Във Великобритания изпитват невидим танк  

01 декември, 2007

Въоръжените сили на Великобритания изпитват нова секретна технология благодарение, на която танковете и пехотинците стават невидими, съобщи Ananova.
Министерството на отбраната съобщава, че проведените миналата седмица изпитания показват, че техниката и хората могат да стават практически невидими. Един от войниците, участващи в изпитанията, споделя за вестник The Sun: “Тази технология е абсолютно невероятна. Ако не присъствах там никога нямаше да повярвам, че такова нещо може да съществува. Аз виждах на полето само трева и дървета и изведнъж пред мен се появи дулото на танк”.
Свръхсекретните изпитания се водят от специалисти от научно-изследователското подразделение на Министерството на отбраната Royal Engineers и изследователи от британската компания QinetiQ, която е бившо изследователско подразделение на същото министерство.
Новото изобретение използва камери и проектори с помощта, на които отраженията от околната среда за появяват на специално създадения танк. Той е покрит със слой от силиций, което води до увеличение на отразяващата му способност. В крайна сметка човек вижда само това, което са намира зад танка.
Министерството на отбраната тества също така и жилетки за войниците, които работят на същия принцип.
Сър Джон Пендри (John Pendry), професор в Лондонския имперски колеж (Imperial College London) и водещ световен експерт по отношение на невидимостта, коментира: “Отчитайки последните постижения в изследванията, само след пет години може да се очаква използване на новите технологии при полеви условия. На теория този въпрос е разработен отдавна. Основната задача сега е да приложим теоритичните изследвания на практика”.


Джеймс Бонд ще го екипират отвсякъде. Невидимият самолет вече го направиха:

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.