България се отказа да пести от хеликоптери  

07 декември, 2005

Френската компания "Юрокоптер", част от европейския гигант EADS все пак достави всичките 18 хеликоптера за армията, въпреки че в края на октомври БСП се закани да преразгледа сключения от предишния кабинет договор и да ги оптимизира спрямо възможностите на България. Във вторник "Юрокоптер" и министърът на икономиката Румен Овчаров представиха т.нар. офсетна програма, по която компанията ще компенсира със съпътстващи инвестиции страната ни за това, че е избрана за доставчик. Така дебатите нужни ли са всичките 18 скъпи машини изглеждат приключили, а конфликтът в правителството се сведе до това кое от ведомствата - икономическото (от квотата на БСП) или военното (НДСВ), ще контролира по-голямата част от средствата по офсетната програма.

Сделката за 12-те хеликоптера "Кугър" и 6-те "Пантер" е на стойност 360 млн. евро.

Това е най-големият досега договор за модернизация на армията, който беше подписан от кабинета "Сакскобургготски". Компенсаторното споразумение (офсет) е за същата сума.

По думите на Овчаров, който ръководеше работната група за преразглеждане на споразумението, новите му параметри предвиждат над 105 млн. евро да бъдат вложени в икономиката, а 254 млн. евро в отбрана. Министърът и представителят на "Юрокоптер" Оливие Мишалон обявиха, че ще бъдат разкрити 1000 нови работни места, и назоваха два проекта - изграждане на завод за алуминиеви продукти и инвестиции в "друго българско предприятие".

И двамата обаче отказаха да дадат повече информация под предлог, че става въпрос за търговска тайна. Предвиждали се и програми и стипендии за обучение на студенти в чужбина, осигуряване на износ от България в страните, в които френската компания има търговски партньори, допълни Мишалон отново без да влиза в детайли. Не стана ясно и по какви критерии са избрани проектите по офсетната програма.

Договорът с "Юрокоптер" беше подписан преди година, а още година преди това отбраната се договори с "Даймлер Крайслер" за доставка на 1400 нови автомобила за армията. Офсетната програма по тази сделка също предстои да бъде преразгледана, както и проектите за доставка на транспортни самолети и ремонт на хеликоптерите Ми-24 и Ми-17.

Първите машини от "Юрокоптер" ще бъдат доставени през август-септември догодина. Пред "Дневник" Овчаров обясни, че финансирането на проекта ще стане чрез държавно гарантиран заем, което е записано в проекта за бюджета.

Представителят на концерна Николай Гигов уточни, че средствата ще бъдат отпуснати от френската банка "Сосиете Женерал".

Също във вторник на конференция на Атлантическия клуб за офсетните програми в България полк. Николай Янков от "Политика на въоръженията" в Министерството на отбраната представи параметрите на старото споразумение с "Юрокоптер", договорено от предишното правителство. По думите на полковника то е било за над 380 млн. евро (с 20 млн. евро повече) и вместо върху завода за алуминий е акцентирало върху развитие на върхови технологии.

Според заместничката на Овчаров Корнелия Нинова, която отговаря за офсетните споразумения, нищо съществено не е било променено, а само са уточнени области, в които ще се инвестира, броят на работните места и сроковете за изпълнение. Министърът на икономиката изрази недоумение от демонстрираното от Янков незнание за промените в споразумението с "Юрокоптер".

Според правителствени източници в работната група, водена от Овчаров, е възникнал конфликт между него и военните за разпределението на офсетната програма. От икономиката са искали увеличаване на "цивилните" инвестиции за сметка на тези за отбраната. Този конфликт излиза наяве на конференцията във вторник.

Овчаров заяви, че досега към проектите се е подхождало преди всичко от гледна точка на военнотехническите параметри. Този подход е изключително важен, но той трябва да бъде съчетан с финансовата схема за обезпечаване на проекта и с офсетната програма, каза министърът. Според зам.-министърът на отбраната Соня Янкулова обаче военнотехническите параметри трябва да имат решаващо значение, защото българският данъкоплатец дава пари, за да има страната качествено въоръжение и техника. Подобна теза застъпи и полк. Янков.

Янкулова благодари за изключителния интерес, който министерството на Овчаров е проявило към офсета.

Другият спорен момент между двете министерство беше свързан с намеренията да се въведе т.нар. предварителен офсет. Това са инвестиции, направени преди подписване на договор за доставка на военна техника, които могат да бъдат приети за част от компенсаторно споразумение. Валентин Балабанов от дирекция "Външноикономическо сътрудничество" на Министерството на икономиката съобщи, че се обсъжда промяна за въвеждането му в България. Соня Янкулова обаче посъветва за деликатно отношение към тази форма на офсет. Трябва да дадем гаранция, че това няма да се отрази на военните доставки, заяви тя.

ПАНАЙОТ АНГАРЕВ
Дневник
6/12/05



Как се "свиват перките" на министри

"Българската държава сигурно някои я разглеждат като изключително богата, за да плаща с държавни средства и с държавни гаранции за всички такива доставки, което според мен е един изключително непрофесионален подход." Вярвате или не, това са думи на министъра на икономиката Румен Овчаров, казани само преди няма и два месеца по повод наследените от предишното правителство военни сделки за стотици милиони евро. Вчера същият министър ни "доведе до знание", че с консорциума "Юрокоптър" са договорили параметрите на десетгодишна офсетна програма, свързана с доставката на 12 военни хеликоптера "Кугър" и 6 "Пантер". За сравнение от тежките и най-скъпи машини "Кугър" в Германия има 3, а в Гърция - 8, при несравними параметри като територия, брой население, численост на армията, БВП и т. н. Сделката, договаряна между Свинаров и Николай Гигов като представител на консорциума, е за над 700 млн. лв. и както се оказва, ще е именно с държавно гарантиран заем.

Срещу тези пари се предлагат някакви неособено ясни инвестиционни намерения - без срокове и без конкретни ангажименти. От всичко следва, че и на икономическия, и на финансовия министър са им "свили перките", въпреки опита им да наложат очевидния за всички здрав разум. В края на октомври Орешарски отказа да включи трите военни проекта за армията в списъка на финансираните с държавни заеми през 2006 г. Вместо това той предложи да бъде гарантиран заем по проекта за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа, както и за малките и средните предприятия в градските и земеделските райони. Без съмнение съветът на тримата лидери в коалицията, ако не броим президента, си е казал тежката дума в чия полза да се харчат парите на данъкоплатците. В този смисъл разлика в мандатите няма.
ДНЕВНИК
6/12/05

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.