Ирак минава на китайски автомати  

05 октомври, 2007

САЩ се простиха със $100 млн. от леко оръжие

БАГДАД. Звучен шамар плесна Ирак на САЩ заради доставките на оръжие. Багдад реши да купи от Китай калашници за полицията си за 100 милиона долара. Причината е, че US властите не могат да ги снабдят с необходимото количество пушки, заяви иракският президент Джалал Талабани пред в. "Вашингтон пост". "Само един на всеки петима полицаи е въоръжен", заявил Талабани пред изданието след среща с американския си колега Джордж Буш във вторник във Вашингтон. Той обясни, че производството на оръжейните заводи в САЩ не стига, за да достави на Ирак достатъчно бързо оборудването, от което се нуждае армията му. Това призна пред "Вашингтон пост" и анонимен чиновник от администрацията на Буш. "Едва успяваме да изпълним поръчките за собствените ни бойци в Ирак", разкри той.
Вестта за сделката с Поднебесната империя разтревожи US военните анализатори, понеже Ирак все още не може да установи къде са се затрили 190 000 оръжия, пратени от САЩ между 2004 г. и 2005 г. Сред тях има 110 000 АК-47 "Калашников".
Не за пръв път Багдад се опитва да намери алтернативен на САЩ доставчик на оръжие. Нелегална пратка, организирана от български посредник, бе пресечена на Апенините на 12 февруари. Ставаше дума за 100 000 руски автомати AKM, подобрена версия на АК-47, и 5000 картечници PKM за общо 40 млн. долара. Името на нашенеца, убедил купувачите да предпочетат българското пред по-лошите китайски образци, остана неизвестно. Следствието в Рим установи, че оръжието е поръчано от иракското МВР за полицията в провинция Анбар. Оказа се обаче, че US висшето командване в Багдад е в неведение за това.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.