Руско тайно оръжие предизвикало “Катрина”  

28 септември, 2005

Сензационни твърдения на американския метеоролог Скот Стивънс пред в. “Поуст реджистър”

Технологията била разработена от СССР през 70-те години

Разрушителният ураган "Катрина", донесъл гибелта на над хиляда души в Ню Орлиънс, е предизвикан от тайно руско оръжие, твърди американският метеоролог Скот Стивънс, съобщиха телевизия "Фокс нюз" и излизащият в Айдахо Фолс в. "Поуст реджистър". Според Стивънс ураганът бил насочен към САЩ с разработено още в СССР "климатично" оръжие, основано на принципа на електромагнитния генератор.
В личния си интернет сайт Стивънс пише, че през 60-те и 70-те години СССР разработил технологии за промени на времето, които започнал да използва против САЩ през 1976 г. В интервю за "Поуст реджистър" Стивънс сочи, че по негови данни загадъчните смущения в късите радиовълни в последно време били доказателство за съществуването на "руска машина за контрол над времето".
Но метеорологът не е съвсем последователен в твърденията си. По данни на излизащия в Питсбърг, Пенсилвания, в. "Поуст газет" Стивънс казал, че "през 1976 г. руснаците са изобретили технология, предизвикваща буря, и в края на 80-те години са я продали най-малко на десет страни и организации". В интервюто за "Поуст реджистър", цитирано от "Фокс нюз", метеорологът вече твърди, че ураганът "Катрина" бил изкуствено предизвикан от японската мафия като възмездие за американската атомна бомбардировка над Хирошима преди 60 години.
На сайта на Стивънс има и трета версия за произхода на "Катрина". Метеорологът намеква, че пръст в катастрофата могат да имат американските власти. "Според моето скромно мнение "Катрина" е била на някакво равнище вътрешна работа.
Възможно планирана и осъществена от управляващия елит, не задължително от администрацията на Буш, но със знанието на някакви вътрешни елементи, за да се предизвикат изменения в американското общество", пише метеорологът. Той "доказва" хипотезата си с едновременния пробив на дигите в Ню Орлиънс, спирането на помпите, изключването на свързочните мрежи в зоната на бедствието и с други "примери" за изкуствения характер на катастрофата в южната част на САЩ. Стивънс дори обръща внимание на изявление на президента Джордж Буш, който при посещението си в пострадалия район каза, че зоната на бедствието "изглежда така, сякаш крайбрежието на Мексиканския залив е било унищожено от най-ужасното оръжие, което можем да си представим".
"Напълно съм съгласен с президента", пише метеорологът, който сега работи като водещ на предаването за прогнозите за времето в местен телевизионен канал - филиал на Ен би Си, в град Покатело, Аайдахо. По повод твърденията на Стивънс представител на телевизионния канал заявил, че метеорологът има право на лично мнение, което по никакъв начин на ангажира телевизията, където той работи.
Повечето учени и експерти, към които американските медии, цитирани от РИА "Новости", са се обърнали за коментар на твърденията на Стивънс, смятат хипотезата му за несериозна и за класически пример на параноидната теория на заговорите.
monitor.bg
24 Септември 2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Русия работи върху оръжие без аналог  

Русия разработва супероръжие без аналог в света, заяви руският президент Владимир Путин вчера в тв предаване на живо, по време на което отговаряше на зрителски въпроси.
Повече от 1 млн. руснаци са се обадили по телефона, над 100 000 са изпратили SMS и над 50 000 са задали въпросите си към държавния глава. Той обаче успя да отговори на 56 от тях в продължилото точно 2 часа и 53 минути предаване.
"Разработваме и ще приемем на въоръжение нови стратегически комплекси с висока точност. Такива, каквито няма никой в света. Това са свръхзвукови ракетни системи, които могат да променят направлението си като курс и височина и са на практика неуязвими", така отговори президентът на въпрос на жител на Ижевск кога Русия ще оборудва собствената си армия, вместо да продава въоръжение в чужбина
...

Изпрати публикацията по електронната поща


.325 WSM – чем больше, тем лучше  

В 2000 году Винчестер представил новый калибр .300 WSM. Но новинка от Winchester Ammunition не произвела должного впечатления на профессионалов – ведь на тот момент в продаже находились уже хорошо зарекомендовавшие себя .270 и .338. Тогда в 2001 году появился .270 WSM. Преимущества перед обычным .270 были налицо, и все с нетерпением ждали выхода в свет нового .338 WSM, чего, в общем-то, не произошло…


В 2002 году Winchester Ammunition раскрыла свой корпоративный секрет и представила укороченные патроны Magnum калибров .223 and .243 WSSM. Все замерли в ожидании .338, но, и в 2004 году он не появился – вместо .338 в продажу пошли .25 WSSM. Наконец, в 2005, вместо выпуска самого ожидаемого .338 появился… 8 мм .325 WSM. И это принимая в расчет, что патроны 8 мм. никогда не пользовались популярностью в США!

Глен Викс (Glen Weeks), один из разработчиков нового калибра, объяснил это так : «Мы выбрали .325, поскольку он лучше всего подходит для платформы WSM и имеет именно такие характеристики, которые должен иметь Short Magnum». Так ли это на самом деле?

Winchester обнародовал .325 WSM на SHOT Show 2005. Изначально только одна модель ружья - Model 70 была спроектирована под новый калибр. После нескольких тестовых стрельб, показавших мощь и точность новой амуниции, Винчестер начал выпуск специальной модификации Ultimate Shadow, комплектующейся новейшим оптическим прицелом Browning 5-15X.

Новая винтовка произвела впечатление на профессионалов. Во-первых, тем, что отдача от выстрела 325 WSM (пуля 200-220 гран) такая же, а то и меньше, чем при стрельбе из .300 Win Mag (180 гран). Точность выстрела безупречна – с расстояния 150-200 метров охотник точно попадает в цель, а вес и эргономика самого ружья позволяют долго носить его с собой, не перегружая спину и плечи.

Оценка специалистов - .325 WSM полностью оправдал надежды. А Model 70 Classic Ultimate Shadow в новом калибре- отличный выбор для охоты.

Характеристики Model 70 Ultimate Shadow:
Калибр - .325 WSM
Вместимость 3+1 патрона
Длина ствола - 24 дюйма (61 см)
Общая длина - 111,12 см
Вес (без оптического прицела) - 3060 гр.
Приклад - синтетический, с покрытием из каучука
Стоимость в США - 861 доллар

Юрий Владимиров (sniper.ru)
gunsmagazine.com

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Бивш полицай се простреля в кафене  

26 септември, 2005

Бивш служител на реда се простреля в кафе "Амазония" на ул."Драгоман" в центъра на Варна вчера. Сигнал за инцидента е подаден в дежурната на РДВР - Варна, в 12,55 ч. от собственика на заведението.
Минути по-късно пострадалият е закаран в шокова зала на Спешния център. Прострелната рана е в областта на гениталиите. След наложилата се спешна хирургична операция според лекарите животът му е вън от опасност.
Станко С. (42 г.) е бивш служител на СПООР във варненското поделение на МВР. Преди 3 г. той напуснал системата на вътрешното ведомство по собствено желание. Колегите и приятелите му твърдят, че е безупречен професионалист и експерт по оръжията.
Причините за инцидента са в процес на изясняване, допълниха от пресцентъра на полицията.

Калинка Пенчева
chernomore.bg
Не включвам случая в графата "Смотаняци", защото все пак Станко е експерт по оръжията. Или ще кажете, че точно щом е експерт, не би трябвало да допуска такива елементарни грешки.
Неотдавна имаше друг подобен случай:

Прострелян в корема 26-годишен войник е в болница с опасност за живота

Прострелян в корема 26-годишен войник е в болница с опасност за живота
Снимка: Булфото

Кадрови военен на 26 години е прострелян вчера вечерта в кафе "Еспресо" в Каблешково, съобщиха от полицията.

Инцидентът с П.Г. е станал около 19,20 часа. Изстрелът е направил 30-годишният М.М., който е служител в Граничен полицейски участък-Малко Търново (Регионален граничен сектор -Елхово).

И двамата участници в инцидента са от Каблешково. На място са били извикани служители от РПУ-Поморие.

От полицията съобщават, че изстрелът е произведен при игра с оръжието. То е законно притежавано от 30-годишния М.М. Това е личният му "Байкал"-9 милиметра.

Кадровият военен е настанен в болницата с вътрешни разкъсвания, разкъсан бял и черен дроб, спукана диафрагма и отстранен далак.

Състоянието му е критично. По случая е образувано следствено дело.

10.08.2005
dnes.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Изчезващите полицаи и краят на държавата  

24 септември, 2005

България е единствената страна, в която броят на частните охранители надхвърля този на националната полиция с 4,6 към 1, твърди доклад на ООН, представен вчера от Центъра за изследване на демокрацията. Ако това е наистина така, значи държавата окончателно е изгубила битката с престъпността. Щом армията на частните гардове надхвърля 4,6 пъти тази на полицаите, значи, че страната ни доброволно е вдигнала белия байрак. Тя е позволила да се случи, меко казано, най-неприятното: Да има територии, забранени за пазителите на реда. Не е тайна, че те не могат да си позволят да припарят до имоти на босовете на организираната престъпност, защото те се охраняват от въоръжени до зъби както с най-модерна проследяваща техника, така и с оръжие. Дебеловратите пазванти се возят в лимузини и ако се наложи да бъдат засечени от родните полицаи, това ще е неравно състезание, тъй като техните брички издишат. Окаяното положение на полицията ни вече е видно отвсякъде, а вече е ясно, че тя е в ужасяващо малцинство. Румен Петков, който оглавява отскоро МВР, трябва спешно да вземе мерки, ако не иска полицията да се разпадне пред очите му, защото процесът вече е започнал.

2005-09-15
Фани Вертер
novinar.org

Изпрати публикацията по електронната поща


Мировой рынок вооружений. Россия догоняет США  

В 2004 году США заключили с иными государствами контракты на поставку оружия и военной техники на общую сумму $12.39 млрд. (33.5% от общей стоимости подобных соглашений в масштабах всего мира). В 2003 году военно-промышленный комплекс США был более успешным ($15.1 млрд.). В 2004 году Россия по этому показателю заняла второе место в мире ($6.1 млрд. или 16.5%), заметно улучшив свои позиции по сравнению с 2003 годом (тогда стоимость контрактов составила $4.4 млрд.). На третьей позиции - Великобритания ($5.5 млрд., $300 млн. в 2003 году). В первую пятерку также вошли Франция ($4.4 млрд.) и Китай с Италией (по $600 млн.).

В 2004 году США поставили своим иностранным партнерам оружия и военного снаряжения на сумму в $18.6 млрд. (53.4% от общемировых продаж). По этому показателю Россия также заняла второе место в мире ($6.4 млрд.), Франция - третье ($4.4 млрд.), Великобритания - четвертое ($1.9 млрд.), Германия - пятое ($900 млн.).

В 2004 году 64.6% оружия закупили развивающиеся страны. Ныне Россия является крупнейшим поставщиком вооружений в страны Азии и Африки. На ближневосточном и латиноамериканском рынках российские оружейники уступают только США. Эту информацию опубликовала Исследовательская Служба Конгресса США\Congressional Research Service. В докладе также указывается, что Россия достигла подобных успехов за счет того, что смогла перестроить схему поставок оружия, введя более гибкие схемы оплаты, а также предоставив возможность иным государствам производить российские образцы оружия по лицензии. Российское вооружение менее технически сложно, но за счет этого - не столь дорого, как его аналоги, производимые странами Запада. В тоже время, в будущем у России могут возникнуть проблемы, поскольку она тратит недостаточно ресурсов на военные исследования.

08 Сентября 2005
Washington ProFile

Изпрати публикацията по електронната поща


Корейский боевой робот будет похож на лошадь  

Правительство Южной Кореи выделило $32,4 миллиона с целью за период с 2006 по 2011 годы построить боевого мобильного "подобного лошади" робота.

Ранее мы рассказывали о том, что боевые роботы нужны Южной Корее, прежде всего, для защиты границ от северокорейского соседа. В качестве другой причины роботизации армии называлась нехватка кадров. Но не было ясно, будут ли корейцы эти машины покупать у зарубежных фирм или создадут их своими силами.

Теперь известно, что разработка машины поручена агентству оборонных разработок корейского минобороны (MND), министерству информации и коммуникаций (Korea Ministry of Information and Communication), а также НИИ электроники и телекоммуникаций (ETRI).

Согласно проекту, этот робот будет иметь шесть или восемь "эластичных" ног с колёсами, которые позволят машине перемещаться как насекомому.

Робот с дистанционным управлением и своей собственной системой искусственного интеллекта будет оснащён различным вооружением.

На обнародованных эскизах военный робот сильно напоминает механического пса, которого желает заполучить Пентагон.

21 сентября 2005
membrana.ru

Изпрати публикацията по електронната поща


$1 милиард залог в битката за небето ни  

23 септември, 2005

След 16 години тъпчене на място дойде време за модернизация на българските Военновъздушни сили. Най-важната част от нея е изборът на многоцелеви изтребител. Подборът трябва да е абсолютно прецизен, защото става дума за самолет, който ще играе основна роля в отбраната на страната през следващите 35 г. От друга страна, закупуването на 16-20 изтребителя ще струва на данъкоплатците около $1 млрд. И точно тази сума взеха на прицел големите самолетостроителни компании, които навръх 6 септември показаха своите машини в Пловдив.

1989-а е паметна година за нашите ВВС. У нас е доставен последният нов изтребител - МиГ-29. Оттогава бойната ни авиация се люшка между плановете за модернизация на същите руски машини и тезата да закрием ВВС, тъй като военна авиация могат да поддържат единствено богатите държави.
България вече е част от НАТО и никой не мисли да закрива нейните ВВС. Напротив, те трябва да се модернизират, за да участват успешно във водената от Алианса война срещу тероризма.
Присъствието на гиганти като "Локхийд Мартин", "Боинг" и "Грипен интернешънъл" на авиошоуто в Пловдив е доказателство за ожесточената конкурентна борба за най-голямата обществена поръчка на България, която ще се разгори през следващите няколко месеца. Както заяви за "Стандарт" командващият ВВС генерал-майор Симеон Симеонов, специална работна група на ВВС все още разработва критериите за избор на новия многоцелеви изтребител, а самият конкурс ще бъде обявен най-рано през март 2006 г. Това не попречи на основните кандидати отсега да започнат мащабна артилерийска подготовка от медийни прояви и високоотговорни срещи.
Независимо какви критерии ще бъдат съставени, цената и бойните възможности на новия изтребител ще бъдат двата основни фактора за избор. Съществен ще е и размерът на офсетните програми за съпътстващи инвестиции, които кандидатите ще предложат като компенсация за огромния военен разход, който ще направи българската държава за новия боен самолет.
Иначе, сравнявайки изтребителите сами по себе си, битката изглежда неравностойна.
Европейските изтребители "Рафал" и "Тайфун" са още неутвърдени на пазара проекти с известно предимство за френския самолет. Точната им цена не е известна, но коментираните суми (над $80 млн.) могат да откажат дори и богати държави.
Предлаганият от "Локхийд Мартин" F-16 Falcon e най-масовият изтребител в света - над 4000 машини. Той е на въоръжение в 24 държави, 9 от които - членки на НАТО. Основният му коз са многобройните участия във военни операции. Без съмнение доказаната в реални бойни условия машина има редица предимства. Основният проблем е, че производството на приетия на въоръжение преди 31 г. изтребител ще спре през 2008 г. Щатските ВВС получиха последните си F-16 в началото на 2005 г. До 2008 г. ще приключи производството на поръчаните 48 самолета за Полша. Между 2008 и 2012 г. F-16 ще бъде заменен от свръхмодерния невидим за радарите F-35 JSF. Ерата на F-16 свършва, което поставя въпроса колко ще струва поддръжката му след 20-30 години. Освен това цената от $48 млн. не включва обучение на пилоти и доставка на симулатори. Като компенсация "Локхийд Мартин" предлага офсетни програми за инвестиции у нас на щатски компании на обща стойност до 80% от цената на сделката за изтребителите.
В шведската SAAB, производител на лекия изтребител JAS 39 Gripen, вярват, че България ще последва примера на Унгария и Чехия и като тях ще вземе на лизинг една ескадрила. JAS 39 може да излита от магистрала. Самолетът е високотехнологичен, но бойните му възможности значително отстъпват пред тези на F-16.
На този фон офертата на "Боинг" за F/А-18Е/F Super Hornet изглежда най-привлекателна. "Боинг" произвежда самолета съвместно с "Нотроп Грумън", "Рейтеон" и "Дженерал Електрик". Официално обявената твърда цена от $53 млн. е за боеготов самолет от последната модификация Block-2, която ще се произвежда за ВМС на САЩ до 2013 г. Цената включва поддръжка на машините, доставка на резервни части и симулатори, подготовка на пилоти и технически персонал за три години.
Ако България избере офертата на "Боинг", ще стане първата страна в света, чиито ВВС ще приемат на въоръжение най-модерния американски многоцелеви изтребител F/А-18Е/F Super Hornet. От три години Super Hornet - единственият многоцелеви изтребител от пето поколение, лети само във военноморската авиация на САЩ. В щатските ВВС няма нито един Super Hornet.
F/А-18 Е/F e единственият многоцелеви изтребител в света, който участва във всички авиошоута с пълен боен товар. Останалите изтребители правят лупинги без оръжие. F/А-18 Е/F доказва превъзходството си като изпълнява целия набор въздушна акробатика без никакви ограничения. Изтребителят е витрина на модерните технологии. Той прехвърля цифрови изображения на други самолети, на кораби, военни обекти и дори на отделен боец на земята. Изтребителят е оборудван с най-модерния радар - тип АЕСА.
Заедно със самолета "Боинг" предлага инвестиции под формата на съпътстващи евентуалната сделка офсетни програми. Какъв ще е размерът им и в кои области ще бъдат вложени те зависи от желанието на нашето правителство.


Двата двигателя са козът на F\A-18
Super Hornet превъзхожда F-16 и Gripen по издръжливост на повреди и способност да извърши успешно кацане с отказали системи, спрял двигател или повреден фюзелаж. По принцип всеки оборудван с два двигателя самолет има огромни предимства пред този с един мотор. Това е известно и многократно доказвано във вече вековната летателна практика. При бойна повреда или отказ на двигател по технически причини пилотите на еднодвигателни самолети като F-16 и Gripen имат един изход - катапултиране. Оборудваният с два двигателя Super Hornet F/А-18 Е/F може да продължи бойната си задача и да се прибере в базата си само с един работещ двигател.
Статистиката на произшествията с F-16 за 1994 г. ясно показва, че от общо 22 тежки инцидента с последваща загуба на самолета осем (36%) са били заради спиране или пожар в двигателя.
Super Hornet е приет на въоръжение във ВМС на САЩ преди три години. Предвижда се той да бъде гръбнакът на базираните на самолетоносачи ескадрили още 30 години. България има уникален шанс да е първата страна в света, взела на въоръжение Super Hornet, а нашите пилоти да черпят опит от американските морски авиатори от прочутата школа "Топ Гън".

Автор: Белчо Цанев
СТАНДАРТ
2005/9/12

Изпрати публикацията по електронната поща


САЩ обмислят превантивни ядрени удари  

Нов проект за американска ядрена доктрина предвижда възможността за нанасяне на превантивни ядрени удари срещу правителствени или неправителствени противници с цел да им се попречи да използват оръжия за масово унищожение, предаде Франс прес.
Документът с дата 15 март настоява американската армия да се подготви да използва ефективно ядрени оръжия. Той е изготвен от комисия в Пентагона, която трябва да адаптира сегашните методи на действие към промените, настъпили след атентатите на 11 септември 2001 г., посочи американски военен представител.
Същият запазил анонимност представител обаче уточни, че текстът още не е подписан от министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и не може да бъде считан за официална американска политика.
Според копие от текста, получено от АФП, командващите американските войски по света ще бъдат помолени да подготвят конкретни програми за използване на ядрени оръжия в района, където са разположени, и да измислят сценарии, които да доведат до получаване на президентско разрешение за извършване на ядрен удар. Това може да стане например, в случай че даден противник използва или възнамерява да използва оръжия за масово унищожение срещу американските сили или техните съюзници, или срещу цивилното население.
Превантивните ядрени удари могат да бъдат осъществени също така за унищожаване на арсенал от биологични оръжия, принадлежащи на някой противник, който възнамерява да ги използва. Доктрината ще позволи на Пентагона да разположи ядрени оръжия в места по света, където използването им в бъдеще е много вероятно.
За възможността да се нанасят превантивни удари по терористични бази в чужбина пръв заговори м.г. началникът на руския генерален щаб Юрий Балуевски. Той обаче подчерта, че при тези операции няма да се използва ядрено оръжие. Министърът на отбраната Сергей Иванов допълни през август т.г., че удари с високоточни оръжия по терористи може да се нанасят от руската стратегическа авиация в цял свят. Президентът Владимир Путин възложи изпълнението на подобни действия с превантивен характер на силовите структури.

НОВИНАР
2005/9/12

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Без респект  

В сметката на новия министър на вътрешните работи Румен Петков вече има два показни разстрела - след убийството на боса на "ВАИ холдинг" Георги Илиев в Слънчев бряг в сряда в столицата смъртоносно беше прострелян Мартин Хасан Дойчев . Първоначално МВР оповести, че убитият няма криминално досие, но пък карал автомобил на регистриран в полицията за измами. Защо властта вярва, че ако опише жертвата като престъпник, убийството ще бъде възприето по-лесно от обществото, е интересен, но в случая маловажен въпрос. По-същественото е, че МВР както по времето на министър Петканов, така и в настоящия мандат не показва способност да се справи с вълната от разчистване на сметки. А те от доста време, освен че стават по най-първобитния начин - с оръжие в ръка, по правило се случват на места, където има много хора, но също и полиция. Това, че стрелците нямат никакви скрупули, показва едно-единствено нещо: в България има сила, която пет пари не дава за властта. Тя издава присъди и си ги изпълнява без значение дали става дума за Слънчев бряг, София, остров Аруба или Амстердам. В същото време куражът и акълът на българската полиция й стигат само за да обяви, че щели да се правят финансови и данъчни проверки на фирми, подозирани за нелегална дейност. И за една, вярно, оповестена като предимно катаджийска акция, наречена "Респект". Името й, освен ако не е подигравка, е изключително лошо подбрано - последното нещо, което полицията в България излъчва, е респект. Вижте убийствата.

Автор: "ДНЕВНИК"
2005/9/8

Изпрати публикацията по електронната поща


За какво сме им дали пищови и астри  

Полицията в Монтана бе победена от група пияни хулигани. Случилото се там - буйстваща безотговорна тълпа, която е успяла да освободи арестант, е напълно недопустимо. Ние, като данъкоплатци, сме купили постолети и астри на тези полицаи, за да ни пазят. Те е трябвало с всички си ли и средства, разрешени им от закона, да опазят реда, включително и като употребят оръжие.
Има десетки случаи наукоримо полицейско насилие. Например, когато бият беззащитни арестанти. В тоя случай обаче насилието от страна на полицията щеше да бъде за медал. Защото демокрацията се крепи на законността и спазването на правила.
Това са фундаментът, общата ценност, около която нашето общество изгражда държава. Те трябва да се спазват от всички български граждани, даже и да са японци.

24 часа
2005/9/10

Изпрати публикацията по електронната поща


Да те убият вместо шефа  

Мъж в черни дрехи се е спотаил на прозорец на третия етаж на столичния бул. "Витоша" и наблюда­ва през оптическия мер­ник на пушката си входа на заведението "Ъп Стеърс" в края на октомври м.г.. В този миг мъже тип "гарде­роб" излизат от заведение­то, като пазят с телата си един от босовете на бившата СИК Дмитрий Минев-Руснака. Изведнъж той се хваща за гърдите и се свлича на земята, про­стрелян в сърцето." Гарде­робите" изпадат в паника, товарят боса си на една ли­музина и с мръсна газ по­теглят към "Пирогов", но Руснака издъхва по пътя. В случая многобройната охрана с джипове и лъскави коли, която всява ужас по столичните улици и за­ведения, се оказва напъл­но безполезна. Както и гардовете на Илия Павлов или боса на "ВАЙ хол-динг" Георги Илиев.
Професионалистите от частния охранителен бизнес шеговито наричат гар­довете на тези босове "пъдари" и характеризират действията им като пълна некомпетентност.
"Американците имат една максима: Най-скъпото нещо в света е охраната, но тя се изплаща", разказ­ва един от най-големите професионалисти в бран­ша Цветко Ялъмов, меж­дународен експерт по си­гурност, консултант на международната федера­ция по жиу-жицу в коми­тета за персонална сигур­ност и охрана, работил до 1989 г. в УБО и НСО като шеф на "Лични охрани". Той е "пазел гърба" на То­дор Живков. Като възпи­таник на университета в Багдад е помагал в орга­низацията и ръководил екипа "Лични охрани" на арабски лидери като Муамар Кадафи, Саддам Хюсеин, Ясер Арафат, госту­вали у нас.
"За да стане човек истински охранител, про­фесионалист, който да па­зи персонално "обект", са нужни между 6 и 8 години. Той трябва да има отлич­на физическа подготовка, отлична психологическа и физическа издръжли­вост, да има стрелкови умения и най-вече пери­ферно зрение.
Влиза се в заведение, къ­дето има две жени и двама мъже. Гардът обаче ще прецени, че не са четирима души, а да си каже, ако сед­нем на тази маса, двама ду­ши ще бъдат обърнати към обекта и това означа­ва потенциална опасност. Това е периферното зре­ние ", твърди Ялъмов, кой­то чете лекции като кон­султант на фирма " Секюрити група Алфа".
Той добавя, че охранителят трябва да има добра правна подготовка, за да знае докъде се простират правомощията му и да по­знава закона за частната охранителна дейност. Гар­дът трябва да владее до съвършенство оръжието както и специалните сред­ства за защита, така че ако се наложи използването му да не пострадат невин­ни хора. Едно от основни­те правила на личната ох­рана е да има психологическа
съвместимост между гардовете и обекта
Така наречените босове в повечето случаи третира­ли охранителите си като слуги, което е грешка. Дру­гата крайност е охраната да седи на масата заедно с " шефа", вместо да го пази. "Личната охрана трябва да изпълнява определени функции, които свеждат до минимум опасността от физически контакт с охра­нявания. Не е въпросът да ходиш са 20 души охрана, а дали тя е ефективна", смя­та Ялъмов.
Гардовете на Илиев, Па­влов и Минев са действали непрофесионално, твърд­ят експерти.
Тримата, убити почти по идентичен начин, станали жертва в т.нар. "типова си­туация" . Това означава, че убийците им са проследили пътя, по който се движат, навиците им, кои заведе­ния посещават, къде сядат. Всеки втори е знаел къде е любимата маса на Георги Илиев
в "Буда бар", но охраната не е направила нищо да го прикрие поне на тъмно, да провери живия плет в бли­зост и не еоткрила пряката балистична линия до заве­дението.
"Повечето от тези охранители нямат радиоцентър и в критична ситуация на заплаха реагират еднотип­но- всички се хвърлят да пазят "обекта". А това е погрешно", твърди Цветко Ялъмов.
Според него най-важно­то правило на личната ох­рана е, че гардът трябва да бъде тренирай при опас­ност да потисне инстинкта си за самосъхранение. Вместо да се крие, охрани-телят трябва да защити "обекта".
Обикновеният човек реагира на опасност за око­ло 1,8 милисекунди. Бодигардът след дълги и изнурителни тренировки тряб­ва да реагира за 1,2 мили секунди. За този миг гар­дът трябва да прецени дали да прикрие охранявания, дали да легне върху обек­та, или пък да блокира на­падателя. Освен това охранителят трябва
да реши с какво атакува нападателят дали с нож или пистолет
Личната охрана трябва да знае отлично обстановка­та в квартала, където живее обектът, съседите, всичките му роднини.
"Караме момчетата до­ри да запомнят номерата на колите, "паркирани на улицата, където живее "обектът" и ако се появи непозната кола, взимаме мерки да не се мине по този тротоар например. Също­то е с кофите за боклук, ако някой контейнер не е на обичайното си място, това може да е заплаха за бом­бен атентат", разказва Цветко Ялъмов.
Преди охраняваният да тръгне за някъде, неговите гардове правят проверка на обекта, който ще посети т.нар. "досие". Описват се всички изходи, прозорци, прави се план за извеждане на обекта.
"Някои охранители мислят, че отиват да речем на заведение, сядат с "ше­фа" и си пият. Това не е сериозна охрана. Гардът трябва да знае предварително откъде да изведе "обекта" в случай на опасност.
Трабва да знае дали чове­кът, когото пази, има забо­лявания и какви, тоест ако се наложи да стане и док­тор ", твърди бившият шеф на "Лични охрани" в НСО. Гардът задължително ми­нава медицинска подготов­ка. При изготвянето на "досието" на обекта тряб­ва да се знае къде в близост има болници и поликлини­ки, какъв е режимът им на работа, защото при напа­дение над обекта, той да бъде закарай в най-близка­та болница.
"Добре облечените биз­несмени" имат пари за ле­кар в екипа, но никой от тях не наема медици.

Автор: СТЕФАН ТАШЕВ
24 часа
2005/9/7

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Смотаняци 2  

Зет гърми тъща, взел я за врабче

Зет простреля тъща си с ловна пушка и надупчи тялото и главата й със сачми. 52-годишният софиянец В.С. се оправдал, че е целил врабчетата и по случайност улучил бабата, казаха от РДВР-Перник. Столичанинът гостувал на 81-годишната си тъща в радомирското село Дрен. Подгонен от скуката, той взел 12-калибровата си ловна пушка "Круп" и започнал да се мери по прелитащите над двора птици. Твърди, че не е видял кога старицата е излязла от къщата. Сепнал се едва когато стопанката изпищяла от ужас. Главата, лицето и ръката й били пълни със сачми. Пишман зетят веднага я качил в колата и я откарал в пернишката болница. Бабата е под наблюдение, няма опасност за живота й.
СТАНДАРТ
2005/9/8


Куче гръмна бракониер

куче надупчи стопанина си със сачми по време на бракониерски лов, съобщиха от полицията. Инцидентът станал край разградското село Дряновец. 35-годишният Ивайло Недков успял да отстреля два пъдпъдъка. Когато се навел да прибере втория си трофей, кучето му захапало плячката и отказало да я пусне. Ядосан, стопанинът размахал пушката срещу него, тя гръмнала и го наранила в гърдите. Кучето било ранено в лапата.
СТАНДАРТ
2005/9/15

Изпрати публикацията по електронната поща


Ружье - на 7-ом месте по важности в истории человеческих достижений  

06 септември, 2005

Журнал «Forbes» публикует на своих страницах список двадцати самых важных предметов, оказавших наибольшее влияние на историю человека. Каждый день на страницах «Форбс» ведется обратный отсчет и появляется короткий очерк о том или ином изобретении.

Сегодня – четырнадцатый день рейтинга (семь дней до окончания), и изобретением № 7 в истории человека стало ружье. Вот что написал авторитетный журнал о ружьях: "В человеческой истории роль огнестрельного оружия трудно переоценить. Оно приносило победы и выигрывало войны, сбрасывало с карты империи и завоевывало континенты. История огнестрельного оружия насчитывает уже более тысячелетия, а первые упоминания о порохе относятся к 4 веку н.э. В 1267 легендарный английский ученый Роджер Бэкон опубликовал окончательный состав пороха и уже к концу тринадцатого века дульнозарядное оружие стало популярным в Европе. В 14 веке появились длинноствольные мушкеты. А данные о первых нарезных стволах относятся к 1498 году"…

Краткое эссе об оружии и его роли в истории человечества можно прочитать на страницах журнала «Форбс». Кстати, в двадцатку самых выдающихся изобретений вошел и рыболовный крючок (19 место).

Для желающих отслеживать дальнейшее развитие событий с выбором самого важного в истории человечества предмета – официальная страница журнала Forbes - здесь...

Каждый день публикуется по одной статье, а победитель станет известен через неделю.

Юрий Владимиров (urand@aport2000.ru)
24.08.05

Изпрати публикацията по електронната поща


Американцев в Ираке вооружили противоснайперским "Бумерангом"  

"Хаммер", оснащенный "Бумерангом". Фото с сайта gizmag.co.uk

Американская корпорация BBN Solutions LLC создала прибор, который сможет определять на поле боя, откуда ведет огонь вражеский снайпер, сообщает Defense Industry Daily.

В настоящее время Пентагон уже выделил на разработку, испытания и внедрение системы Boomerang 6,3 миллиона долларов.

Система может быть смонтирована на обычном американском внедорожнике Humvee. Он представляет собой антенну с семью микрофонами, блок с электронным мини-компьютером для обработки информации, а также пульт управления.

Микрофоны необходимы для того, чтобы определять по звуку направление полета пули, выпущенной из снайперской винтовки. Кроме того, антенна сможет "чувствовать" воздушную волну от пули.

После того, как прибор зафиксирует направление, по которому летела пуля, на экран монитора передается соответствующая информация. На экране находится изображение, похожее на компас - на нем стрелкой будет показано, откуда стрелял снайпер. Более точная информация - направление и возвышение - будет дублироваться цифрами.

Скорость обработки данных составляет около двух секунд. Этого времени будет достаточно, чтобы уничтожить позицию снайпера ответным огнем. Система будет откалибрована для определения выстрелов из стрелкового оружия, аналогичного Ак-47.

В настоящее время ее испытывают в Ираке, где "Бумеранг" в качестве эксперимента установили на 50 внедорожников.

lenta.ru
02.09.2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Килърите стрелят с пушки 22-ри калибър  

Полицейските експерти вече са категорични - убийството на шефа на "ВАИ Холдинг" е извършено с оръжие 22-ри калибър. Или 5,55 мм за тези, които са свикнали с метричната система.
Така името на създателя на този вид оръжие, французина Огюст Флобер, днес стана далеч по-популярно от това на неговия съименник и сънародник, писателя Гюстав Флобер. Дали конкретната марка в случая е немската "Аншуц" или американската "Уинчестър", не е толкова важно. Интересен е самият факт на преориентирането на наемните стрелци към този тип пушки.
Снайперистът е самотен ловец, а не войник. Стреля само по веднъж и по точно определена мишена. За втори изстрел той просто няма нито време, нито шанс. В над 80% от случаите целта е ликвидирана, преди още да се е разнесъл звукът от изстрела. За всичко това са написани доста книги и са снимани хиляди филми. На заден план остава това, което прави снайперистът толкова опасен - неговото оръжие.
Защо обаче килърите се насочиха именно към малокалибреното? Пушките от 22-ри калибър са наистина с малък обсег. Но при добра предварителна подготовка и организация никой не дебне обекта от половин километър. Тези оръжия се отличават с по-малка маса и размери от много други модели. Класиката тук са 22 "Лонг райфъл" и 22 "Уинчестър Римфайър Магнум". Те са ефективни в обхват до 150 метра. Тяхното основно преимущество са слабият звук и малкият откат, даващ възможност при нужда да се произведат няколко последователни бързи изстрела по една цел.
За да ползваш такова оръжие обаче, съвсем не е задължително да си наемен убиец. Тези пушки се радват на широка популярност сред любителите на спортната дисциплина "бенч рест", а са и абсолютни фаворити при лова на едър дивеч от големи дистанции. Подобно оръжие се използва успешно за прецизна стрелба на около 600 до 800 метра. Ако един ловец не може да уцели с подобно оръжие, значи просто не е прикладвал добре при изстрела.
Единственият равностоен конкурент на малокалибрените оръжия е 7,62 мм пушка Police Snaiper PSG-1 на "Хеклер и Кох". С такова оръжие беше убит сръбският премиер Зоран Джинджич. То бе демонстрирано на миналогодишното изложение "Антитерор" от ВИП оръжеен и стрелбищен комплекс. Да се надяваме, че оръжие от този образец се намира не само в ръцете на бандитите, но и на българските военни и полицейски спецчасти. И че вече е картотекирано в съответната база данни на криминалистите. Въпреки че това едва ли ще направи килъра по-лесен за идентификация - оръжията на престъплението са със заличени номера, а и по правило се използват еднократно.


Оптиката стига до $12 000
Най-скъпата част от оръжието за "специални поръчки" е оптиката. Като водещи модели се налагат "Шмид и Бендер". Почти абсолютен победител във всички армейски търгове по света е серията ПМ II на тази фирма. Цената на подобен прицел достига до 4000-5000 лева в зависимост от конкретния модел. Върхът тук са комбинираните дневно-нощни прицели, позволяващи с бърза смяна на окуляра да се премине от светъл на тъмен режим. Те са мечта и за всеки ловец. Но цената им е достъпна за малцина - $12 000. На нашия пазар могат да се намерят само във ВИП оръжеен и стрелбищен комплекс.


Приспиват кучета с "Лонг Райфъл"
Славата на най-ефективната пушка за специалните части си е спечелил последният модел на 22-калибров "Лонг Райфъл" с вграден заглушител. Командосите я наричат "хъш пъпи" ("млък, кученце" в буквален превод), защото се ползва за ликвидиране на кучетата пазачи на атакувания обект. Но служи и за безшумното отстраняване на часовите.
В България с подобно оръжие беше ранен на 10 април 2004 г. Киро Японеца, а на 26 юни 2004 г. бе убит Бранимир Григоров-Бранко.
При тези оръжия най-често се използват оптически прицели с променливо увеличение от марките "Свравски" или "Шмид и Бендер"- най-често във варианта 1.5-6 х 42 или други подобни с увеличение до 6 пъти. Цената на комплектовката е между 1800 и 2000 лева.
Разбира се, подобно оръжие не е задължително да се ползва от престъпници. То е незаменимо за лова на някои видове дребен дивеч, който по принцип трябва да бъде издебван от по-голямо разстояние - белки, златки, диви котки, чакали.

Автор: Константин СЪБЧЕВ
СТАНДАРТ
2005/9/6

да почвам ли да изброявам допуснатите грешки...? или няма смисъл...

Изпрати публикацията по електронната поща


"Грипен" се надява да спечели конкурса за бойни самолети на българските ВВС  

Шведската компания "Грипен интернешънъл" може да спечели конкурса за доставка на многоцелеви самолети за българските военновъздушни сили с добра цена и офсетната си програма, която осигурява връщане на средствата в страната-купувач под формата на инвестиции. Това заяви днес Бьорн Магнусон, отговорник за продажбите на фирмата за Централна и Източна Европа, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив. На летище Пловдив днес и утре се представя многоцелевият изтребител "Грипен".
Самолетът е последно поколение, технически е най-модерният самолет и превъзхожда конкурентите си с уникалната комуникационна и радарна система, допълни Бьорн Магнусон. Пилотската кабина е оборудвана като офис. Летците могат да усвоят управлението на "Грипен" за 2 месеца, ако преди това са управлявали изтребители и имат дори по-малко от една година първоначално обучение, каза още търговският директор. Първият полет на "Грипен" е през 1988 г., а от 1997 г. е на въоръжение във шведските ВВС. По 14 самолета имат Унгария и Чехия. Представянето на "Грипен" се организира от "Грипен интернешънъл", отговаряща за маркетинга и продажбите по света. В първата официална промоция на изтребителя у нас участват три самолета на шведските военновъздушни сили. Представянето им е в рамките на Петия международен авиофестивал "Небе за всички", който ще бъде утре, 6 септември, на пловдивското летище. Специално за журналисти днес имаше въздушни демонстрации на "Грипен". Изтребителят бе пилотиран от капитан Стефан Каарле от шведските ВВС. Бих искал да летя на всички видове самолети, сподели минути след като се приземи летецът. При управлението на "Грипен" пилотът изпитва натоварване 9 g /налягането, което изпитва пилотът при ускорение -б.ред./. Машината може да лети от 100 до 16 000 метра височина, а до 3 минути след подаването на сигнал излита дори от 500-метрова писта, обясни кап. Каарле. Пилотът изпълни множество фигури от висшия пилотаж, сред които лупинг, камбана, страничен свредел и други. Авиационният фестивал "Небе за всички" се организира от фондация "Български ВВС". Проявата е посветена на 120-та годишнина от Съединението на България и е под патронажа на президента Георги Първанов.

BGNES
2005/9/5

Изпрати публикацията по електронната поща


САЩ ни предлагат суперизтребител  

05 септември, 2005

България може да стане първата страна в света след САЩ, която ще приеме на въоръжение най-модерния американски многоцелеви изтребител F/А-18 Е/F "Супер Хорнет". Това заяви капитан Грег Уолас от Военноморските сили на САЩ. Заедно с Дейвид Шуепи от "Боинг" той представи у нас нас F/А-18 Е/F"Супер Хорнет". "Боинг" произвежда суперизтребителя съвместно с "Нотроп Грумън", "Рейтеон" и "Дженерал илектрик". Американското правителство проявява особена благосклонност към България, предлагайки й да стане първата страна в света, чиито ВВС ще приемат на въоръжение "Супер Хорнет", коментира капитан Уолас. От три години F/А-18 Е/F "Супер Хорнет", който е единственият в света многоцелеви изтребител от пето поколение, лети само във военноморската авиация на САЩ. Вашингтон предлага самолета на България за $53 млн. Изтребителят е от последната модификация "Блок-2", който в момента се произвежда само по поръчка на ВМС на САЩ. Заедно с изтребителя "Боинг" предлага на България и съпътстващи инвестиции на американски компании под формата на офсетни програми. Какъв ще е техният размер и в кои области ще бъдат инвестициите, зависи единствено от българското правителство, коментира представителят на "Боинг" Шуепи.
Това е втората оферта от САЩ, която страната ни получава. В четвъртък "Локхийт Мартин" предложи на армията ни изтребителя F-16 заедно с инвестиции за около 1 млрд. долара.


Двигателят се сменя за 30 мин

F/А-18 Е/F"Супер Хорнет" e единственият многоцелеви изтебител в света, който участва във всички авиошоута с пълно бойно снаряжение. То включва 8 управляеми ракетни снаряда и 2 ракети, окачени на крилата. Всички останали изтребители правят лупинги без оръжие, докато "Супер Хорнет" изпълнява целия набор въздушна акробатика с пълно въоръжение, без никави ограничения на ъгъла на атаката. Щатското правителство налива стотици милиони долари в програмата "Супер Хорнет". ВМС на САЩ ще получават F/А-18 Е/F планомерно до 2013 г. Самолетът може да прехвърля цифрови изображения на други самолети, на военни обекти дори до всеки отделен боец на земята. Освен за бойни операции, той е особено подходящ за борба с тероризма. При повреда изпраща данни каква е тя на земята. Двигателят на F/А-18 Е/F"Супер Хорнет" може да бъде сменен само за 30 мин.

СТАНДАРТ
2005/9/3

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Смотаняци  

03 септември, 2005

Момче простреля майка си
с газов пистолет в дома им във Вършец. На 30 август Тодор В., роднина на семейството, отишъл на гости на Теменужка Асенова. На трапезата мъжът извадил оръжието да се похвали. 14-годишният Траян харесал газовия пистолет, чичото извадил пълнителя и му го дал, без да съобрази, че в цевта има патрон. "Мамо, ей сега ще те гръмна", пошегувал се хлапакът и натиснал спусъкът. Жената била ранена в корема.
ТРУД
2005/9/1

Майка и дъщеря обезоръжиха мъж
Майка и дъщеря обезоръжиха мъж, развилнял се при семеен скандал в Лом. Побеснелият съпруг извадил оръжие и заплашил половинката си, но тя успяла да му го отнеме, съобщи полицията. На 1 септември към 10,10 ч на тел. 166 в РПУ-Лом се получил сигнал за разправия на ул. "П. Хитов". Собственикът на дома - Петър М. (41 г.), бивш сержант от армията, се скарал люто с жена си и размахал оръжие. Пистолетът бил газов, но бившият военен го пригодил за стрелба с бойни патрони. В суматохата съпругата успяла да прибере пищова. Когато пристигнал патрул на МВР, дъщерята Ц. П. (18 г.) предала оръжието, а развилнелият се мъж се нахвърлил върху ченгетата с обиди и ругатни. Той е осъден на 3 дни в килия за обида на пазителите на реда.
ТРУД
2005/9/3

Изпрати публикацията по електронната поща


САЩ и Русия – най-големите доставчици на оръжие в света  

САЩ оглавиха списъка на най-големите доставчици на оръжие в света през 2004 година. Русия е на второ място, като изпреварва Великобритания, Израел и Франция, се посочва в доклад, изготвен от изследователската служба на Американския конгрес.

В него се отбелязва, че обемът на световния оръжеен пазар през 2004 година е бил 37 млрд. долара. Това е най-високият показател след 2000 година, когато продажбата на оръжие достигна рекордните 42.1 милиарда долара, отбелязва агенция Прайм-ТАСС.

Според изчисленията на експертите, в САЩ през 2004 година са сключени договори за продажба на въоръжение на други страни в размер на 12.4 милиарда долара, а в Русия – за 6.1 милиарда. В сравнение с 2003 обаче търговията с американско оръжие е намаляла с 2.3 млрд. долара, докато търговията с руско е нараснала с 1.7 млрд. долара.

По-голямата част от доставките на оръжие от САЩ и почти всички доставки от Русия отиват в развиващите се страни, които през 2004 са похарчили за тази цел 21.8 млрд. долара. За последните 4 години най-големият купувач на въоръжение е Китай, който е сключил договори с чуждестранни доставчици за 10.4 млрд. долара.

При представянето на доклада сътрудникът на изследователската служба на Конгреса, Ричард Гримет отбеляза, че през изминалите години покупките на въоръжение от страните от Близкия Изток са намалели, а в азиатските държави – основно Индия и Китай – са се увеличили. По думите му това е станало под въздействието на променящите се политически, военни и икономически условия. Експертът смята, че в близка перспектива развиващите се страни ще останат основен купувач на оръжие в света.

Автор: news.bg
дата: 31.08.2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Lockheed Martin идва с F-16  

02 септември, 2005


АМЕРИКАНСКОТО правителство ще участва в търга, който ще обяви българското Министерство на отбраната за превъоръжаването на военновъздушните ни сили с изтребителя на Lockheed Martin F-16, заяви Уилям Перкинс, вицепрезидент на компанията за Централна Европа. Според него самолетът няма конкуренция, поддръжката му е икономична, а възможностите за носене на оръжие са с 40% повече, отколкото на изтребителите Gripen. Самолети от този клас за периода от 2001 г. досега вече са поръчани от Израел, Гърция, Корея, Обединените арабски емирства, Сингапур, Чили, Оман и Полша. F-16 ще бъдат представени на авиационния фестивал Открито небе в Пловдив на 6 септември.
24 държави по света са клиенти на Lockheed Martin, 9 от тях са членки на НАТО.

ПАРИ
2005/9/2

Изпрати публикацията по електронната поща


Г. Илиев убит с немска пушка и руска оптика  

Флоберката била снабдена с двоен спусък за прецизна стрелба

Германската пушка "Аншуц", с която бе застрелян Георги Илиев, е била снабдена с руски оптически прицел, съобщи отлично осведомен източник вчера.
Според него оптиката е свалена от руски армейски снайпер "Драгунов", известен с изключителната си точност. Прицелът е бил със светеща скала. По принцип опитните стрелци по-лесно си сменят оръжието, отколкото оптиката, твърди източникът. Което означава, че убиецът е тренирал дълго време с руския прицел.
Западняци рядко използват руска оптика, защото считат своята за по-добра, смятат оръжейници. За професионалиста обаче било по-важно с какво е свикнал да стреля.
Флоберката "Аншуц" е предпочетена пред "Драгунов" най-вече заради по-тихия изстрел, по-ниското тегло и по-слабия откат. Всички тези фактори водят до по-висока прецизност в стрелбата.
Германското оръжие е познато повече като спортна пушка за биатлон, казват експерти. Ловджиите я използват предимно за подборен отстрел. У нас "Аншуц" не се внася заради високата цена - минимум 1000 евро. Докато подобни оръжия други марки вървят най-много по 400-500 лева. оръжието, с което е убит босът на "ВАЙ холдинг", е имало двоен спусък, твърдят близки до следствието. Според тях т.нар. система "Шнелер" се използва само от елитни стрелци. Първият спусък служи за освобождаване на напрежението, а вторият, лек като перце, е за произвеждане на решаващия изстрел.
Серийният номер на флоберката е бил дълбоко заличен, съобщи пък източник от МВР. По думите му внасянето на оръжието от чужбина е било възможно само след отлична организация. Килърът вероятно е дебнел дни наред край " Буда бар", за да хване жертвата на мушка. Пушката сигурно е крита в кола наблизо.
Куршумът, улучил сърцето на Илиев, е 22-и калибър WM (Уинчестър магнум), обясниха запознати. По принцип така се обозначавали високоскоростни и усилени боеприпаси.
Магнум куршумът на флоберката излита със скорост 615 м/сек. Енергията му пък е 490 джаула.

Автор: ЛЮБОМИР ДЕНОВ
24 часа
2005/9/1

Изпрати публикацията по електронната поща


Флоберката - любимото оръжие на наемните убийци  

Флоберовият патрон е измислен в края на 19-и век от французина Огюст Флобер

Точна стрелба може да се направи между 75 и 150 метра, и то при благоприятни условия



Убийството на шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев затвърди заключенията на специалистите, че любимото оръжие на наемните убийци е тъй наречената флоберка или пушка 22-и калибър. При няколко поръчкови разстрела у нас, като се почне от бургаския Димитър Стаматов - Мастара и се стигне до благоевградския висаджия и лихвар Васил Горчев-Кьоравия, се използваше именно такъв тип пушки.
"Флоберката е предпочитана, тъй като предполага голяма точност. Това, което се твърди обаче, че поразява точно целта от 700-800 метра, е глупост. Точна стрелба може да се направи между 75 и 150 метра и то при благоприятни метеорологични условия", обясни за "Монитор" Иван Симеонов, оръжейник в стрелбищния комплекс The Gym в София.
"Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница, която обикновено се слага на другите куршуми. По тази причина при достигане на целта, той лесно се деформира и нанася големи поражения. За разлика от другите куршуми, той рядко притежава енергията да премине през тялото на жертвата, например", обяснява Симеонов. Според него другите предимства на флоберката са, че тя няма откат на приклада и е почти безшумна, сравнена с другите пушки.

Според запознати с разследването на убийството на Георги Илиев, една от следите към снайпериста, който го застреля, са именно куршумът и пушката. След изследването им, специалистите ще могат да определят откъде е купена пушката, от коя партида на кой производител е куршумът и в коя част на света е пласирана тази партида.
"Флоберовият патрон е измислен в края на 19-и век от французина Огюст Флобер, затова носи й неговото име", разказа Симеонов. Флобер е един от първите, който успява да вкара в самия патрон капсулата, която възпламенява барута. Той е и сред тези, които за пръв път използват месингова гилза. До тогава всички са били хартиени.
"Куршумът на Флобер е бил голямо изобретение за времето си и веднага навлиза в масова употреба. Основната причина е, че с него зареждането е можело да става много по-бързо. Всички пушки, които сме гледали по уестърните, са точно такива флоберови пушки", разказва оръжейникът.
С развитието на технологиите флоберовият боеприпас изпада от масова употреба. Причината е, че много трудно може да се използва от вече модерните автоматични и полуавтоматични оръжия, защото често води до засичане. Все още има фирми, които произвеждат полуавтоматични малокалибрени пистолети, но по-разпространени са револверите. При пушките 22-и калибър няма проблеми и те се правят масово, най-вече за спорт или лов.



Убийствата
21 ноември 2002 г.
В Бургас снайперист гръмна 39-годишния бургаски бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Той беше един от хората на Димитър Желязков-Очите и представител на ВИС в бургаския регион. Флоберката, с която беше извършено убийството беше намерена на покрива на близък хотел. По-късно като извършител беше арестуван Бойко Стоянов, след неговите самопризнания за поръчител беше обвинен сикаджията Пламен Дишков-Кела.

27 юни 2004 г.
Снайперист разстреля ортак на един от шефовете на СИК Стоил Славов в столичната кръчма "Водопада". 35-годишният Бранимир Григоров по прякор Бранко е гръмнат, докато играе карти със съпругата си и двама приятели на маса в градината на заведението в кв. Западен парк. Според публикации в медиите в началото и средата на 90-те години Бранко държи контрола върху престъпния бизнес в хотел "Родина" в София и кафенето до езерото в Южния парк.

20 януари 2005 г.
В Благоевград е убит Васил Върбанов-Кьоравия. Той е кум на убития през 1995 г. Васил Илиев, брат на Георги Илиев и основател на групировката ВИС. През последните 15 г. Кьоравия беше сочен за борчески бос, контролиращ бизнес с проститутки, коли и дрога в Югозападна България. През 1997 г. името на Васил попада в списък на 50 топбандити в страната. Истинската дейност, която развивал, била лихварството. Кьоравия раздал стотици хиляди левове.

10 април 2005 г.
Циганският бос Кирил Киров-Японеца е може би единственият, който имаше късмета да оцелее, след като стреляха по него с флоберка.
Той беше прострелян в тила на бул. "Васил Левски" в София. Японеца беше приет във болница в много тежко състояние и докторите не му даваха много шансове. Той обаче успя да се пребори със смъртта, въпреки че получи тежки травми. Киров беше обявен от МВР за един от големите играчи в бизнеса с наркотици.


Предимствата
ОТКАТ
При стрелбата с флоберова пушка почти няма откат. Това я прави по-точна, тъй като на стрелецът и неговото прицелване не влияе така нареченото "ритане" на оръжието. Специалисти обаче обясняват, че независимо от това, когато се иска прецизна стрелба, трябва да се намери някаква допълнителна опора. Точно такава си е направил снайперистът, който гръмна Георги Илиев. Той си е направил дървена кръстачка, на която е подпрял пушката си.

ПОРАЖЕНИЯ
Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница, която обикновено се слага на другите куршуми. По тази причина при достигане на целта, той лесно се деформира и нанася големи поражения. За разлика от другите куршуми, той рядко притежава енергията да премине през тялото на жертвата например

БЕЗШУМНОСТ
Стрелбата с флоберовата пушка почти не се чува. Затова при нея не се налага използването на заглушител, който може да попречи на прецизността на стрелбата. При убийството на Бранимир Григоров-Бранко в София, свидетелите разказаха, че са чули пукот, който повече приличал на детско пистолетче, а дори и пиратките гърмят по-силно. В Слънчев бряг при стрелбата срещу Георги Илиев пак никой не е чул изстрел.

ЦЕНА
Боеприпасите за малокалибреното оръжие са предпочитани заради относително по-ниската си цена, в сравнение с другите, обясняват специалистите. Затова се използва и в спорта.

АСЕН ИВАНОВ
в.Монитор
01 Септември 2005

Не искам да влизам в спор с уважавания от мен Иван Симеонов и ще спестя доста забележки.
Само ще уточня, че:
- 1845 година, когато Louis Nicolas Auguste Flobert въвежда 6-милиметровия си патрон, комай не е края на 19-и век.
- "Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница" - някои LR и магнум-куршумът са жакетирани.
- "Всички пушки, които сме гледали по уестърните, са точно такива флоберови пушки" - e, не всички.
- ...
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.