Бойни или стоппатрони?  

15 август, 2009

Бойни куршуми да сменят стоппатроните в пистолетите на българските полицаи. Това поиска новият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В отговор полицаите предложиха първо да се промени законът, за да имат смелост да посягат към кобура. Има колеги, които са прекалено лабилни, идеята не е добра, твърдят по-опитните им колеги. Какви патрони зареждат в чужбина - "Стандарт" направи кратка справка.
В САЩ зареждат само олово
Полицаите в САЩ обикновено носят оръжие, когато са на служба. От мнозина се изисква да носят пистолети дори когато не са на работа. В края на 80-те години на миналия век полицията се раздели с обикновените револвери и прие на въоръжение полуавтоматични пистолети. Сега най-разпространеното лично оръжие на полицаите е 40& S&W 9. Полицаите от някои служби имат право да носят в автомобилите си полуавтоматични пушки за използване при по-тежки случаи на престрелки с престъпници. Всички видове оръжия, които носят полицаите в САЩ, се зареждат с бойни патрони.
В Холандия са с по-безопасните
Патрулиращите полицаи в Холандия зареждат оръжията си със стоппатрони - метални куршуми, които обаче се спират и не рикошират, когато попаднат в целта. Те са с по-малка разрушителна сила в сравнение с други боеприпаси.
На Острова носят палки
Патрулиращите полицаи във Великобритания не са въоръжени с огнестрелно оръжие, а само с палки. С огнестрелни средства разполагат някои специализирани подразделения на Скотланд ярд. Британците залагат главно на превантивната дейност срещу престъпността и особено на охраната с камери и друга защитна техника. Традиционно силните неправителствени организации във Великобритания оказват натиск да се ограничават възможностите на полицията да употребява сила и да използва оръжие.


Прекъсвам си почивката, за да обърна внимание, не на нонсенсите на вестникаря Любчо, а на въпросa, който не се коментира: кога и как ще се промени закона и ще се дадат права наистина да се ползва оръжието за самозащита (не само за полицаите, но и за по-важните - всички български граждани), защото в момента по закон правата на престъпниците са по-важни от правата на защитаващите себе си или обществото граждани или полицаи.

Изпрати публикацията по електронната поща


3 коментара: to “ Бойни или стоппатрони?

 • Анонимен
  15 август, 2009 17:32  

  Проблемите на полицаите са същите,каквито са и на учителите.Трябва да им се дадат заплати и те ще осигуряват спокойствието на хората дори и с водни пистолети.Сега полицаите и оръдия да получат е все тая-те се притесняват от хората,които трябва да защитават.Ако и учителите бяха изпълнени с традиционното усещането за значимост, в училищата нямаше да има нито насилие,нито наркотици.А сега населението е принудено да издържа не знам колко синода с мързеливи попове,плюс безброй религии,някой от които извън закона,измислени и безпомощни синдикати,но с пожизнени президенти,неизброими и ненужни медии,хиляди напълно излишни чиновници.Но нормалния живот и спокойствието на хората пречи и бърка в джоба на други.На онези,които никой,никъде и никога не критикува.

 • Hacko (icq# 32 42 00)
  15 август, 2009 18:44  

  Помоему не е въпросът само в заплатите. Да предположим, че полицаите бяха стреляли с бойни патрони и сега бандитът е в катафалката, какво можеше да стане? Втори "случай Чората"?
  Сто пъти съм го казвал - проблемът е в законодателството. Ако законът е на страната на законосъобразният гражданин (не само полицай, най вече гражданин, защото кой е по-важен?, кой на кого служи?) и има крути мерки, не срещу занонното оръжие, а срещу незаконното, бандитите ще бъдат натикани в ъгъла.

 • Анонимен
  02 септември, 2009 15:35  

  Немогу не поблагодарить автора, Спасибо

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.