Пушка на Тато мъчи своя нов стопанин  

12 януари, 2010

Елитна ловна пушка на Тодор Живков, марка “Берета”, докарва главоболия на сегашния й притежател. Майсторът на старинни хладни оръжия Александър Спасов от с. Правешка Лъкавица, Ботевградско, се сдобил с нея в началото на демокрацията, а сега се видял в чудо от полицейски проверки.

“Идват, уж по сигнал на съседи, че пускам силно музиката между 2 и 4 часа следобед, а все се озъртат къде е пушката на Тодор Живков”, обяснява Сандо Панагюреца, както е по-известен в Задругата на майсторите на художествени занаяти. Два пъти вече идвали, дори единия път видели празния калъф на бижуто. Номерът им бил да сварят двуцевката извън металния сейф или пирамида, където по закон трябва да се пази. Тогава имат право да я вземат като веществено доказателство и после иди я търси къде е - в служба КОС, в полицейския участък, при прокурора, размишлява човекът.

По този изпитан начин бяха иззети и изчезнаха оръжия реликви от Априлското въстание при обиск в дома на учителя на Сандо в занаята - майстора оръжейник бай Дянко Дянков от град Априлци. Мотивът - не съхранявал в сейф пушка капзалия и два револвера барабанлии от ХIХ в.! А с оръжия на бай Дянко са дарявали Леонид Брежнев, държавници от Япония, от Индия... Манастирът “Шаолин” в Китай покани бай Дянко и ученика му Сандо Панагюреца да открият през 2007 г. изложба на старинни български оръжия там. Но бай Дянко не замина, защото беше осъден условно за притежание на патрон от 1912 г. и така и не успя да преживее обидата - спомина се през м.г. Депутати и лично бившият министър на културата Стефан Данаилов се опитаха приживе да изчистят името на известния реставратор.

Сега неговият ученик от Правешка Лъкавица смята, че е подложен на същата участ. За “Beretta”-та на Тодор Живков новобогаташи му звънят, предлагат му до 10 000 долара, но той отказва. Не случайно в неговата ловна дружинка казват, че на Сандо пушката веднъж пука, не повтаря. С нея гътнал глиган единак само с един изстрел.

“Получих я след 10 ноември 1989 г. от дясната ръка на ген. Христо Русков, художника на Ловно-рибарския съюз Михаил Попов. Бях близък с него, имах авторитет, защото бях зъботехник към ЦК на БКП. По това време всичко се разграбваше, а аз от година имах ловен билет, но нямах пушка. И чичо Мишо, както му виках, ми я уреди. Тя беше в резервата “Воден”, Разградско”, обяснява оръжейникът.

Именно във “Воден” Тато отстрелял първите 15 трофея на благороден елен в световната класация заедно с Пенчо Кубадински и Тано Цолов.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Пушка на Тато мъчи своя нов стопанин

  • Старо куче
    12 януари, 2010 17:17  

    Най-много да накиснат човека, приписвайки му някакво престъпление, така че да му се забрани да притежава оръжие. Тогава вече някоя мутра ще се сдобие с пушчицата...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.