Как се хаква пакет от 18 хард диска (видео)  

30 март, 2009

Ето още един чудесен начин да се справите с 18 проблемни хард диска.

Изпрати публикацията по електронната поща


Сензайция от Иво Инджев  

28 март, 2009

...Във всяка държава с нормална медийна среда твърдението на едно журналистическо разследване за това, че държавният глава бракониерства с пушка на стойност минимум колкото няколко негови годишни заплати щеше да предизвика ако не сензация, то поне медийна верижна реакция. Колкото и да „ревнуват” останалите медии, че са изпреварени, обичайната реакция щеше да бъде да искат потвърждение, опровержение, подробности и коментар от засегнатата страна.
У нас в. „168 часа” написа, че Г.Първанов ходи на лов с оръжие, което струва най-малко 50 000, ако не и 100 000 лева (в зависимост от луксозността на изпълнението на тази марка пушки). И нищо. Тишина. Само една кабелна телевизия, Канал 3, се осмели да покани журналистката, автор на материала. А има „специализирани” телевизионни предавания, посветени уж на допълнителния прочит на пресата!... още от Иво Инджев за медиите и президентската пушка...

От архива: Първанов стреля с пушка за 50 бона, не казва откъде я има

Вместо коментар: Абсурдистан, сине...

Изпрати публикацията по електронната поща


Новини от Beretta USA  

26 март, 2009

Преди около месец Beretta USA обяви, че е спечелила контракт с Американската Армия, за доставката на 450 000 пистолета от модела 92FS. Това количество ще бъде разпределено между клиенти на Армията извън САЩ. Контрактът е най-големият до сега, след поръчката, която е получил Colt по време на Втората световна война и утвърждава положението на Beretta като основен доставчик на служебно късоцевно оръжие за държавата и армията.

Според Джефри Рeй (Jeffrey Reh), един от главните мениджъри в Beretta USA, от 1985-а година, когато фирмата спечели конкурса за снабдяване на Армията, фирмата е работила съвместно с различните й подразделения и преди около три години Beretta USA спечели 13 различни контракта за осигуряване на 9-мм пистолети. Поръчката ще осигури работа на няколкостотин работници във фабриката в Мериленд за няколко години напред. Според него, по-голямата част от поръчаните оръжия ще се разпределят между чуждестранните клиенти на Армията, като първата голяма партида от 20 000 пистолета ще потегли за Ирак, за да снабди иракската полиция. Иракската армия от своя страна вече се снабдява с американско късоцевно оръжие от Smith & Wesson - моделите в различни модификации, M&P и Sigma, който е последният е почти идентичен с Glock, вече се използват от иракчаните.

При приемане на поръчката правителството на САЩ са разглеждали възможността за нов конкурс между вече утвърдени държавни снабдители, като SIG SAUER и FNH, но в предвид икономическите усложнения при евентуална нова смяна на стандартното оръжие, са стигнали до решение при което Beretta остава на въоръжение, като поеме и външните поръчки към американските клиенти и съюзници.

Това е повод да се замислим дали част от тези пистолети няма да се насочат и към България, без значение дали са необходими на държавата или не. Бъдещето и политиците ще кажат.

По време на обявяването на новината, президента на фирмата - Юго Гюсали Берета (Ugo Gusalli Beretta) обяви, че новата поръчка е чест и доказателство за качеството и надеждността на оръжието което произвеждат, като не пропусна да добави, че при десетките хиляди тестове на модела е имало само едно засичане и, че Beretta все още определя световните стандарти в този клас оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Картечен пистолет KRISS Super V .45  

25 март, 2009

Нашумялата през 2005 г. със системата KRISS Super V, фирма Transformational Defence Industries (TDI) обяви на тазгодишното Shot Show, състояло се в Орландо, Флорида, че най-после е получила разрешение да продава цивилни модификации.

Фирмата е създадена през 2002 година и развойната й база се намира във Вирджиния. Фирмата е дъщерна на швейцарската Gamma Recherches et Technologies Holding SA и е напълно притежавана от американски собственици.

KRISS Super V не е непознато оръжие. Още с появяването си беше представено в рубриката "Оръжия на бъдещето" на Дискавъри Чанъл и няколко клипа се въртят в Интернет. С какво привлича вниманието странно изглеждащата система? Когато се появи за първи път информация за тази разработка на TDI, известният редактор на Defence Review, Дейвид Крейн попита на шега какво става когато кръстосаш маркуч за зареждане на бензин с автомат Томпсън. Наистина, от вече редките снимки на първоначалната разработка, оръжието прилича точно на споменатата кръстоска. Оръжието е категоризирано като картечен пистолет под .45 калибър, като в момента са разработени четири версии - две за държавните органи и две за цивилни продажби. В оригиналната си версия KRISS Super V стреля от заключен затвор, за да осигури точен първоначален изстрел. Затворът оперира на откат, като го забавя, абсорбира и пренасочва назад и надолу, за да елиминира повдигането на дулото при стрелба в автоматичен режим.

Въпреки, че системата е патентована и оригинална в конструкцията си, подобни системи са разработвани в миналото от руски конструктори, предимно в приложения за спортна стрелба. 5.5-инчовата цев, заедно със затворния и спусковия механизми, лежи в олекотена пластмасова конструкция със сгъваем приклад и две релси за аксесоари. Предпазителят може да се задейства от двете страни на оръжието. По същият начин се работи и със селектора за стрелбата, който има три положения - единичен изстрел, серия от два изстрела и напълно автоматична стрелба. Лостът за зареждане е сгъваем и е от лявата страна на оръжието.

От фирмата TDI твърдят, че пистолетът намалява отката с около 60%, а повдигането на дулото с 90% и въпреки добрите отзиви при демонстрацията на първите работещи екземпляри, по оръжейните форуми в Интернет се появиха критики, че .45-калибровият патрон не е бронебоен, а оръжието се рекламира като предназначено за специалните полицейски подразделения, които от своя страна имат подобно изискване за арсенала си. В отговор на това TDI намалиха тежестта на оръжието с около 50%, до около 2.5 кг. без пълнител и сгъваем приклад, и разработиха модели, които използват широко разпространеният в полицейските приложения патрон .40 S&W, а за цивилните модели - 9x19 Para. Също така, беше обърнато внимание, че скоростта на стрелба е много голяма и в момента ТDI са я намалили до 200 изстрела в минута.

През последните две години TDI разработи заедно с Magpul Industries двуредово, 17-патронно удължение за пълнител на Глок 21, което покачва капацитета на пълнителя до 30 куршума. Цивилната версия на KRISS Super V се различава предимно по дължината на цевта, която е удължена до 16", липсата на превключвател за автоматична стрелба и стрелба само с единични изстрели. Федералното бюро за алкохола, тютюна и огнестрелните оръжия (ATF) са изискали изрично конструкцията на цивилната версия да не разрешава преправяне на механизма с такъв за автоматична стрелба, нещо широко разпространено при други оръжия, като например много версии на Автомат Калашников, на които просто се сменя затвора с "автоматичен". Въпреки, че в повечето щати в момента относително свободно може да се купи автоматично оръжие, това изискване е било наложено на фирмата-производител, за да могат да продават в цивилния сектор от пазара. Както се вижда от множеството клипове в Интернет, KRISS Super V стреля много точно на стандартните разстояния от 15 до 25-30 м. и групира твърде плътно за автоматично оръжие тежкият .45 куршум. Цивилната версия, благодарение на по-дългата си цев прави групи от по 6" на 150 м. Официалната обявена ефективна дистанция на стрелба е 100 м. Пистолетът може да се използва с две ръце или само с една ръка, ако се налага, което го прави удобен за някои полицейски и военни приложения.

Изпрати публикацията по електронната поща


Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие  

Документът за психическа годност, който е необходим за издаването на разрешително за притежание на пистолет или ловна пушка, да отразява психическата годност, а не липсата на регистрация в психодиспансер. Това предложение за промяна в Закона за контрол на взривните вещества направи Раденко Йорданов от БСП и то беше прието от вътрешната комисия в парламента днес.
В момента при издаването на разрешително за притежание на пистолет се изисква тест, който да докаже психическата годност на желаещия да го има. При издаването на такова за ловна пушка е нужен само документ, доказващ, че човекът не е регистриран в психодиспансер. Според Йорданов, тестът трябва да бъде въведен при издаването и на това разрешително. Регистрацията в психодиспансер не е задължителна – можеш да бъдеш регистриран, но може и да не бъдеш, ако не си пожелал, обясни депутатът от БСП. По думите му при това положение издаваният документ не може да бъде валиден. Още от Дарик...

Като знам как досега се прилагаха подобни изисквания и рушвети и връзки по партийна линия, си мисля, че подобни напъни са само за ограничаване на правата на гражданите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Разбит ли е митът за "несмъртоносното оръжие" TASER?  

24 март, 2009

Фактите говорят: След използване на пистолет Тейзър (TASER) в Северна Америка досега са загинали 399 човека.

__________(i)__________

Тийнейджър бе убит от полицейски Тейзър

15-годишно момче почина, след като полицай стреля срещу него с електрически пистолет "Тайзър". Започнато е разследване и е наредена аутопсия. Полицията обаче твърди, че няма пряка връзка между инцидента с пистолет "Тайзър" и смъртта на Брет Елдър (Brett Elder).
Трима полицаи се намесили в овладяването на скандал в апартамент в Бей Сити, Мичигън, и един от тях използвал служебното си оръжие. Свидетелските показания на лелята на момчето Синди Хендър показват, че Брет вече е бил с белезници, когато срещу него е стреляно.
Брет Елдър е откаран в болница, където само е констатирана смъртта му, се посочва в комюнике на полицията. Зам.-началникът на полицията в Бей Сити отрича момчето да е било с белезници, когато срещу него е използван тейзъра. Полицаят, който е стрелял, е временно отстранен от работа до приключване на разследването.

Изпрати публикацията по електронната поща


Ловни роти от ДПС се въоръжават безконтролно със снайперско оръжие  

23 март, 2009

Законът за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите е пример за това как депутатите създават нескопосани актове, обслужващи интересите на определени бизнес и политически кръгове. Някои текстове звучат смехотворно, други обаче са толкова недомислени, че позволяват на един ловец да въоръжи цяла армия свои наемници със собствено нарезно и гладкоцевно оръжие.
Започваме от чл. 1: "Този закон урежда контрола върху дейностите с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите в Република България, осъществявани от физически, юридически лица и търговци по смисъла на Търговския закон." Нарочно цитирам целия текст. Защото почти всички следващи членове са в дисонанс с него, тъй като обслужват конкретни фирми. Възникват много въпроси. На първо място:

защо най-напред се споменават взривните вещества

Основно с взривни вещества и взривни дейности се занимава армията, отчасти и полицията. Но тяхната дейност е извън регламентите на този закон. На практика с взривни вещества и дейности се занимават десетина фирми. И то доста ограничено (в сравнение с тези, занимаващи се с оръжие и боеприпаси). Но очевидно те са най-важните за законодателя. Или техните собственици и управители, което е най-вероятно. В същия чл. 1 се споменава и за физически лица. "Споменава" е най-точната дума, защото по-нататък никъде в закона не се регламентират условията за придобиване, притежание, носене и използване на огнестрелно оръжие и боеприпаси от физическите лица с изключение на няколко неясни препратки. Да направим една елементарна сметка.
В момента оръжието за лов, спортни дейности и самоотбрана, собственост на физически лица, е над 600 000 бр., което в пъти надхвърля всичкото останало огнестрелно оръжие в страната. Дори да включим оръжието в армията и полицията, но казахме, въпреки че те не са под юрисдикцията на този закон. Това означава, че поне половината от текстовете в закона би трябвало да се отнасят именно за физическите лица. Но за тях са отделени само няколко неясни препратки към правилника и няколко будещи недоумение словосъчетания. Ще се върнем по-късно към тях. Очевидно пак основната цел на законодателя е законово да се облагодетелстват десетина фирми: 2-3 вносители, 2-3 вериги оръжейни магазини и още толкова охранителни фирми. Същевременно в следващите членове се изгражда една стройна тенденция за ликвидиране на фирми, които са неудобни (или непослушни) на управляващите. При доста неясни условия. Дават се големи права на

службите да решават съвсем субективно коя фирма ще просперира и коя да се ликвидира.
Да се върнем към физическите лица, т.е. обикновените български граждани, които имат или желаят да имат огнестрелни оръжия. Вече споменахме, че за тях е отделено крайно малко внимание. Има огромни пропуски и недомислици в закона, но това не трябва да ни очудва. Грижата за обикновения човек е последна грижа на управляващите. За тях главното е народът да е мачкан, експлоатиран, унижаван и лишаван от права по най-безцеремонен начин. В разрез с всякакви демократични и европейски норми, които същите управляващи толкова много хвалят. Целта е хората да са наплашени, обезверени и в крайна сметка безпрекословно да се подчиняват на бюрократите. Още от Борислав НОЕВ, vestnikataka...

Изпрати публикацията по електронната поща


Излезе брой март`09 на сп. Shooting Industry  

Всички броеве на списанието от декември 2007 насам могат да се четат онлайн тук.

Изпрати публикацията по електронната поща


Първанов стреля с пушка за 50 бона, не казва откъде я има  

21 март, 2009

В зависимост от изработката цената на оръжието достигала и космическата сума от 100 000 лв.! Това било най-продаваното оръжие в Европа и Русия за хората с много пари. Прикладът на пушката на Гоце е от най-скъпия турски орех. Само заготовката на такъв приклад струва 5000 лв. Изработката може да стигне и до 20 000 лв. Оптиката е марка "Цайс" и е с цена 3000 - 3500 лв.
"Това е карабина за сафари. В България тази пушка може да се използва само за лов на мечки. Ако стреляш дори по глиган, ще го разпориш на две. Един патрон за такава карабина струва 20 лв." - казва Атанас Тасев от ловен магазин "Сафари". Освен за мечки пушката на Гоце ставала и за стрелба по биволи и хипопотами. "Сафари". Освен за мечки пушката на Гоце ставала и за стрелба по биволи и хипопотами. още от vestnikataka.com/forum...

Изпрати публикацията по електронната поща


Вземат пищова на длъжници  

Първите оръжия вече са конфискувани. Двама бизнесмени от Велинград се простили с притежаваните от тях два пистолета, револвер и две ловни пушки, съобщиха от Националната агенция за приходите. Общата сума на отнетите оръжия е над 20 хил. лв. Ловните пушки са колекционерски и струват по 7-8 хил. лв. Целта на данъчните е не толкова да разпродава оръжията и да се напълни хазната, а да накара длъжниците да си платят. Акциите за конфискуване на оръжия са за големи дългове към бюджета в размер над 5000 лв. След като оръжието се отнеме, длъжниците могат да си платят и да си върнат колекционерските ловни пушки и пистолетите. още от Стандарт...

__________(i)__________

35 души от Сливен са без оръжие и с иззети задгранични паспорти, защото имат задължения повече от 5 хиляди лева към държавната хазна. Това съобщиха вчера от Териториалната дирекция на НАД в града под сините камъни. Сред хората с иззети паспорти са както еднолични търговци, така и шефове на големи ООД-та и АД-та. От полицията в Сливен съобщиха, че взаимодействието с данъчните е перфектно до изземване на оръжия и паспорти. Обикновено оръжието е ловно, но на някои, които имат леко стрелково оръжие с разрешително също им се изземва, обясниха от данъчното. още от sliveninfo...

Изпрати публикацията по електронната поща


Пистолет Boberg RX9  

17 март, 2009

Арне Б. Боберг от bobergengineering.com е създал интересен малък пистолет. Особеното е, че пълнителят не стои зад патронника, а под него и е изнесен напред. Пистолетът е в два модела: XR9 "джобен" вариант и още по-малкият XR9S. Двете конструкции са идентични, единствената разлика е, че "джобният" вариант използва патрон 9х19 Para, докато по-компактният модел "S" (от Shorty - Kъс) най-вероятно ще бъде произвеждан под късият 9 мм патрон .380Auto.

Двата модела използват система зареждане на патрона в патронника, за която конструктора очаква патент. Тази система е базирана на решения на Браунинг и Максим, използвани предимно в конструкции на тежки картечници. Боберг е успял да минимизира тази схема и да я приложи в изключително компактен пистолет.
Цевта е завъртаща се, оперираща зареждащия блок. Капацитетът на пълнителя е от 7 патрона, плюс един в цевта. Пистолетът има три предпазителя според автора. Боберг твърди, че дизайнът на цевта осигурява по-голяма пробивност на куршумите, от някой модели на известните джобни пистолети на фирмата Кар, а също и от известният модел на Зиг Зауер Р226.
Базирано на много по-късата цев на XR9, това твърдение е меко казано учудващо, но нека не забравяме, че най-добрата проверка на едно оръжие идва с времето, а този обнадеждаващ малък пистолет даже не се произвежда още масово. За сега цената му не е посочена, но новото за тази година в сайта е, че производството му е планирано за средата на 2009 год.
Въпреки, че сайтът окуражава посетителите му да се свържат с конструктора за повече информация, аз не получих отговор, когато го направих преди около половин година. Въпреки всичко, сайтът си заслужава посещението. Там ще намерите интересни клипове, на които се вижда как оперира XR9 заедно с друга, свързана с пистолета информация.

Изпрати публикацията по електронната поща


Цитат с коментар за българската следа  

16 март, 2009

Тринадесетогодишно британче е било арестувано, след като стреляло по свои съученици с електрошоков пистолет, закупен от България, пише блогът "Гизмодо".
Според автора на материала хлапето се сдобило с парализиращото оръжие, способно да произведе токов удар с мощност от до тридесет хиляди волта, по време на ваканция в страната. Цената на устройството била около петнадесет долара.
Когато отишло на училище, детето извадило пистолета го изпробвало върху трима свои връстници. В последствие било задържано и се извинило за постъпката си. dnevnik.bg
Ако прочетете коментарите по статията или пуснете една търсачка за bulgaria във въпросния gizmodo, ще се убедите, че за тях ние - българите сме най-тъпите и грозните в света и сме много удобни да оправдават с нас проблемът с детската престъпност и в Щатите и в Англия. По-добре щеше да е, ако за случката 'Дневник' беше предал по-достоверната информация от dailymail например, вместо да разгласява простотиите на жълтия блог от Ню Йорк.

Изпрати публикацията по електронната поща


"Артур и Мерлин" - новият нож на Джери Корбит  

Джери Корбит (Jerry Corbit) е известен сред дизайнерите на хладно оръжие като създател на много скъпи ножове, изкусно украсени с рисунки и гравюри на исторически теми. В новият си нож "Arthur & Merlin" авторът е бил вдъхновен от древната британска легенда за крал Артур и неговият магьосник Мерлин. Неголемият сгъваем нож (обща дължина разгърнат - 21 cм, дължина на острието - 8,25 см, тегло - 220 гр.) е създаден в продължение на няколко месеца.
Заедно с автора, над ножа са работили трима от известните специалисти в света - първият подготвил острието от дамаска стомана (Робърт Егерлинг), вторият създал уникални исторически гравюри върху златната дръжка (Йон Робин) и третият (Брус Шоу) инкрустирал ножа с перли и рубини. Освен скъпоценните метали в производството на ножове са били използвани титан, мед и неръждаема стомана. С появяването си тези дни в продажба, ножът "Артур и Мерлин" се превърна в един от най-скъпите съвременни американски ножове с цена от 4900 долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


“Невероятният ХЪЛК” на Локхийд Мартин  

Екзоскелет, който дава на носителя си необикновена сила и бързина, беше демонстриран от оръжейния производител Lockheed Martin. Едва ли е случайност, че абревиатурата на системата HULC (Human Universal Load Carrier) съвпада с името на популярния мускулест комиксов герой. Според компанията производител всеки боец, снабден с екзоскелета, може с лекота да носи товари до 100 килограма без значение по какъв терен.

За разлика от други прототипи на подобни системи HULC разполага със собствен енергиен източник и не разчита на захранващи кабели. Костюмът е с хидравлично задвижване и когато се носи, прилепва плътно към тялото. Бордовият компютър на HULC следва естествените човешки движения и няма нужда от допълнителни уреди за контрол, като джойстик. Силата, която дава екзоскелетът, не идва за сметка на бързината и подвижността. Войникът, който го носи, може с лекота да изпълнява всички движения, необходими за оцеляване в бойна обстановка, като рязко клякане, залягане, продължителен крос със скорост 11 км/ч и спринт с 16 км/ч.

Модулната конструкция на HULC позволява бърза смяна на компонентите в полеви условия, а енергоспестяващата система дава възможност за работа на батерии при продължителни мисии, съобщават от Lockheed Martin. Основните качества, които демонстрира екзоскелетът – подвижност и товароподемност, ще помагат на всеки боец да носи необходимата екипировка, без да се огъва под нейната тежест при дълги преходи. Освен това HULC ще бъде екипиран със система за допълнителна мобилност, както и с разнообразни уреди за наблюдение на бойното поле.

Проучват се и възможностите робокостюмът да намери приложение в индустрията и в медицината, за да оказва помощ на трудноподвижни пациенти. Роботизирани костюми като този, които подобряват физическите характеристики и човешката устойчивост по време на сражение, са тема на многобройни научно-фантастични произведения, но в последно време перспективата тези машини да „проходят“ на бойното поле става все по-осезаема.

Като концепция потенциалът на военния екзоскелет е огромен – той може неимоверно да увеличи силата на отделния боец, променяйки образа на съвременната война. Освен увеличената мобилност и сила такава екипировка ще даде възможност войникът да носи по-тежка броня, която да го направи практически неуязвим за малокалибрени куршуми и шрапнели – две от най-честите причини за смърт на бойното поле. Екзоскелетите могат да осигурят персоналната устойчивост на взривове, пламък, климатични условия, бойни отровни вещества и радиация. С увеличаване на силата идва и друго преимущество – въоръжението. Войник, който без усилие може да пренася стотици килограми, най-вероятно ще бъде в състояние с лекота да носи и по-тежки и смъртоносни оръжия, като скорострелното оръдие GAU-19, което понастоящем се ползва само качено на хеликоптери, джипове и други превозни средства. Именно затова робокостюмът е перспективен проект за не един военен контрактор. Основни конкуренти на Lockheed Martin в тази сфера са компаниите Sacros и Rayethon, които разработват собствена версия на екзоскелета. Извън САЩ по подобни проекти, но за цивилни нужди, работят японски компании като Honda и Toyota.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пистолет Springfield XD .45 Kaboom  

14 март, 2009

Пистолетът бил на по-малко от година, а патронът домашно снаряден. Повече информация за фирмата и пресата за снарядяване на патрони, както и коментари с почесване по врата и благославяне на Господа, че стрелецът се е отървал без сериозни наранявания тук.

Изпрати публикацията по електронната поща


Тенис ракетите не са оръжие, реши съдът на ЕС  

Австрийски тенисист спечели дело в Съда на европейските общности за това, че му е било забранено да си качи тенис ракетата в самолета под предлог, че е потенциално оръжие за тероризъм. Решението на летищните власти е било направено на базата на тайния списък на ЕС от 2003 г. за възможни оръжия, който не е официално оповестен от съображения за сигурност. още от Дневник...

Изпрати публикацията по електронната поща


Излязоха новияте броеве на 'GUNS Magazine' и 'American Handgunner'  

13 март, 2009




Излезе новият онлайн майски брой на GUNS Magazine.


















Освен GUNS Magazine по същият начин може да се чете вече и брой май/юни на American Handgunner.

Изпрати публикацията по електронната поща


Училище за престъпници  

12 март, 2009

Децата играят на война. С истински оръжия. Убийствата ни изглеждат много и страшни. А всяка година губим и над 50 малчугани, които пък се самоубиват. Да посегнеш на себе си - това също е агресия. Но насочена навътре.

"Нищо не мога, аз пак не се справям, всичко около мен е скапано!" - така се чувстват децата днес. Агресията всъщност се провокира от неумението да се справиш. Имаш цели, които не можеш и не знаеш как да постигнеш. Това е дефицит в сферата на възпитанието. А за него има много виновници. още...

Изпрати публикацията по електронната поща


Да се доверяваме ли на въоръжени роботи?  

11 март, 2009

Идеята, че един ден въоръжените роботи ще различават приятел от враг, е дълбоко неоснователна, твърди публикация в "Ню сайънтист", позовавайки се на становището на специалиста по роботика Ноел Шарки (Noel Sharkey) от университета в Шефилд, Великобритания. Експертът направи този коментар във връзка с доклад, който препоръчва притежаващите оръжия роботи да бъдат програмирани по модела на етичните правила и задължения на живите войници.

Докладът, поръчан от Пентагона, подчертава, че фирмите, които са ангажирани да изпълнят изискването до 2015 година една трета от армията на САЩ да се състои от машини без екипаж, рискуват в бързането си да неглижират етичната проблематика при разработките.

Авторът на проучването Патрик Лин (Patrick Lin) от California State Polytechnic предупреждава: “И сега има в употреба напълно автономни бойни системи. Например системата “Фаланкс” (Phalanx) на флота на САЩ може да открие и прихване цел и да изстрелва ракети без намесата на хората.” Шарки по принцип е съгласен с изводите на Лин относно необходимостта от предпазливост и контрол, но не споделя неговия оптимизъм за бъдещия напредък по отношение на разпознавателните способности на роботизираните бойни системи.

“Нещата (в доклада) се въртят около изтърканата концепция, че машините ще се държат по-етично от войниците, защото те не се гневят и не търсят отмъщение” - обобщи той. Според него такова схващане не е достоверно, защото машините нямат човешката съпричастност и не могат да съставят нюансирани преценки. Следователно, тъй като няма да са в състояние да различават невинните цивилни от войниците, роботите няма да могат да вземат правилните решения дали да употребят смъртоносна сила.

Изпрати публикацията по електронната поща


Американците държат на правото си да притежават оръжие  

Преобладаващото мнозинство американци са за правото на гражданите свободно да притежават и носят оръжие, сочи изследване на общественото мнение на социологическата агенция Расмусен рипортс.
Съгласно посочените данни за свободно притежаване на оръжие са се изказали 75% от интервюираните, 14% са против, а 11% - нямат мнение по въпроса. Болшинството американци се гордеят с възможността свободно да притежават оръжие и смятат, че то е необходимо за самозащита.

Изпрати публикацията по електронната поща


Е-книга "Ръчно оръжие" - Цветков и Найденов - 1898 г.  

10 март, 2009

Атлас "Ръчно оръжие" от Н. Цветков и К. Найденов - 1898 г.
(84.2 МБ, JPG-формат).
http://rapidshare.de/files/46046319/003.rar.html










Thanks to original poster Valo

Изпрати публикацията по електронната поща


България изпуска оръжеен бартер за 1 млрд. долара  

09 март, 2009

България е на път да изпусне сделка „оръжие срещу суровини" за около 1 млрд. долара поради пасивност на държавни чиновници. По време на изложението на отбранителна продукция IDEX 2009 в Абу Даби, което приключи наскоро, държава от Далечния изток е била впечатлена от изделията на българските фирми и предложила бартер.

„Дадоха ни списък със стоки: каучук, въглища, захарна тръстика и т.н., срещу които искат да купят нашите стоки. Говорим за обеми от 1 до 20-30 млн. долара" - заяви проф. Стефан Воденичаров, председател на сдружение "Българска отбранителна индустрия". Според Петър Милков, също председател на сдружението, тази държава изобщо не е измежду основните търговски партньори на България, и ако започнем дългосрочно сътрудничество, за 3-4 години бартерът българска отбранителна продукция срещу суровини може да достигне 1 милиард долара.

Далекоизточната държава, заявила интереса за бартер, обаче все още не е получила отговор дали и България има желание за тази сделка, защото по време на изложението в Абу Даби нямало представители на Министерството на икономиката и енергетиката и вече 10 дни след завършването му чиновници от това ведомство изобщо не са се интересували какви оферти са получили българските фирми там. още...

Изпрати публикацията по електронната поща


I'm too sexy for my gun (празнично издание)  

08 март, 2009

На 05 март 2009 г. в затвора на мексиканския град Сюдад-Хуарес през нощта е избухнал бунт – 150 главореза от наркокартела "Ацтеки" успели да се измъкнат от килиите и се нахвърлили с подръчно оръжие върху противникова престъпна групировка. В резултат на сбиването между затворниците двадесет човека са загинали и седем са били ранени. В потушаването на метежа са участвали 200 полицаи от спец-подразделения и 50 военнослужещи.
Освен редовните полицейски части мексиканските власти са използвали и смъртоносни сътрудници от особено спец-подразделение, за които трудно се намират бронежилетки (снимката е кликабилна за по-близки срещи).
Обърнете внимание, че дамата предвидливо си носи носна кърпичка и джиесем, но автоматът й М4А1 не е на предпазител.
Честит Празник, мили дами!

Изпрати публикацията по електронната поща


История на пневматичните оръжия  

Първата известна въздушна пушка, приета на въоръжение още през XVIII век, е пехотната пушка М.1780 г. Тя била с дълга нарезна цев и е конструирана от италианеца Бартоломео Джирандони (Джирардони) (Bartholomäus Girandoni, наричан също Girandony, Girardoni и т.н.), роден в гр. Кортина, Ампецо, работил във Виена. Необикновеното в тази пушка било, че вместо барутен заряд, за метателен енергиен източник се използвал сгъстен въздух под високо налягане, съхраняван в бутилка, поместена в приклада на пушката. Бутилката била снабдена с двустранно пропусклива клапа-вентил и чрез напомпване с помощта на ръчна помпа, се компресирал въздух под налягане от около 200 атмосфери. За да се достигне това високо налягане, било необходимо да се извършат около 2000 напомпвания. Прикладът, който служел да побере бутилката със сгъстения въздух, бил изработен от среднодебела ламарина от цветен метал, обикновено мед или месинг. От дясната страна на цевта бил разположен тръбният (тубуларният) магазин, побиращ 20 броя сферични оловни куршума.

Също от дясната страна, зад магазина, се намирало чукчето, което при взвеждането му назад осъществявало зареждането на оръжието. За да бъде приведена пушката в годно за стрелба състояние, било необходимо първо да се издърпа специален лост, разположен перпендикулярно зад цевта, при което тубуларният магазин подавал объл куршум и при придвижване от дясно на ляво на лоста, куршумът влизал в задния край на цевта. След взвеждане с ръка на чукчето, пушката била в състояние да произведе изстрел. При натискане на спусъка се задействал лост, който освобождавал буталото на клапата в предната част на резервоара (бутилката) и изпускайки определено количество сгъстен въздух, куршумът се изхвърлял извън цевта.

Прототипът на "Джирандони" бил използван през 1775 г. по време на една от многобройните австро-турски войни. През 1788г. от тази система били произведени общо 1000 пушки, с които били въоръжени 22-ма войници във всеки полк.

Въпреки привидната крехкост на магазина, спускателното устройство и приклада, пушката била надеждна, здрава и сигурна. Тя била масово използвана за бойни цели и показала завидна за времето си скорострелност от около 10-15 изстрела в минута по времето, когато опитни стрелци извършвали максимум 5-6 изстрела в минута с гладкоцевните кремъчни оръжия. Към предимствата може да се посочи още и това, че била заднопълнеща се, с нарезна цев. Недостатък на въздушните пушки система "Джирандони" бил този, че след изразходване на енергийния източник за изхвърляне на куршумите - сгъстения въздух, било необходимо немалко време за напомпване на нов въздух в прикладната камера.

Оръжието се придружавало от кожена чанта, съдържаща два метални пълнителя с по 20 куршума, ръчна помпа за напомпване на въздух в камерата на приклада, масльонка за смазване на куршумите в пълнителите и др.

В австрийската армия с нея били въоръжени освен част от пехотинците, но и част от тиролските йегерски стрелци. Масово участие на оръжието било отбелязано по време на Наполеоновите войни в Европа. По-късно (през 40-те години на миналия век) била използвана и по време на унгарските възстания срещу господството на Хабсбургската династия. Калибърът на пушката възлизал на 10.5 мм. Стреляла с обли, сферични куршуми, въпреки че цевта била нарезна.

Обща дължина - 1220 мм
Дължина на цевта - 830 мм
Тегло - 4500 г
Начална скорост на куршума - 300 м/сек
Прицелна далекобойност - 150-170 м
Скорострелност - 10-15 изстрела в минута
Към пушката система "Джирандони" не се предвиждало използването на нож, щик или тесак.

текст: ubp, forum.bgfta.org
оригинален източник: Girandoni air rifles and Girandoni style air guns

Изпрати публикацията по електронната поща


Калашник без патрони  

06 март, 2009

Германската фирма Böker e известна с високото качество и поносимите цени на произвежданите ножове. Продукцията в новия каталог за 2009 год. не прави изключение от това правило. Ножовете се произвеждат в Солинген, Германия, а също и в Арболито, Аржентина - известна с традиционно добро качество на ножовете произвеждани за региона. Бокер има още две подразделения - Бокер Плюс, която се занимава предимно с военно ориентиран дизайн и Магнум - произвеждащи предимно сгъваеми ножове, разпространени в Северна Америка. Типичен пример за Плюс дизайн е модела Ескрима, произвеждан от 440С неръждаема стомана и рекламиран като "Боен Нож".

Друг интересен модел е колекционерският ЛЕО Дамасков III сгъваем нож, който се изработва от стоманата, събрана от оръдейните цеви на немските танкове "Леопард". Ножът е с изключително качество - острието му се кове ръчно от 300 слоя стомана, произведени са само 999 екземпляра и струва в САЩ около $800.

Традицията на фирмата да изработва специалните си ножове от оръдейна стомана продължава с модела Еврофайтер, кован от цевта на Маузер БК 27 - оръдие, използвано от Германия през Втората световна война. Известна репродукция е също така и "Швейцарският кинжал", кован също ръчно от 300 слоя стомана от цевите на танковете Леопард. Ножът е всъщност точно копие на известен модел есесовски кинжал, като единствената разлика е, че няма фашистките маркировки по него.

Преценете сами: "Швейцарският кинжал" е в ляво, а есесовският - в дясно:
















"Добре де" - ще кажат някои, "Какво общо има заглавието на темата с фирма, която прави ножове?" Общото е, че освен специализирани и екзотични ножове, Бокер правят и извънредно популярните на Запад ножове Калашников.

Ножът пак е изработен от екзотичната оръдейна стомана ЛЕО III, а дизайнът включва елементи от оригиналния АК-47. Интересна особеност е, че макар тази линия ножове да са обозначени като 47, предполагащо роднинската линия с известният АК-47, формата на ножа наподобява руският байонетен нож на АКМ, форма която е асоциирана с по-новия руски автомат. Дамасковият модел носи подписа на Михаил Калашников, а колекционерският модел има полирано острие с номера от 0001 до 2003. Цените варират между $750 и $220.

Разбира се, Бокер произвеждат и по евтини ножове от линията "Калашников" - моделите 74. Характерното за тези ножове, което е доста ценено специално в САЩ е, че макар производителят да не ги квалифицира като "автоматични" модели, пружината подпомагаща отварянето на ножа е извънредно силна и е изключено ножа да не се отвори напълно или заключи при отваряне - проблем, често срещан при сгъваемите ножове, дори и при моделите на известни и скъпи фирми. Още веднъж, легендарната надеждност на АК, този път изпълнена от германци. Дръжката е от пластмаса, която е набраздена по начин, разрешаващ сигурен захват, дори и с мокра ръка или с ръкавица. Острието е произведено от AUS8 неръждаема стомана. Цената на тези ножове варира около $50.

Бокер са помислили и за всички нас, останалите, които си използваме сгъваемите ножчета, за да си острим моливите и да си режем мезетата по излети. На сайта им ще намерите и "скъпи" дамаскови чекийки от по $30-$60 и по-евтини модификации от 440 неръждаема стомана, които биха Ви свършили чудесна работа всеки път, когато не си въобразявате, че побеждавате десет маскирани нападателя, въоръжен единствено с нож в ръка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Методика за действия след употреба на оръжие  

05 март, 2009

Практикум для членов Организации по действиям после применения гражданского оружия

Содержание.
I. Общие положения
II. Уличное нападение
III. Конфликтные ситуации
IV. Конфликт на дороге
V. Рекомендации по написанию заявления и примерное содержание.
VI. Нормативные акты, рекомендованные к изучению.

I. Общие положения
Настоящие рекомендации основаны на необходимости ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ юридической помощи и ее доступности непосредственно после применения оружия. Порядок самостоятельного регулирования ситуации после применения оружия является экстраординарным.

Обязательным условием является правомерность применения оружия - наличие предусмотренных Законом оснований для этого. Цель методики - способствовать надлежащей юридической и процессуальной оценки граждан, применяющих гражданское оружие на законных основаниях.
Обращаем внимание, что настоящая методика носит прикладной характер, и разработана для действия в текущей ситуации, которую характеризуют следующие негативные явления.

1.Низкая правовая культура граждан и незнание основ.
2. Коррупция, дополняющая "палочную систему" в органах.
3. Обвинительный уклон в уголовном процессе => формальное рассмотрение дела без исследования по существу. Слабость защиты перед обвинением.
4. Корпоративность милиции, прокуратуры и суда, способствующая обвинительному приговору начиная от возбуждения дела, покрывающая массовые нарушения закона.

Методика содержит примерный план последовательных действий в рамках разрешения последствий применения оружия в типичных ситуациях.
...
Тази методика се обсъжда от братушките в оръжейни форуми и е създадена от ВООВГО - Всероссийской Общественной Организации Владельцев Гражданского оружия за оптимална защита на правата на гражданите и недопускане на неоснователно наказателно преследване.
Въпросът е: всеки от нас, българските граждани, знае ли си правата и как точно трябва да постъпи в подобна кризисна ситуация?
Дали не е по-добре да има Инструкции за практически действия ПРЕДИ употреба на оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Следпразнично  

Загледах се в снимката от публикувания материал на 3-ти Март За Празника и ми направи впечатление револвера в долния десен ъгъл. Тъй като притежавах такъв искам да драсна няколко реда за него, предимно за не-колекционерите, защото съм сигурен, че колекционерите знаят доста по въпроса. Който може - да добавя, тамън и аз да науча нещо.

Това е известният Модел 3 на Smith&Wesson, правен в Щатите от Smith&Wesson по поръчка за Царската армия на Русия. Произвеждан в последните десетилетия на 1800 год, револверът търпи две основни изменения, изискани от руската страна, докато се стигне до Модел 3, който е приет на въоръжение от офицерския състав на Царската армия.

Револверът е под калибър .44, single action, с централно възпламеняване на патрона и се "чупи" на две, за да се презарежда, като има интегриран ръчен изхвъргач на гилзите, задвижван с палеца на лявата ръка. Руската страна се е спряла на този револвер заради революционният си за времето дизайн и заради факта, че револверът е конструиран от кавалерийски полковник, което е предполагало, че в дизайна са заложени особености, характерни за кавалерията по това време. Револверът, освен че е правен за Царската армия в Русия е бил използван и в кавалерията на САЩ, отчасти благодарение на брата на полковник Скофийлд - създал дизайна и патентовал заключващото устройство на рамата, който е бил в комисията, занимавала се с въоръжението на армията.

Друга характерна особеност на револвера е надписът върху цевта, който, поне в моят случа , гласи на кирилица: "Смит и Вессон Модел Руский .44". Забележителното на надписа е, че това е първият масово произвеждан револвер, маркиращ калибъра с който стреля. По-късно това става стандарт при оръжията. След 1880 год в Русия револверът е копиран от царските оръжейници в Тула, което почти предизвиква фалит на Smith & Wesson.

Моделът Скофийлд се смята за рядък от колекционерите, поради многото имитации и историята около въвеждането в армията, а също и заради фактите свързани с калибъра на патрона, заключващото устройство и дизайна на оръжието. В днешно време наистина е трудно да се намери оригинален револвер Скофийлд, а също и Модел 3 Руски. Оригиналният Скофийлд се познава обикновено по заключващия механизъм на рамата, позволяващ да се датира револвера.

В момента този модел се произвежда от няколко производители като модел "Нов Скофийлд", като най-добро качество на репродукцията може би има Берета, която нарича копието "Ларами".

Изпрати публикацията по електронната поща


Роби Баркман и неговият Glock  

04 март, 2009

Роби Баркман е известен оръжеен майстор , занимаващ се предимно с хромиране на вътрешните части на автоматични и полуавтоматични пистолети, а също и модификации на различни оръжейни системи. В последно време много нашумяха модификациите на различните модели Глок, които фирмата на Роби - "Робар" произвежда. Те са създали нова рамка за Глок, която е идентична по технологични размери с оригиналните, но ъгълът на дръжката е по-близък до 1911, отколкото до този на Глок и освен това, рамката е изработена от кован алуминий. Това я прави само 5 унции по-тежка от оригиналния пистолет, а за предпочитащите още по-тежко оръжие има и стоманен вариант.

Цевта е със стандартни размери, но е произведена от известната фирма KKM Precision и е с изключително качество. Пистолетът има освен това вътрешен буфер, монтиран на възвратната пружина, който намалява донякъде отката и подобрява контролирането на оръжието при бърза стрелба. Оригиналните пружини са заменени с други, тунинговани, които намаляват усилието на спусъка и компенсират смазващия ефект на вътрешното покритие. Спусъкът е олекотен и изнесен назад, елиминирано е "захапването", характерно за някой модели Глок.

Рамката има удължение в задната си част, което предпазва ръката от евентуално нараняване при стрелба и разрешава захвата да се осъществи в максимално висока позиция. Задната част на дръжката има сменяеми сегменти, които разрешават по-добро пасване в ръката. Самият пистолет е покрит отвсякъде с покритието, запазена марка на Робар - NP3, което е тип хромиране на повърхността. Самото покритие има смазващи свойства и при нормално използване на оръжието има изключително дълъг живот. Има известни случаи на "робаризиран" Зиг Зауер, който не е чистен никога и винаги е функционирал без проблеми. Аз бих казал - нищо чудно за Зиг-а, но покритието наистина е оригинално и фирмата има толкова заявки, че само за покритие, без модифицирането на оръжието, се чака между половин и една година.

"Робаризираният" Глок има заоблени ъгли, улесняващи носенето му, специални "бързи" мерници и фронтални набраздявания, разширяващи вариантите за зареждане. Цялото разстояние между мушката и мерника е набраздено, за да елиминира пречещите отблясъци, когато се целите на ярка дневна светлина. Пистолетът има Пикатини релса за монтиране на аксесоари.

Видео на Дейв Андерсън за новия пистолет тук: http://www.youtube.com/watch?v=9UyhB8FLcWg

Сайта на Робар: http://www.robarguns.com/glock.htm

Изпрати публикацията по електронната поща


Опълченци гърмят с крънки  

03 март, 2009

Опълченци ще гърмят с оригинални крънки в Перник в чест на 3 март. Пушките са автентични и са от Руско-турската освободителна война. Ще се стреля с халосни патрони, каквито са ползвани и при снимките на филма "Опълченците на Шипка", разказа зам.-председателят на местното дружество "Кракра Пернишки" и един от най-известните оръжейници в страната Йоцко Йоцов. Униформите са точно копие на опълченските. Шинелите са шити по поръчка във Военното интенданство. Пернишката дружинка е сред най-известните в страната. Нейни членове са областният управител Иван Димитров, бившият шеф на Първо РПУ Петър Трендафилов, бившият директор на местната служба КОС Николай Николов, който е и председател на дружеството в Перник.
Сред участниците във възстановките са още лекари, зъболекари, има и бивши кметове, както и ученици. В следващите години ще включим в състава ни и жени самарянки, каквито е имало по време на Руско-турската война, разказва Йоцко. Самият той е участвал във възстановката на боевете на Шипка през август 2005 година. Направил е копие на пушката на Раковски, което се пази в музея в Котел. Прочутият оръжейник е изковал мечовете и боздуганите за филма "Време разделно", а по събрани архиви и меча на войводата Кракра. Прославилият се в занаята майстор е възстановил и арбалет на цар Борис Трети. Оръжието е било за лов на птици и е подарък на монарха от Италия, но при бомбардировките над София изгоряло.

Изпрати публикацията по електронната поща


Gun Porn от Сопот  

Произведение на Нено Грънчаров, майстор от "Занаятчийски еснафъ" гр. Сопот, от школата на Светлозар Райчанов.


PS__________
по повод на коментара от днес, 10авг09:

Благодаря Ви, Г-н Димов, че посетихте блога ми, надявам се, да Ви е харесал, още повече, че публикувам съвсем безплатна реклама на вашия труд.

Прибързано се гневите, защото:

1) неведнъж съм обяснявал на въпроси на трудещите се, че GunPorn е рубрика, в която в най-големите гън-блогове се включват красиви снимки на оръжия, целта на които е не толкова да носят информация, а повече да радват окото на ценители. Може да проверите из блоговете в десния панел. Моята идея е, тъй като блога се чете и от чужденци, в блога ми в рубриката GunPorn да се включат красиви снимки свързани по някакъв начин с България, като някакво основание за гордост пред света. (Разбира се, можеше и да не го правя.)
Обърнете внимание, че нямам рубрика като
Ugly Gun Sunday,
която, напротив, демонстрира подигравателно и отрицателно отношение към някои модели.

2. По повод на конкретната публикация - приятели ми предложиха да публикувам снимки от техния форум
http://gunbg.com/index.php/topic,633.0.html
откъдето е горната, така че, ако имате забележки към придружаващия текст, отправете ги към оригиналния автор от форума.

3. Повече от седем години и половина призовавам и предлагам, да се публикуват текстове или снимки на себе си или на оръжието си на страниците на pishtov.com, така че можеше да ме потърсите предварително с точната информация за произведенията си или за новия си оръжеен сайт.
Ако не ме известите скоро за авторството на горната снимка, за да останете удовлетворен, ще пиша "Неизвестен за мен български автор, не от школата на Светлозар Райчанов".

Бъдете здрав,
Hacko

Изпрати публикацията по електронната поща


Правосъдие?  

1. Тодор Митев (37 год.) - съдът постанови ефективно наказание от 1 година лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.
вина: около полунощ в центъра на Аксаково (Варненско) извършили непристойни действия като размахвали пистолет и произвели изстрели.

2. Иконописеца Йордан Опиц - осъден на 10 години лишаване от свобода.
вина: застрелял пред дома си на столичната улица "Чаталджа" 25-годишния Мариан Янчев, при самоотбрана със преправен газов пистолет, зареден със стоп патрон.

3. Максим Стависки - условно две години и шест месеца затвор с пет години изпитателен срок, заменена на ефективно две години и половина при първоначален лек режим, в момента обжалвана.
вина: при управление на автомобила си в пияно състояние, е нарушил Правилника за движение и е причинил по непредпазливост смърт на Петър Петров и тежка телесна травма на Мануела Горсова.

Изпрати публикацията по електронната поща


Узакониха писалките със спрей от люта чушка  

Италианската сенаторка Анна Бонфриско стана инициаторка на легализирането на търговията на писалки със спрей от люта чушка. Те могат да бъдат използвани от жените за самозащита. Новите писалки ще се купуват в магазините за цигари. Писалките с лют спрей могат да „стрелят“ на разстояние 2 метра и да причиняват реакция у „поразения“ обект в рамките на 40 минути.
„Писалката с лют спрей, която жената може да носи в чантата си, не причинява нищо лошо на никого, а просто дава възможност на нападнатата жена да избяга. С либерализирането на търговията с това средство за защита спечелихме битката срещу бюрокрацията на префектите и на профсъюзите на полицията, които от години наред не взимат никакво решение по въпроса“, каза Бонфриско пред италианските медии.
Сенаторката е инициатор и на специален проектозакон за сигурността на жените, които според нея „все по-често са обекти на агресия и на насилие не само нощем, а и денем в по-усамотените зони“.

Изпрати публикацията по електронната поща


Фрегатата "Верни" и минният ловец "Цибър" са новите попълнения на Българските ВМС  

02 март, 2009

След успешен преход от близо 3600 мили от Военноморска база Зеебрюге (Кралство Белгия) до фрегатата „Верни” пристигна във Военноморска база Бургас, а минният ловец „Цибър” – във Военноморска база Варна. Така от 11 февруари до 2 март т.г. бе извършено първото в нашата военноморска история съвместно плаване на отряд бойни кораби от Северно до Черно море през Атлантическия океан и Средиземно море. То бе извършено под флага на командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев.
На 9 февруари т. г. в Зеебрюге тържествено се издигнаха военноморските флагове над фрегатата „Wielingen” и минния ловец „Miosotis”, на които със заповед на министъра на отбраната Николай Цонев, бяха вече присвоени почетните имена „Верни” и „Цибър”. Командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев връчи на командирите на кораби капитан ІІ ранг Галин Манев (на „Верни”) и капитан ІІІ ранг Димитър Желев (на „Цибър”) военноморски флаг и гюйс, които те развяваха при прехода си до България.
По време на плаването екипажите на двата кораба са изпълнили редица усвояването на новопридобитата техника. Сред тях са упражненията по отразяване на атаките от въздушен противник, заемане на позиция за предаване и предаване на течни и твърди товари на море, отразяване на атаките от подводен противник, отработване на общокорабни разписания, изучаване по сектори и секции на съюзни публикации на НАТО. Сериозно изпитание и за двата екипажа е било плаването в Йонийско море при шестбалов щорм, преодолян от корабите без проблеми. още...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.