Ловният туризъм скъпото хоби на заможните българи  

07 декември, 2007

В последините години ловът се превръща в едно от най-предпочитаните хобита за по-заможните българи. Стрелянето по дивеч засега все още е лукс, затова спортът на английските благородници, не е толкова популярен у нас. Много популярни личности от шоубизнеса, политици и предприемачи обаче започват да налагат лова като предпочитано занимание в почивните дни.
Ловът е известен още от древността, когато мъжете от сутрин до вечер са ловували, за да осигурят прехраната на семействата си. Затова и днес традициите се спазват и на лов ходят предимно мъжете.
Традициите обаче вече не са това, което бяха. Митът, че ловът е мъжки спорт, се разруши преди малко повече от година, когато беше създадена първата женска ловна дружинка. 21 амбицирани жени се събраха под ръководството на Димитринка Пантелеева, която е водач на дружинката. Професиите и навиците не са пречка за дамите да опитат от този спорт. Сред жените ловци са лекарки, бизнес дами и домакини. Женската група се нарича "Артемида" по името на древногръцката богиня на лова, плодородието и женското целомъдрие.
У нас има всички предпоставки за развитието на този все още луксозен спорт. Отличният климат и хубавата природа е чудесна основа за добрата популация на голяма част от различните видове дивеч.
Страната ни е известна с едни от най-добрите диви свине. Освен за лов, много хора обичат да отсядат в ловни домове, за да си починат и да се любуват на природата и на дивите животни. Все повече чужденци предпочитат спокойствието на природата пред лъскавите хотели и оживени улици, отрупани със сергии, със сувенири, както са морските ни курорти. Затова предвидливо в България се организират няколко вида лов за чужденци, а те са организиран лов на дивеч, екотуризъм и фотолов. Туристите, дошли да правят снимки на природата и дивите животни могат да наемат високопроходим автомобил и водач, с който да обиколят ловните райони и да заснемат диви животни и природа.
Тъй като чужденците, които идват на лов за дивеч, не познават добре ловните райони в България е необходимо задължително да наемат водач. Ловните стопанства предлагат също и придружители за любителите на лова, кучета и всичко, което е необходимо за лов.
Националният ловно-рибарски съюз в България стопанисва два дивечовъдни участъка "Студен кладенец" и "Еледжик".
Дивечовъдна станция "Студен кладенец" се намира в източната част на Родопите, в близост до Момчилград, по брега на язовир със същото име и се харатеризира с леко хълмист терен. Площта, върху която е разположено стопанството, е 7000 хектара, от които 5200 хектара са ловната част, а останалата е резерват за редки и защитени птици и бозайници. Основният вид дивеч, които се стопансива в "Студен кладенец" е елен лопатар с постоянен запас около 5000 животни за последните пет години.
На територията има трайно присъствие на хищници като вълци, чакали и други.
Трофеите, придобити в този ловен район са по-дребни, но са високо оценени от Международната асоциация на ловците (CIC). През последните година са отстреляни 60 трофея, като 40 от тях са със златни и сребърни медали. Най-добрият трофей е с тегло 4,250 кг. Трофеят се определя различно при различните животни. Например при елените е според тежеста на главата с рогата, при двите прасета по бивните и други. Територията на стопанството не е оградена и се организира лов с издебване на животното, също така се провежда лов на групи на дива свиня и хищници. Ловният дом, където ловците могат да отседнат се намира на бреа на язовир "Студен кладенец" и разполага с две еденични стаи, две двойни и един апартамент. Поддържа се градина, осигуряваща екологично чисти зеленчуци за приготвяне на храна за отстедналите в ловния дом. Кухнята предлага традиционни български ястия и дивеч. В стопанството се предлага ловен, риболовен и екотуризъм. Цените за пребиваване в дивечовъден участък "Студен кладенец" за един ловец е 150 евро на ден, за двама е 130 евро, за трима и повече е по 110 евро, за придружител е 90 евро, който не се включва в лова. В тези цени е включен пълен пансион с безалкохолни и топли напитки и индивидуален ловен водач. Билетът за лов на чужди граждани е 23 евро. Организацията на групов лов на дива свиня и вълк е 20 евро на гонка.
Вторият ловен участък, стопанисван от съюза на ловците, "Еледжик", се намира на 50 километра югоизочно от София по магистрала "Тракия" в района на Ихтиман, Среда гора. Ловното стопанство е разоположено на площ от 5260 хектара широколисни гори. Основните видове дивеч, които обитават това стпанаство са дивя свиня, сърна и благороден елен. От хищниците са лисицата, дива котка и лещарка. Предлага се лов с гонки на дива свиня и индивидуален лов с издебване на сърна. Гостите на стопанството се настаняват в ловен дом с две трапезарии и камина. Стопанството разполага още с обзаведена кухня, където ловците могат да приготвят дивеча, една еденична и осем двойни стаи, с централно отопление и собствен санитарен възел. Стопанствотото отвори врати за ловждии и туристи преди две години.
В тези две стопанства идват чужденци главно от Гърция, Италия и остров Кипър. Предпочитаният от тях дивеч е дребният и пернатият. Други групи, които идват от Германия и Австрия, предпочитат лов на едър дивеч. От октомври до края на януари е активния ловен сезон в България. Тогава идват и най-много туристи за лов. Районите около София, в които може да се ловува са държавните дивечовъдни станции Арамлиец, Витиня, Искър и лесничействата Боровец, Ботевград, Годеч, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Пиродп, Самоков, Своге и София.

Фирма "Ропотамо" предлага ловен туризъм от 1995 г. Организира лов в България основно на туристи от Германия, Франция, Италия и Гърция. Заради повишения интерес и на българските ловци към упражняване на хобито в други дестинации извън България, фирмата организира ловен туризъм за българи в Африка, Северна Америка, Южна Америка, Австралия и Азия. Освен това туристически пакети за лов се предлагат и на територията на Европа в Англия, Шотландия, Швеция, Румъния, Испания и други. Например в Англия пакета за ловен туризъм струва 1950 евро на човек, като включва билет за самолет до дестинацията, 7 ловни дни с водач, пълен пансион и такса за отстрел на живонтите.

Фирма "Керастун" организира ловен туризъм в България за чужденци. Туристическата агенция предлага пакетни услуги за лов на пъдпъдъци и гургулици за период от 5 дни и 4 нощувки за 800 евро на човек. Необходимо е кандидатите да са поне четирима, като пакета не включва самолетен билет до България, допълнителни услуги, алкохолни напитки, бира, както и престой на други лица.
Разрешителното за лов в страната струва 25 евро. Фирмата организира още лов на фазани, яребици, гривеци, бекаси, хищници, елени и глигани.

Ловният сезон за различните видове дивеч
Едър дивеч
Благороден елен от 1.09 до 31.01
(женски) от 1.10 до 31.12
Елен лопатар от 1.09 до 31.01
(женски) от 1.10 до 31.12
Сръндак от 1.05 до 30.10
(женски) от 1.09 до 30.10
Муфлон целогодишно
(женски) от 1.09 до 31.01
Диво прасе целогодишно
(женски) от 1.09 до 31.12
Дива коза от 15.04 до 10.05 и от 01.12 до 15.01
(женски) от 1.09 до 15.10
Кафява мечка целогодишно
Европейски бизон целогодишно
(женски) от 1.09 до 31.12
Тибетски як целогодишно
(женски) от1.09 до 30.10
Глухар от 15.04 до 15.05
Дива пуйка от 1.10 до 28.02

Дребен дивеч
Заек от 1.10 до 31.12
Нутрия от 1.09 до 28.02
Фазан от 1.10 до 31.12
Дива патица от 1.10 до 28.02
Гъска от 1.10 до 28.02
Яребица от 1.10 до 28.02
Кеклик от 1.10 до 30.11
Бекас от 15.12 до 28.02
Гривек от 15.08 до 28.02
Гуртулица от 15.08 до 30.10
Пъдпъдък от 15.08 до 30.10
Бекасина от 15.08 до 28.02

Хищници
Вълкът, лисицата, чакалът, белката и порът се ловуват целогодишно. Единствено дивата котка през тази година Европейският съюз я обяви за защитен хищник и тя не може да се ловува.

Съвети от опитни ловци за избора на оръжие
Ако ловецът е любител на дребен дивеч, трябва да си вземе лека пушка. При стрелба с такава пушка трябва да се получи разсейване на снаряда на една малка дистанция от цевта на пушката. С това се постига по-лесно поразяване на дивеча. Недостатък на тези пушки е, че намалява далекобойността на ловната пушка. Ловецът се смята сигурен с такава пушка на разстояние от 25 до 30 метра. Това е напълно достатъчно при лов на пъдпъдъци, яребици и друг дребен дивеч. След това разстояние се получава голямо разсейване на снаряда и вероятността от попадение е малка. За любителите на комбинирано ловуване (едър дивеч, дребен дивеч, водоплаващи птици и прелетните видове) за предпочитане е една класическа пушка с дължина на цевите 710-730 мм. Някои модели ловни пушки са предвидени със сменящи се дулни наставки. Чрез тях може да се променя дулното стеснение на цевите. Това е едно голямо удобство и е гаранция за по-голяма универсалност на закупеното ловно оръжие. Другият важен момент при избора на ловната пушка е нейното тегло. По принцип теглото на ловната пушка зависи от тежестта на ловеца. Например, ако ловеца тежи 70 кг, пушката трябва да бъде 3 кг. Теглото на ловната пушка е свързано и с отката на оръжието по време на стрелба. Леката пушка дава по-голям откат, затова с нея следва да се употребяват "по-леки" патрони. С такива муниции се ходи на лов на пъдпъдъци, яребици и друг дребен дивеч. Когато се стреля с патрони с нормален или усилен заряд, откатът при изстрел е по-голям и пушката следователно трябва да е по-тежка, с по-голяма маса. На практика изборът на пушката и в частност нейното тегло отново е свързано с предпочитания лов.
Елена Иванова novinar

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.