Нови модели пистолети "Милитъри & полис"  

22 декември, 2009

През 2006 г. „Смит и Уесън” за пръв път представя новата си серия полуавтоматични пистолети „Милитъри & Полис” (Military & Police – M&P). От тогава до днес фирмата продължава да предлага нови разработки от тази серия. Това са модели, различаващи се от предишните по някои елементи, за които ще стане въпрос по-долу.

Преди да разгледаме новите полуавтоматични пистолети, нека накратко да припомним, какво всъщност представляват пистолетите от серията „Милътъри & Полис”. Те се изработват от висококачествена неръждаема стомана – цев и направляващи и синтетика – рама с ръкохватка. Автоматиката им се основава на принципа на отката при къс ход на цевта, а ударно-спусковият механизъм е само с двойно действие и е модифициран вариант на тази система, разработена от „Смит и Уесън” и наречена „Страйкър файър екшън” (Striker Fire Action). Ръкохватката е ергономична с три сменяеми задни планки, за да може да се избере подходящия размер в зависимост от големината на ръката. Всички външни метални части са с черно мелонирано покритие, поглъщащо светлинни отблясъци. Оръжието е предназначено за армията и полицията, но естествено се предлага и на гражданския пазар. Пълнителите се изработват от лека сплав с профилно дъно от синтетика, което се явява естествено продължение на ръкохватката. Те биват два типа – едноредови и двуредови, от което зависи и тяхната вместимост. Пистолетите от серията „Милитъри & Полис” се предлагат с няколко вида мерни прибори – стоманени триточков тип „Новак Ло Маунт” и тип „Тритиум”, предназначени за стрелба при влошена видимост.

Първите модели M&P нямат механичен предпазител, поради което при зареден пистолет с патрон в цевта и при пълно издърпване на спусъка ще последва изстрел. Защитите са автоматични, а някои от вариантите имат ключе за заключване, което не позволява използването на пистолета от други лица.

Затворната задръжка е двустранно разположена и се намира между затворния блок и рамата. От дясната страна, малко пред нея, е лостчето за разглобяване на пистолета. В предната част на рамата има релса тип „Пикатини” за поставяне на различни тактически принадлежности като фенерчета, лазерни прицели и др. Бутонът за освобождаване на пълнителя по принцип е от лявата страна на рамата, зад долния край на спусковата скоба, но може да се премества и от дясната страна, така че оръжето да се използва без проблеми и от левичари. За по-лесно зареждане, страничните задни повърхности на затворния блок са набраздени.

Моделите M&P9 се предлагат в две основни модификации – със стандартна големина и компактни, като има 2–3 вариант с по-големи и по-малки размери. Всички модификации и техните варианти се изработват в четири калибъра – 9mm Парабелум, .40 S&W, .45 АСР и .357 SIG.

Първите нови модели, на които ще се спрем са 9-милиметровите M&P9 Full Size Thumb Safety, M&P9 Compact Size Thumb Safety и M&P9 Compact Sizew / Crimson Trace Laser Grips.

В превод на български обозначението на първия пистолет е – 9-милиметров пистолет с голяма рама и механичен предпазител, а останалите могат да се направят по аналогия. Основното различие между първите два нови 9-mmпистолета и предишните модели е наличието на механичен предпазител. Той представлява класическо лостче, разположено в задния горен край на рамата, под затворния блок и надеждно заключващо ударно-спусковия механизъм. Очевидно голяма част от служителите в армията и полицията, както и любителите на оръжия сред гражданите предпочитат този тип предпазители, поради което конструкторите на фирмата откликват на техните желания и разработват тези нови оръжия. Третият нов 9-mm модел е с ръкохватка тип „Кримсън Трейс” с вграден в нея лазерен прицел. Той е с автоматични предпазители и няма механичен. С тези нови модели, пистолетите, обозначени като М&P9, вече се предлагат в над 20 различни варианта.

Следващите три нови модела са M&P40 Full Size Thumb Safety, M&P40 Compact Size Thumb Safety и M&P40 Compact Size w / Crimson Trace Laser Grips. Различията им са както при 9-милиметровите, но поне засега от 40-mm модели се предлагат в около 15 варианта.

Последните два пистолета са представители на моделите с калибър .357 SIG – M&P 357 Full Size Thumb Safety и M&P 357 Compact Size Thumb Safety. От обозначението им е видно, че първият е стандартно изпълнение с голяма рама, а вторият е компактен, като и двата са снабдени с механични предпазители.


В заключение не може да не се отбележи, че пистолетите от серията „Милитъри & Полис” съчетават в себе си редица уникални характеристики като надеждност, точност, лекота при боравене и не на последно място изключително разнообразие от модели, даващи възможност за индивидуален избор на всеки един, било той мъж или жена, служител в правоохранителна служба, военен или гражданин.


Още за Smith&Wesson от pishtov.com.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.