Обновена е библиотеката на RATS  

20 май, 2009

В сайта на моя приятел Сергей са добавени ексклузивни е-книги:

1. Х. Хескет - Притчард "Снайпинг во Франции (служба сверх-метких стрелков в мировую войну на западно-европейском фронте)", 1924 г. ; Военный вестник N34 А. Незнамов "Лучшие стрелки" (наверное первая cоветская статья по снайпингу). (rar)

2. Кельбин В. А. "Горячею пулей...: Снайперы-пограничники на Ленинградском фронте", лениздат, 1988 г. (zip)

3. Проф. К. Х. Кекчеев "Психофизиология маскировки и разведки", 1942 г. (rar)

Новини от проекта "Военен преводач" (http://perevod.vrazvedka.ru):
4. Майор Джон Пластер "Совершенный снайпер", 2-е издание, расширенное и дополненное, 2007 (на русском языке) Глава 19, Тактика и способы контрснайпинга (pdf)

Изпрати публикацията по електронната поща


Миризмата на напалм рано сутринта идва от компютъра ти  

19 май, 2009

Почитателите на виртуалните забавления някой ден ще могат да се радват не само на реалистична графика и звукови ефекти, а и на автентична миризма, която кореспондира с тази в любимата им игра. Това може да се осъществи чрез технология, която в момента се разработва за нуждите на Министерството на отбраната на Великобритания.

Проектът предвижда в бъдеще военните симулации, чрез които рейнджърите тренират за мисии, да имитират не само гледки и звуци от бойното поле, но и неговите миризми. По този начин войниците ще тренират и своето обоняние, така че дадени миризми или отсъствието им да може да ги "предупреди" за надвиснала заплаха. Сред "ароматите" на войната са миризмата на дизелово гориво, пот и "уханието" на дим, оставен след изстрел с оръжие. В пъстрата палитра от аромати фигурират доста неприятни, но често срещани миризми на бойното поле - тази на пристан и на открит отходен канал.

Според професор Боб Стоун (Bob Stone), изследовател в Центъра за интеграция на човешкия фактор във военните технологии в Бирмингамския университет, необичайната технология наистина има потенциала да спаси живота на войниците.

Професорът дава за пример следната ситуация - изведнъж от улиците на село, по които редовно патрулират войниците, изчезва миризмата на готвено ядене, която е обичайна за това време на деня. Това може да означава, че жителите на селото са били накарани да се евакуират, за да могат вражески бойци да се настанят в къщите им и да ги използват като база за атака срещу рейнджърите. Бърза реакция в този случай на базата на обонянието може да означава разликата между живота и смъртта, продължава Стоун. Подобно умение обаче трябва да бъде добре тренирано и именно тук идва ролята на "ароматната симулация".

Според учените, въпреки че тази технология е едва в началния си стадий, тя има потенциала не само да помага, за да усъвършенстват уменията на бойците, а и за чисто развлекателна цел.

Милиони геймъри например биха изпаднали в екстаз, ако по време на някое виртуално състезание с коли във въздуха се разнесе миризмата на нагретите от триенето гуми на виртуалния автомобил. Любителите на триизмерните екшъни пък ще могат да усетят автентичната палитра от миризми, характерна за бойното поле - мириса на напалм или на барутен дим. Освен за игри "ароматната симулация" би могла да направи дигитално "пътуване" до африканската савана или до екзотичен град далеч по-реалистично.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пушка Garand SA M1A kaboom  

Обичайните: мнения за фирмата и снарядяване на патрони, както и коментари с почесване по врата и благославяне на Господа, че стрелецът се е отървал без сериозни наранявания тук.




Изпрати публикацията по електронната поща


МВР ще разпродава зенитни картечници и минохвъргачки  

18 май, 2009

...И това е част от продължаващия процес на девоенизация. Може би следващите седмици ще обявим за продажба зенитни картечници, минохвъргачки.
Водещ: Ще има ли кой да ги купи?
Михаил Миков: Оръжия. Ако има. Иначе ще продължим да ги пазим да не изразходваме ресурс за поддържане на отбранителни способности без МВР да е член...
Водещ: Другата седмица казвате...
Михаил Миков: Тази седмица, която предстои ще се опитаме този процес да го задвижим. Военните униформи, които имаме, които са десетки хиляди военни униформи.
Водещ: Как ще ги продавате?
Михаил Миков: Да, ще ги предложим по някакъв начин да се освободим от тях. Защото не може средствата за издръжка да не достигат за вещно удоволство на текущите нужди на министерството, а в същото време да поддържаме мобилизационни готовности и това нещо е договорено и с министър-председателя, и с министъра на отбраната да върви една плавна редукция и влизане на този параметър на министерството в някакви по-нормални рамки, което пък да освободи от своя страна средства в бюджета, които да се насочват към текущите нужди на министерството... още от разговора в „Неделя 150” по БНР...

Изпрати публикацията по електронната поща


Американците се презапасяват с оръжия  

17 май, 2009

Рецесията не засегна бизнеса с оръжия в САЩ. През началото на тази година броят на кандидатите за закупуване на легално оръжие е скочил с една четвърт в сравнение със същия период миналата година. Търсенето е толкова завишено, че се стига до недостиг на амуниции на пазара. Причината за презапасяването от страна на някои американци е опасението им, че президентът Барак Обама ще затегне законите за купуване и притежание на оръжие.

Интересът към тазгодишната конвенция на американската Национална оръжейна асоциация във Финикс, Аризона беше по-голям от всякога. Опашките за регистрация на форума бяха неописуемо дълги. Тълпата от хиляди ентусиасти беше толкова голяма, че началникът на пожарната дойде да следи за сигурността на посетителите.

На форума 400 изложители показват най-новите тенденции - олекотени оръжия и подобрени механизми за прицелване. Като например този пистолет с лазерен лъч, дълъг колкото футболен стадион. Специално за дамите има пистолети и екипировка в розово.

Посетителите на форума имат сериозни опасения, че президентът Барак Обама ще ограничи личната им свобода да притежават оръжие. И че ще изпълни заканата си да въведе наново забраната за нападателни оръжия от времето на Бил Клинтън. Затова се надпреварват да купуват сега, докато може. Търсих амуниции и...почти никъде няма. Дори най-простия вид -дребнокалибрените - които използваме с децата ми за стрелба по мишени, дори и тези не се намират.

Въпреки че сред притежателите на оръжие цари паника, според политически експерти тази година демократите едва ли ще се занимават с оръжейния контрол. Заради натоварения си дневен ред, а и защото привържениците на подобна мярка намаляват.

Изпрати публикацията по електронната поща


Нова замозарядна пушка Ruger SR-556  

16 май, 2009

В твърде неудобен период на криза излиза новата самозарядна пушка Ruger SR-556, калибър 5.56 mm NATO на висококонкурентния пазар на AR-15 клонингите. още от колоритния Джеф Куин...
Рекламно видео от производителя.

Изпрати публикацията по електронната поща


Водна струя вместо лазер...  

Собствениците на кораби, които плават в опасните води близо до Сомалия, разработват най-различни варианти за защита, включващи хлъзгава пяна, електрически огради, водни оръдия и високочестотен звук.

Хлъзгавата пяна например не позволява ходенето по повърхност, намазана с нея. Тя би могла да попречи на пиратите да се изкачат по корпуса на плавателния съд. И въпреки че звучи като логично решение, реалното й приложение е по-скоро под въпрос. Някои от корабите са прекалено големи, за да могат да се покрият с подобна субстанция и това да струва разумна цена. Отделно от това хлъзгавото вещество е еднакво опасно както за нападателите, така и за самия екипаж.

Далеч по-обещаващо и лесно приложимо е използването на мощни водни оръдия, свързани към противопожарните кранове на плавателните съдове. Насочена водна струя се използва в много държави за неутрализиране на размирици например. Подобно защитно приложение тя би могла да има и в океана. The Force 80 Water Cannon е водно оръдие, което може да се управлява дистанционно, казва Роджър Барет Джеймс, директор на международните продажби и маркетинг в шведската компания за пожарникарско оборудване Unifire. То не е обикновено водно оръдие, добавя той пред NPR - има 3-инчов отвор, който може да запраща до 5300 литра вода в минута на разстояние от близо 100 метра във всяка посока. "Това е огромно количество вода, което може да помете всичко на пътя си, а също така и да наводни пиратски кораб за кратко време", твърди Джеймс. Възможността за дистанционно управление пък позволява на оператора да заеме позиция, при която е защитен от евентуални пиратски куршуми. Unifire работи заедно с Raytheon (компания в сферата на отбраната) за интегрирането на подобно водно оръдие към система, която използва корабните радари, за да засича малки плавателни съдове, преди да са се доближили на опасна дистанция.

Ако мощните водни струи и хлъзгавата пяна не се сторят достатъчно ефективни на корабните оператори, скоро те имат и други възможности за защита. Сред тях е т.нар. Long Range Acoustic Device (LRAD) - това е звуково устройство, което при включване произвежда извънредно силен и остър звук, който според производителите може буквално да събори човек. Обсегът му на действие е около 300 метра, а при по-близко разстояние и директно насочване, устройството може да причини временна и дори постоянна загуба на слух. Наличието на LRAD на борда има и друго приложение - то може да се използва в режим на мощен високоговорител, за да уведоми пиратите, че екипажът ги е засякъл. В повечето случаи, когато морските бандити са лишени от ефекта на изненадата, те се отказват от атаката. И това устройство обаче има спорно приложение, защото голяма част от пиратските лодки приличат на рибарски до момента, в който от тях не се покажат автомати и гранатомети. още от capital...

Изпрати публикацията по електронната поща


iPod и iPhone на въоръжение в американската армия в Ирак  

Устройствата и iPhone на "Епъл", символ на модерния градски стил на живот, сега се използват при съвсем други обстоятелства - на фронтовата линия в Ирак и Афганистан, пише в понеделник британският вестник "Индипендънт". Според американските военни устройствата са идеални за епохата на военни действия, направлявани от централизирана мрежа, тъй като са относително лесни за употреба, оборудвани със защитен софтуер и много по-евтини, отколкото би струвало производството на тяхна военна версия.

Вестникът описва случай, при който в квартал "Хаяния" в Басра, известен като "крепост" на шиитските милиции, сержант от американската армия, който ръководи патрул, попада на две подозрителни лица на улицата. Сред нарастващо напрежение той вади някаква електронна джаджа от джоба си и след минути въпросът мирно и тихо е уреден - иракчани и американци поемат всеки по своя път.

Използваното устройство, описано от американската армия като идеалното средство за воюване в 21 век, е Apple iPod Touch. Само за минути военният установил чрез текст и изображения, че двамата мъже не се смятат за сериозна заплаха и задържането им не е необходимо.

Невероятната многофункционалност и гъвкавост на устройствата (капацитет от над 30 000 програми) е предпоставка за огромно разнообразие приложения, вариращи от езиков превод до предаване на секретна информация и изчисляване на снайперистки траектории. Работи се и по проекти за използването им като насочващи системи за роботи за обезвреждане на взривни устройства и приемници за въздушни изображения, направени от безпилотни самолети.

Американският корпус морски пехотинци финансира разработката на приложение, което ще позволи на войниците да качват в мрежата снимки на заподозрени лица, както и писмени доклади, в биометрична база данни. Софтуерът ще сравнява и открива лица, което ще улесни проследяването на заподозрени след освобождаването им.

Подполковник Джим Рос, директор на разузнаването, електронната война и използването на сензори в американската армия, смята, че устройствата iPod "могат да бъдат всичко, от което личният състав има нужда". Онова, което им дава допълнително предимство е, че много от войниците имат свои собствени устройства и знаят как да ги ползват, посочва той.

Друг плюс е цената. iPod Touch, който войниците мога да използват в защитена безжичната мрежа, се предлага за около 230 долара, а iPhone - за 600 долара. Заявките на едро на Пентагона допълнително свалят цената. Производството на специализиран военен модел би излязло много по-скъпо.



"Капацитет от над 30 000 програми" - тук вестникарят твърде неточно е предал текста от оригиналния сайт "...iPod classic gives you 120GB of storage capacity, good for up to 30,000 songs, 150 hours of video, 25,000 photos, or any combination..."

Изпрати публикацията по електронната поща


Българин първи в света хвърля бомба от самолет  

15 май, 2009

Български разузнавателен самолет “Албатрос С-III”.

От 1 август 1943 до 26 август 1944 г. над територията на България прелитат над 15 000 противникови самолета на т.нар. Асове на смъртта. Срещу тях се изправят пилотите на родната военна авиация. Българските “ангели” извършват над 1100 бойни полета. По време на въздушните боеве те успяват да свалят 37 тежки бомбардировача “Либърейтър” и 16 изтребителя “Лайтнинг”. И противовъздушната отбрана нанася сериозни удари върху англо-американските “асове на смъртта” - те свалят 4 тежки бомбардировача.

Българските военни също понасят значителни загуби - свалени са 27 български изтребителя и загиват 23 летци. Въпреки геройствата на пилотите, София, Дупница и Враца се оказват с много разрушения. Жертви има и сред мирното население. Над тези градове са хвърлени 8800 бомби.

В столицата са убити 836 души
и са ранени 1025. Разрушените и пострадали сгради са 12 559. В същото време българските летци водят сражения и успяват да свалят 30 самолета само в района на София.

Родната авиация по време на Втората световна война е съвсем млада. През ноември 1910 г. е осъществен първият въздушен полет над София от руския летец Б. Масленков. Следващата година военните започват да създават българската авиация. От Франция са купени 3 самолета - “Брелио”, “Воазен” и “Сомер”, от Германия - един “Райт”, а от Англия - един “Бристол”. Няколко месеца по-късно са доставени още 25 самолета. На обучение във Франция и Германия са изпратени 10 души - те усвояват знания за пилоти, механици и управление на балонни апарати. През октомври 1912 г. е осъществен първият разузнавателен полет над Одрин със самолет “Албатрос”, а месец по-късно италианският пилот доброволец Дж. Сабели и майор В. Златаров бомбардират обект в района на крепостта - първата бомбардировка в света в бойни условия.

През първата фаза на Балканската война са осъществени
15 бойни полета срещу Турция а през втората - 55.
Родният военен авиопарк продължава да се попълва и след Междусъюзническата война. През 1916 г. от Германия е доставен и първият дирижабъл.

През Първата световна война на Солунския фронт са извършени 1797 бойни полета. Във въздушен бой обаче българските летци влизат за първи път през 1916 г. край София и свалят първия противников самолет.
Гергана ДИМИТРОВА, trud

Изпрати публикацията по електронната поща


M134 Минигън на въоръжение в Червената армия през 1945 година?  

09 май, 2009

Снимката е правена от съветски фотограф в Германия през 1945 г. На плаката гьобелсовите агитатори са написали нещо като "Болшевизмът е робство, насилие, масови убийства и унищожение. Ще ги отблъснем! Борба до победата! Никаква капитулация!". Интерсно е обаче дали оръжието в ръцете на болшевишкия терминатор е многоцевна скорострелна картечница M134 Минигън, появила се 20 години по-късно?

Да, обаче не. Като се сравни с ППД-40 (пистолет-пулемет Дегтярева), очевидно това е болната фантазия на немските пропагандатори, леко пообъркали пропорциите. На страха очите са големи.

via: kommari

Изпрати публикацията по електронната поща


Необичайни оръжия - бейзболна шапка  

08 май, 2009

Често ли не се чувствате безопасно, когато се завръщате вкъщи късно през нощта, но нямате нищо в джобовете си, което може да ви помогне? В този случай, може да ви свърши работа и една бейзболна шапка. Предлаганата шапка-оръжие изглежда съвсем нормална, дори незабележима на главата ви, но от вътрешната й страна има малък джоб, в който е поставен неръждаем материал с много висока плътност (110% в сравнение с оловото), какъв именно, за съжаление, не се уточнява. При недвусмислено несигурна ситуация, може просто рязко да свалите от главата си бейзболната шапка и като я държите за козирката, да нанесете няколко профилактични удара по досадника. Бъдете сигурни, че той никога не би очаквал от вас да се защитите точно по този начин и дори би се изсмял (ако има това време) на действията ви, преди да се струполи в несвяст на земята. За вас остава да си нахлупите обратно шапката и оръжието магически изчезва.

Накратко, теглото й не се споменава, но тази шапчица е много полезна вещ за късни разходки в крайните квартали. Цена само 30 щатски долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Картечен пистолет на генерал Георги Ямаков  

През 60-те години започва един спор кое оръжие е по-добро за Българската армия- карабината СКС или автомат АК. Тогава бяха внесени определени количества СКС (с такава бях първата година като курсант). Автоматът все още беше лукс и за това българските конструктори започват работа по създаването на такова оръжие. Ямаков се заема с тази задача и за кратко време прави бул-пап конструкция на хибрид между автомат и картечен пистолет на базата на 7,62 мм патрон за АК. Работи на свободен затвор и цевта му и облечена в перфориран кожух. При стрелба дава отклонения както картечен пистолет. И както всяко експериментално оръжие и той е имал своите проблеми с надеждността, които бяха се отстранили в хода на серийното производство. Прикладът му и затворнaта кутия са от щампована ламарина. Проблемът с възможността за серийно производство се свежда до бързото вземане на решение за широко внедряване на АК в българската армия. Тогава знаете за решенията по линия на Варшавския договор за унификация на стрелковото оръжие на армиите на страните-членки. При това положение и при изключителната популярност на АК ямаковата разработка просто не получава шанс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Германия може да забрани пейнтбола  

07 май, 2009

Германското правителство иска да затегне режима за притежаване на оръжие и да забрани играта пейнтбол в отговор на стрелбата през март в училище в град Виненден, където загинаха 16 души, съобщиха източници от управляващата коалиция, цитирани от Ройтерс.

Експерти от двете коалиционни партии вече са се договорили, че стрелбата с топчета, пълни с боя, трябва да бъде обявена извън закона. Според тях подобни "забавления" правели насилието да изглежда като нещо нормално и скъсявало дистанцията между играта и реалната стрелба с огнестрелно оръжие.

Мярката може да бъде прокарана преди парламентарните избори (насрочени за септември) и да включва глоби за нарушителите, достигащи до 5000 евро. Освен това властите ще получат повече права да проверяват собствениците на огнестрелни оръжия. Върви се към договореност за национален регистър на оръжията и въвеждане на биометрични катинари в магазините за пистолети и пушки. още от Дневник...

Изпрати публикацията по електронната поща


Пушки за дами  

Жените настъпват и в лова. Преди авджийките се брояха на пръсти, а днес вече са нещо обичайно. Повечето дами държат да са равни с мъжете и залагат на яки чифтета. Генерал Нонка Матова например ходи на лов с няколко мъжки пушки, сред които и "Меркел"- мерцедесът на ловните оръжия.

Напоследък обаче дамите откриха малокалибрените карабини за патрони .22 Long Rifle и май ще забравят за тежките им посестрими. Новите оръжия са компактни, леки и елегантни и съответно удобни за носене и бърза употреба. В същото време са удивително точни. Повалят лисица и дори сърна без проблем. Освен това не ритат като големите калибри и звукът от изстрела е поносим за нежното дамско ухо.

Валтер Г-22 е една от най-новите флоберови самозарядни карабини, които се появиха на българския оръжеен пазар. В "немкинята" са заложени много конструктивни новости. У нас тя върви по 700-1000 лв. в зависимост от комплекта. Новата карабина е разработена по схемата "Бул-пап", която позволява част от ударно-спусковия механизъм да се вкара в приклада. Така конструкторите са удължили цевта до удивителните 508 мм при обща дължина на оръжието само 721 мм. Прикладът на карабината е изработен изцяло от карбон - изключително лек и здрав материал. Може да се регулира по дължина до 20 мм с помощта на наставки в зависимост от индивидуалните физически особености на стрелеца.

Едно от най-интересните хрумвания на създателите на Валтер Г-22 е да разположат два пълнителя в долната част на приклада. Всеки побира по 10 патрона. Така съвременната Диана може да стреля и в автоматичен режим, без да се притеснява, че мунициите аха ще свършат. Немската карабина е снабдена с универсална шина, към която може да се закрепват оптически мерници, бързомерци, фенери или лазерни прицели. В предната част на ложата се монтира двунога за прецизно примерване. Предпазителят позволява временно или продължително заключване на ударно-спусковия механизъм.

В края на цевта има резба за навиване на дулен компенсатор или заглушител. Резултатите от изпитвания при различни условия са показали, че на разстояние 50 м с лекота се постигат малки групи попадения в кръг с диаметър 6,4 мм. Схемата "Булпап" създава и някои неудобства за стрелците левичари поради дясното разположение на отвора за изхвърляне на изстреляните гилзи.

Проблемът успешно е решен при специалния модел за левичари на Ceska Zbrojovka. За разлика от стандартните модели ръкохватката на затвора на CZ 452-2Д LH е монтирана от лявата страна. Освен това всички подвижни елементи, които се задействат с ръка, са разположени огледално. Обикновено притежателите на карабината предпочитат патроните .22 Long Rifle. За отстрелването на по-едър дивеч обаче може да се поръчат варианти за мощните малокалибрени патрони .22 WMR.

Изпрати публикацията по електронната поща


Тактически щурмови арбалет TAC 15  

06 май, 2009

Фирмата Precision Shooting Equipment (PSE) предлага един изумителен резултат от иновации и проектиране. Новият революционен тактически щурмови арбалет TAC 15™ (Tactical Assault Crossbow) е направен от невероятно силните рамена X Tech™, а те са съчетани в дизайн с извънредно компактна платформа. Високопроизводителната система от ексцентрици спомага за достигане на скорост на стрелата от 412 fps (125 м/с) и безпрецедентна точност. Има и механизъм против произвеждането на "сух изстрел", т.е. без стрела.

Проектиран е да се монтира на рамата на щурмовата пушка AR-15 и да я превърне бързо от автомат в безшумен боен арбалет. Релсата тип picatinny позволява на арбалета да бъде монтиран например подстволен гранатомет. Ако пък му се монтира и щик, става мечта за всяка нинджа.

ТТДанни:
- Разстояние между осите на макарите: 16 3/4" при отпуснато положение на тетивата,
11 3/4" при достигане на пълен опън;
- IBO скорост: 412 - 402 fps (125 - 122,34 м/с);
- Кинетична енергия: 160 - 152 ft-lbs (при специална стрела с тегло 425 грейна);
- Маса: 3.8 кг;
- Цена на производителя: $1300.
Видео

Изпрати публикацията по електронната поща


Щатска флоберка тежи само 2,3 кг  

05 май, 2009

Цевта на "Marlin 70 PSS " се сваля за секунди и заедно с приклада се прибира в компактен калъф, който безпроблемно влиза в багажниците на малките автомобили.

Cуперлека самозарядна флоберка с обозначение 70 PSS предлага на оръжейния пазар американската фирма Marlin. Тя тежи само 2,3 кг. Всички метални части са от неръждаема стомана, а прикладът - от устойчив чер поликарбонат. Затова сняг, дъжд и неволни удари не повреждат карабината.

Цевта на Marlin 70 PSS е дълга 400 мм. Изполва патроните .22 Long Rifle, които излитат с начална скорост около 330 м/сек. В зависимост от теглото на куршума и заряда на патрона дулната енергия варира от 140 до 270 джаула. Тя е достатъчна за отстрелване на ценни хищници, кожите на които се търсят за ефектни яки и палта.

Върху карабината се монтират различни оптически мерници. Пълнителите са 7-зарядни и се заменят изключително бързо. При изстрелване на последния патрон затворът остава отворен в задно крайно положение. След замяна на пълнителя затворът поема нов патрон и го притиква в патронника с готовност за произвеждане на нов изстрел. Безопасността на карабината се осигурява с предпазител, блокиращ ударно-спусковия механизъм. Лостът му е разположен на удобно място зад спусковата скоба.

Изпрати публикацията по електронната поща


Нож-бамбук  

04 май, 2009

Наскоро бе представен на ценителите друг нож с необичайна форма на японския дизайнер на ножове Коджи Хара (Koji Hara). Творчеството му привлече вниманието в началото на миналия месец с изработката на на нож-патладжан. Новата приумица е сгъваем нож "Бамбук", който по-лесно може да се използва по предназначение със 6-сантиметровото си острие, както и с липсата на лесно чупливи декоративни детайли. Оригиналният стил на ножа, изцяло изработен от неръждаема стомана, производство на "Kowry-y", точно имитира с формата си стеблата на бамбук. А умело структурираната ръкохватка с прецизно обработената си повърхност е като бамбук, дори и на допир.

Отличителна черта на този модел е липсата на механизъм за отваряне и блокиране на острието. Ножът може се разгърне чрез натискане на специален издатък, който играе ролята на фиксатор и чрез завъртане на острието 180 градуса. Общата дължина на ножа разтворен е 14 cm, теглото му е 60 грама. Ножът се предлага в оригинален калъф от кафява кожа. Липсата на украшения, както и ограничената му функционалност, съчетани обаче с уникален дизайн, ще струва колекционерите не много скъпо - цената на ножа "Бамбук" в Щатите е $400.

Изпрати публикацията по електронната поща


Защитниците на авторски права продават нелицензирани Калашници  

01 май, 2009

Скандалът на изложението на отбранителната промишленост “АЙДЕФ-2009” в Истанбул не бе удостоен с особено внимание в световните средства за масова информация и не се превърна в повод за стряскащи заглавия. На щанда на пакистанска компания бе изложен образец, създаден без лиценз, т.е. пиратски, на автомат “Калашников”. Но това, че държавна компания се опитва да търгува с “пиратска” продукция, не удиви никого. На инцидента отделиха внимание само руските журналисти.

Мащабите в някои страни на нелицензираното производство на руско въоръжение поразяват със своя размах. Дори в страни, непримирими в борбата за защита на авторските право, като САЩ, действа българската фирма “Арсенал”, която произвежда автомати “Калашников” и ги продава за копейки. И не в единични количества, а масово. От “Рособоронекспорт” твърдят, че именно такова нелицензирано оръжие се закупува за иракската и афганистанската армия. Местните военно отдавна са заобичали “Калашников” и го смятат за най-доброто стрелково оръжие в света. И на тях им се доставят автомати, както заявиха от “Рособоронекспорт”, на цена от 65 долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Какво е еърсофт?  

Еърсофтът е създаден в Япония и описва пистолети и пушки, които изглеждат и, с които се борави, точно както с бойните образци. Техните форма и маркировки са, точно каквито са при бойните образци и почти всички еърсофт реплики са копия на реално съществуващи бойни оръжия. Притежанието на оръжия от цивилни в Япония е забранено и еърсофтът, естествено намира там своят голям пазар от любители на оръжия, които желаят да притежават и колекционират любимите си оръжия, но не са готови да нарушат закона заради хобито си. Поради този факт автентичността и реализмът са главен приоритет на еърсофт оръжията и повечето производители имат лицензни споразумения с производителите на бойни оръжия, да копират реални образци и да използват техните маркировки. Всъщност в много случаи можете да монтирате аксесоари за бойно оръжие на своята еърсофт реплика, заради сходните размери и дизайн. Отблизо е много трудно да се различи еърсофт реплика от бойно оръжие. Затова някои старни като САЩ изискват всички вносни еърсофт реплики да са с ярко оранжев край на цевта (огнеприкивател). Всъщност еърсофт репликите са толкова автентични, че много полицейски части по света ги използват за тернировъчни цели.

1. Какво е еърсофт?
Еърсофт спортът (еърсофт военна симулация) е най-просто казано, група от еърсофт ентусиасти, които тичат из терен, стрелят се едни други и изпълняват мисии (най-вече организирани и тактически). Това става с помощта на пушки, стрелящи с проектил 6-милиметрово топче, с до 15 топчета/сек. Еърсофтът е подобен на пейнтбола, но е по-евтин, по-реалистичен и по-забавен! Еърсофт репликите (пушките) са различни от пейнтбол маркерите. Първите са направени да приличат на реалните бойни оръжия като Глок, М16, АК47, М249 или дори шест-цевната М134а Minigun от филма "Хищникът". Пейнтбол маркерите стрелят с желатинови топчета пълни с боя, които се пръскат и маркират тялото на опонента при удар. Еърсофтът, от друга страна, е спорт базиран на честността. Когато играч почувства, че е ударен, той извиква, че е уцелен. В зависимост от специфичните правила на играта, след като играчът е ударен, той може да бъде излекуван от медик, да влезе отново в игра от определен точка или да бъде извън игра за определено време.

2. Какви видове игри се играят в еърсофта?
Има голямо разнообразие във видовете еърсофт игри. Има такива, които са в по-пейнтболски стил, като например "Вземи флага" или "Последния оцелял", но им и по-тактически игри като спасяване на паднал пилот и ескортирането му до безопасна зона или превземането на укрепление или сграда, както и много видове игри игри тип "близък бой". Най-добрият начин да научите за видовете еърсофт игри е да играете един ден. Можете да вземете пушка под наем от организаторите и по време на игра ще имате възможността да усетите еърсофта и да питате по-опитните играчи всичко, което Ви интересува.

3. Какви видове еърсофт реплики има?
Еърсофт реплика е пушка, която изстрелва 6мм пластмасово топче с ниска скорост, обикновено със сила по-малка от 3 джаулa (те не могат да нанесат физическа травма). Има много варианти на реплики от такива за скрито носене като Глок 26С до огромната М134а шест-цевна картечница, способна да изтреля 6000 топчета в минута. Обикновено еърсофт репликите имитират характеристиките на своите бойни модели, напр. снайперовите пушки имат голям обхват и са по-прецизни, докато „помпите” са добри за по-къса дистанция. Вие избирате своите пушки в зависимост от това как искате да играете! Еърсофт репликите могат да имат единична, автоматична стрелба или да са еднозарядни. Пушките могат да се разделят на следните три основни категории - електро-пневматични, газови и спрингови (пружинни).

4. Легални ли са еърсофт репликите?
Да. Това не означава, че трябва да се разхождате по улиците, носейки Вашата еърсофт реплика. Помнете, че това е много добро копие на бойното оръжие и вероятно ще привлечете вниманието на полицията.

5. Какви са предимствата на еърсофта пред пейнтбола?
* оръжията са точни реплики на истинските, често външно неразличими от бойните образци. При пейнтбола имаме не оръжия, а "маркери" с огромни контейнери за топчета стърчащи отгоре
* поради размерите на боеприпаса е възможно използване както на пълнители с обем колкото на бойното оръжие, така и хайкап пълнители с по-голям боезапас
* много по-голяма прицелна стрелба при еърсофта в сравнение с пейнтбола, два до три пъти по-голяма далекобойност
* възможност на оръжията за автоматична стрелба- нещо, което почти не се среща при пейнтбол
* боеприпасите не се влиаят от влага, както е при пейнтбол топчетата
* ЕлектроПневматичнитеОръжия (които са основни в еърсофта) нямат нужда от газ, за да стрелят, няма ги обемистите контейнери за газ на пейнтбол оръжията
* драстично по-евтини консумативи. Можете да си купите няколко хиляди топчета за двадесет-тридесет лева. Това позволява пълноценна игра и най-вече тренировка, нещо, което на практика липсва при пейнтболистите в БГ.
* оръжията могат да стрелят от всякакво положение, защото не разчитат на гравитационно подаване на боеприпасите, както е при пейнтбола
* може да се играе с много малко защитна екипировка- обикновено само очилата са задължителни.
* много по-малък травматичен ефект на боеприпасите при попадение

В резюме - еърсофта е много по-реалистичен, евтин, безопасен и достъпен спорт от пейнтбола.

Изпрати публикацията по електронната поща


Стрелба с револвер по мишена на 210 м  

http://www.liveleak.com/view?i=ff4_1240872397
Изумителна стрелба по метален гонг на разстояние 230 ярда (210 м).

via Max

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.