Флоберката - любимото оръжие на наемните убийци  

02 септември, 2005

Флоберовият патрон е измислен в края на 19-и век от французина Огюст Флобер

Точна стрелба може да се направи между 75 и 150 метра, и то при благоприятни условия



Убийството на шефа на "ВАИ холдинг" Георги Илиев затвърди заключенията на специалистите, че любимото оръжие на наемните убийци е тъй наречената флоберка или пушка 22-и калибър. При няколко поръчкови разстрела у нас, като се почне от бургаския Димитър Стаматов - Мастара и се стигне до благоевградския висаджия и лихвар Васил Горчев-Кьоравия, се използваше именно такъв тип пушки.
"Флоберката е предпочитана, тъй като предполага голяма точност. Това, което се твърди обаче, че поразява точно целта от 700-800 метра, е глупост. Точна стрелба може да се направи между 75 и 150 метра и то при благоприятни метеорологични условия", обясни за "Монитор" Иван Симеонов, оръжейник в стрелбищния комплекс The Gym в София.
"Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница, която обикновено се слага на другите куршуми. По тази причина при достигане на целта, той лесно се деформира и нанася големи поражения. За разлика от другите куршуми, той рядко притежава енергията да премине през тялото на жертвата, например", обяснява Симеонов. Според него другите предимства на флоберката са, че тя няма откат на приклада и е почти безшумна, сравнена с другите пушки.

Според запознати с разследването на убийството на Георги Илиев, една от следите към снайпериста, който го застреля, са именно куршумът и пушката. След изследването им, специалистите ще могат да определят откъде е купена пушката, от коя партида на кой производител е куршумът и в коя част на света е пласирана тази партида.
"Флоберовият патрон е измислен в края на 19-и век от французина Огюст Флобер, затова носи й неговото име", разказа Симеонов. Флобер е един от първите, който успява да вкара в самия патрон капсулата, която възпламенява барута. Той е и сред тези, които за пръв път използват месингова гилза. До тогава всички са били хартиени.
"Куршумът на Флобер е бил голямо изобретение за времето си и веднага навлиза в масова употреба. Основната причина е, че с него зареждането е можело да става много по-бързо. Всички пушки, които сме гледали по уестърните, са точно такива флоберови пушки", разказва оръжейникът.
С развитието на технологиите флоберовият боеприпас изпада от масова употреба. Причината е, че много трудно може да се използва от вече модерните автоматични и полуавтоматични оръжия, защото често води до засичане. Все още има фирми, които произвеждат полуавтоматични малокалибрени пистолети, но по-разпространени са револверите. При пушките 22-и калибър няма проблеми и те се правят масово, най-вече за спорт или лов.



Убийствата
21 ноември 2002 г.
В Бургас снайперист гръмна 39-годишния бургаски бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Той беше един от хората на Димитър Желязков-Очите и представител на ВИС в бургаския регион. Флоберката, с която беше извършено убийството беше намерена на покрива на близък хотел. По-късно като извършител беше арестуван Бойко Стоянов, след неговите самопризнания за поръчител беше обвинен сикаджията Пламен Дишков-Кела.

27 юни 2004 г.
Снайперист разстреля ортак на един от шефовете на СИК Стоил Славов в столичната кръчма "Водопада". 35-годишният Бранимир Григоров по прякор Бранко е гръмнат, докато играе карти със съпругата си и двама приятели на маса в градината на заведението в кв. Западен парк. Според публикации в медиите в началото и средата на 90-те години Бранко държи контрола върху престъпния бизнес в хотел "Родина" в София и кафенето до езерото в Южния парк.

20 януари 2005 г.
В Благоевград е убит Васил Върбанов-Кьоравия. Той е кум на убития през 1995 г. Васил Илиев, брат на Георги Илиев и основател на групировката ВИС. През последните 15 г. Кьоравия беше сочен за борчески бос, контролиращ бизнес с проститутки, коли и дрога в Югозападна България. През 1997 г. името на Васил попада в списък на 50 топбандити в страната. Истинската дейност, която развивал, била лихварството. Кьоравия раздал стотици хиляди левове.

10 април 2005 г.
Циганският бос Кирил Киров-Японеца е може би единственият, който имаше късмета да оцелее, след като стреляха по него с флоберка.
Той беше прострелян в тила на бул. "Васил Левски" в София. Японеца беше приет във болница в много тежко състояние и докторите не му даваха много шансове. Той обаче успя да се пребори със смъртта, въпреки че получи тежки травми. Киров беше обявен от МВР за един от големите играчи в бизнеса с наркотици.


Предимствата
ОТКАТ
При стрелбата с флоберова пушка почти няма откат. Това я прави по-точна, тъй като на стрелецът и неговото прицелване не влияе така нареченото "ритане" на оръжието. Специалисти обаче обясняват, че независимо от това, когато се иска прецизна стрелба, трябва да се намери някаква допълнителна опора. Точно такава си е направил снайперистът, който гръмна Георги Илиев. Той си е направил дървена кръстачка, на която е подпрял пушката си.

ПОРАЖЕНИЯ
Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница, която обикновено се слага на другите куршуми. По тази причина при достигане на целта, той лесно се деформира и нанася големи поражения. За разлика от другите куршуми, той рядко притежава енергията да премине през тялото на жертвата например

БЕЗШУМНОСТ
Стрелбата с флоберовата пушка почти не се чува. Затова при нея не се налага използването на заглушител, който може да попречи на прецизността на стрелбата. При убийството на Бранимир Григоров-Бранко в София, свидетелите разказаха, че са чули пукот, който повече приличал на детско пистолетче, а дори и пиратките гърмят по-силно. В Слънчев бряг при стрелбата срещу Георги Илиев пак никой не е чул изстрел.

ЦЕНА
Боеприпасите за малокалибреното оръжие са предпочитани заради относително по-ниската си цена, в сравнение с другите, обясняват специалистите. Затова се използва и в спорта.

АСЕН ИВАНОВ
в.Монитор
01 Септември 2005

Не искам да влизам в спор с уважавания от мен Иван Симеонов и ще спестя доста забележки.
Само ще уточня, че:
- 1845 година, когато Louis Nicolas Auguste Flobert въвежда 6-милиметровия си патрон, комай не е края на 19-и век.
- "Малокалибреният куршум е оловен без метална ризница" - някои LR и магнум-куршумът са жакетирани.
- "Всички пушки, които сме гледали по уестърните, са точно такива флоберови пушки" - e, не всички.
- ...
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.