсолютно е възможно, като се атакуват уязвимите места на човешкото тяло. Но трябва да има много адекватна реакция, т.е. в точния момент ударът да бъде на точното място", обяснява Тони Петров главен инструктор към МВР.

Дори и с химикал ударът може да е болезнен и да изненада нападателя. Важно е жертвата да прецени дистанцията. Ако нападателят е на една ръка разстояние е по-лесно да се реагира, отколкото ако е в непосредствена близост. "Трябва в самия момент на съприкосновение да се търси някаква уязвима точка - такива са слабини, гръклян, очи - слабите места на човешкото тяло, които не са защитени от мускулатура", допълва Петров.

"Важно е жертвата да не изпада в паника, а да запази самообладание. Ако извика, може да привлече внимание и да стресне нападателя. А след като нанесе удар - да бяга", съветва опитният инструктор.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.