И въздушните пушки на отчет в МВР  

07 януари, 2010

Всички притежатели на газово, пневматично и сигнално оръжие ще трябва да го регистрират в МВР в срок до една година, иначе ги заплашва глоба от 2000 лева или имуществена санкция от 10 000 лева. Това реши правителството вчера, което одобри проектозакон за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехниката. Документът тепърва ще бъде обсъждан в парламента, но почти сигурно ще бъде приет, защото прилага изискванията на три евродирективи. Едногодишният срок за регистрация ще започне да тече след обнародването на документа.

Досега държавата контролираше само притежанието и употребата на огнестрелни оръжия. Именно заради това в момента никой не знае колко българи притежават газови пистолети и въздушни пушки. Докъм 1995 г. те са се водели на отчет в полицията, но днес всеки може да влезе в оръжеен магазин и да си купи от уж несмъртоносните устройства, все едно си взема хляб.

Според Йордан Тодоров, търговец на оръжие, всяко пето семейство у нас ще трябва да се разходи до полицейските участъци. Толкова домакинства, смята той, кътат газов пистолет за самозащита. Отделно много хора притежават въздушни пушки, с които се надпреварват да стрелят по гугутки.

Последствията за онези българи, които не декларират газовите си пистолети, няма да са само финансови, решиха вчера министрите. Те предложиха на парламента и промени в Наказателния кодекс, които инкриминират употребата на неогнестрелни оръжия, нерегистрирани в полицията.

Новите поправки в НК гарантират още, че никой извършител на злодеяние, в което той използва оръжие, взривни вещества и пиротехника, няма да се измъкне само с административна санкция.

Законът въвежда и изискване всеки купувач на професионални пиротехнически ефекти да взема предварително разрешение от МВР.


Божидар Василев, началник на дирекция “Контрол над общоопасните средства” в МВР: Който не декларира, носи наказателна отговорност

Регистрацията на неогнестрелните оръжия е като обявяването на предплатените SIM карти.

Но ако в единия случай ти спират телефонните разговори, онези, които не си декларират пневматичните пушки, ще носят наказателна и административна отговорност.

Наистина някои марки газови пистолети нямат номера, но при декларирането им в районните полицейски управления ще получават идентификационен код. Засега няма да има такси за регистрацията.

Притежателите на такова оръжие вероятно ще плащат само разходите, свързани с поставянето на номер, ако той не е сложен фабрично. Въвеждаме ограниченията не само защото тези оръжия могат да се преработят в бойни, а и защото могат да бъдат лесно помислени за огнестрелни.

Разрешителният режим за пиротехниката ще е само когато тя се ползва за професионални цели.

Гражданите, които си купуват фойерверки за вкъщи, няма нужда да получават документ от МВР.

Тази година за щастие нямахме смъртни случаи при употреба на пиротехнически средства.

Почти няма и деца, пострадали покрай новогодишните празници.

Контузните и разкъсните рани бяха основно при възрастните.

Оръжейният търговец Йордан Тодоров: Не виждам как ще бъдат узаконени

Не виждам как ще бъдат узаконени газовите пистолети и пневматичните оръжия, заяви пред “Труд” търговецът Йордан Тодоров, който работи в оръжеен магазин в центъра на столицата.

Иначе той няма нищо против регистрационния режим и казва, че на продавачите няма да им тежи новото задължение да водят регистър и на купувачите на неогнестрелно оръжие.

“Продаваме между 10 и 30 пистолета всеки ден. Най-много се харчат евтините турски модели - от 25 до 65 лева. Нямат гаранция и обслужване, но могат да се поправят от оръжейните майстори. Те не са толкова качествени”, разказа Тодоров, който преди 10 г. бе шеф на отдел “Убийства” в столичната полиция.

Според него полицейският контрол върху газовите пистолети е повече от необходим, защото те лесно се преправят за работа с бойни патрони.

Обикновено това ставало по два начина.

Най-лесният е, когато не се променя конструкцията на оръжието, а само се маха разпръсквачът. Така просто се слагат бойни патрони. Проблемът е, че този “лифтинг” трябва да се прави само на пистолети, направени от качествени сплави, иначе има риск стрелецът да стане жертва на собственото си оръжие.

“Един боен патрон е по-силен и може да спука затворния блок или цевта при по-некачествените пистолети”, обяснява рисковете Йордан Тодоров.

Имало и модели, при които е необходимо да се смени цевта. Преди време хит на пазара били руските газови пистолети, които досущ имитирали пищовите ТТ, които са на въоръжение и в българската полиция. Преправянето в бойни ставало, като цевта се смени.

Тодоров разказва, че има голямо търсене и за т.нар. въздушни пушки: “Китайските са най-евтините. Те се продаваха изключително много преди 3-4 г. от 25 до 55 лв., но бяха много некачествени и повечето колеги избягват да ги внасят.”

Сега магазините зареждали основно испански пушки за около 300-400 лева. С тях се стреля главно по мишени или по врабчета.

На пазара има и въздушни пистолети, които са снабдени с патрончета със сгъстен въздух, подобни на тези, които се използваха в домашните сифони за правене на газирана вода.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ И въздушните пушки на отчет в МВР

  • Анонимен
    10 януари, 2010 08:55  

    Това е още един израз на вечния страх на управляващите от оръжието, намиращо се в ръцете на народа.
    Уважаеми господа политици, пише ви един оръжейник, обучен за такъв от вас самите във военното училище в град Шумен. Повярвайте ми на едно нещо- от газово оръжие бойно не става, освен от 4 руски модела, които се намират на нашия пазар, и то само като им се сменят цевите с такива на оригинално оръжие. Всяка друга преработка на газово оръжие ще бъде по опасна за собственика му отколокото за някой друг. Сигурен съм, че в нашата държавица стават много повече убийства с ножове и брадви, отколкото с преработено газово оръжие. По пътя на логиката хайде да забраним и брадвите, а? Или по добре който си има брадва да ходи да я регистрира в МВР.....
    Пак станахте смешни в очите на тези, които управлявате.
    Колкото до въздушното оръжие - не знам какво ви плаши - това че може да стане на бойно, или това, че някои нови модели имат по - добри характеристики от тези на бойното оръжие....
    Ако въпроса е само до прословутото преработване на 5.5 мм въздушна пушка в бойна клибър 22 - ами какво да ви кажа- УБИВА СОБСТВЕНИКА НА ОРЪЖИЕТО А НЕ САМОТО ОРЪЖИЕ. Крайно време е да си набиете тази истина в главиците и да заживеете с нея.Би трябвало да ви е много по голям проблема с незаконните орйжейни работилници в страната ни и хилядите бройки фабрично огнестрелно орйжие, които попадат сред населението всеки месец и ще продължат да попадат докато вие не се заемите с този въпрос. Ами така е - и аз да работех в Терем или Арсенал и 4 месеца да карам без заплата - ами и аз ще продавам на черно каквото мога, все пак трябва и да се яде нещо.....
    Е, излях си каквото ми беше на сърцето, а кокото до промените в закона - да ви кажа едно : който иска да направи нещо намира начин, така че вашите страхливи мярки кучета ги яли....

  • Анонимен
    17 март, 2011 12:14  

    bravo na anonimen , dobre gi naredi..
    tupaci strahlivi..:)

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.