Малки, преносими, смъртоносни - и абсурдни  

06 юни, 2005

САЩ разработват модифицирана версия на съществуващите бойни глави В 21-и век подобни ракети са от по-голяма полза за терористите

Време е за унищожаване на тактическите ядрени оръжия

Изкореняването на навици, дори и опасни, може да бъде трудно. За съжаление поддържането на арсенали от ненужни ядрени оръжия се превърна точно в такъв навик за САЩ и Русия повече от десетилетие след края на Студената война. И двете страни притежават тактически ядрени оръжия, първоначално създадени за наземна война в Европа, чието избухване обаче вече не е непосредствена заплаха. Междувременно възможността тези оръжия да бъдат изгубени или откраднати създава неприемлив риск от ядрен тероризъм. Времето за унищожаването на тези оръжия, като започнем с разположените в Европа, е дошло, ако не и малко поотминало.
Основният проблем е Русия, която притежава най-малко 3000 от тези малки, преносими и унищожителни оръжия. Руските системи за ядрено командване и контрол, както и начините за транспортиране, са печално неадекватни и уязвими за противниците. Най-сигурният път да се спечели сътрудничеството на Русия за унищожаването на колкото се може по-голяма част от тактическия ядрен арсенал е Вашингтон и партньорите му от НАТО да унищожат част от своя.
САЩ и Русия направиха значителни двустранни усилия за решаване на въпроса с тактическите ядрени оръжия. През 1991 г. президентите Джордж Буш и Михаил Горбачов се договориха да изтеглят повечето от изнесените напред тактически ядрени ракети. Няма начин обаче да се провери дали Москва е изпълнила обещанието си от 1991 г. и съвсем малко се знае за размера, местонахождението и сигурността на останалите руски тактически ядрени оръжия.
На 3 май т.г. на конференцията за Договора за неразпространение на ядрено оръжие в Ню Йорк външният министър на Германия Йошка Фишер предложи да бъдат изтеглени и унищожени ядрените оръжия от Европа. Представителите на Белгия, Германия и други държави подкрепиха предложението. За съжаление Америка и Русия продължават да пренебрегват не само призивите на европейските си съюзници, но и собствените си ангажименти за справяне с проблема, включително и онези, които поеха. САЩ поддържат приблизително 1300 тактически ядрени оръжия, включително 480 разположени във военни бази на НАТО в Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Турция и Холандия.
Русия даде ясно да се разбере, че няма да участва в разговори за намаляване на собствения си арсенал, докато САЩ и натовските им партньори продължават да държат тактически ядрени оръжия в Европа. Само една от ракетите е достатъчна за разрушаването на цял град. Каквато и да е символичната стойност на тези оръжия за единството на НАТО, тя не оправдава риска дори едно от оръжията на Русия да бъде изгубено, откраднато или продадено на друга държава или терористична групировка.
Вместо да намалява арсенала си от тактически ядрени оръжия, Америка активно работи върху нови ядрени оръжия. Правителството на Буш разработва модифицирана версия на съществуващите бойни глави с голяма проникваща способност за унищожение на бункери и се водят разговори за разработването на нов тип тактическо ядрено оръжие. Ако САЩ направят подобно нещо, Русия и други държави ще побързат да ги последват.
Вместо да подклаждат отживяла надпревара за въоръжаване, САЩ и НАТО трябва да обявят, че няма първи да прибягнат до използването на ядрени оръжия, и да започнат да изтеглят своите тактически ядрени оръжия от Европа. Това ще позволи на Вашингтон да постигне напредък с Москва по споразумение за унищожаване на огромния руски запас от тактически ядрени оръжия.
В момента обаче Америка и Русия водят опасно остаряла политика на ядрено въоръжаване. В 21 в. подобни оръжия са от по-голяма полза за терористите, отколкото за борбата срещу тероризма или за опазването на мира.

Дарил Кимбъл - Изпълнителен директор на Асоциацията на привържениците на контрола над оръжията
в. Монитор

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.