САЩ обмислят превантивни ядрени удари  

23 септември, 2005

Нов проект за американска ядрена доктрина предвижда възможността за нанасяне на превантивни ядрени удари срещу правителствени или неправителствени противници с цел да им се попречи да използват оръжия за масово унищожение, предаде Франс прес.
Документът с дата 15 март настоява американската армия да се подготви да използва ефективно ядрени оръжия. Той е изготвен от комисия в Пентагона, която трябва да адаптира сегашните методи на действие към промените, настъпили след атентатите на 11 септември 2001 г., посочи американски военен представител.
Същият запазил анонимност представител обаче уточни, че текстът още не е подписан от министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и не може да бъде считан за официална американска политика.
Според копие от текста, получено от АФП, командващите американските войски по света ще бъдат помолени да подготвят конкретни програми за използване на ядрени оръжия в района, където са разположени, и да измислят сценарии, които да доведат до получаване на президентско разрешение за извършване на ядрен удар. Това може да стане например, в случай че даден противник използва или възнамерява да използва оръжия за масово унищожение срещу американските сили или техните съюзници, или срещу цивилното население.
Превантивните ядрени удари могат да бъдат осъществени също така за унищожаване на арсенал от биологични оръжия, принадлежащи на някой противник, който възнамерява да ги използва. Доктрината ще позволи на Пентагона да разположи ядрени оръжия в места по света, където използването им в бъдеще е много вероятно.
За възможността да се нанасят превантивни удари по терористични бази в чужбина пръв заговори м.г. началникът на руския генерален щаб Юрий Балуевски. Той обаче подчерта, че при тези операции няма да се използва ядрено оръжие. Министърът на отбраната Сергей Иванов допълни през август т.г., че удари с високоточни оръжия по терористи може да се нанасят от руската стратегическа авиация в цял свят. Президентът Владимир Путин възложи изпълнението на подобни действия с превантивен характер на силовите структури.

НОВИНАР
2005/9/12

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.