Ловните карабини SАКО 85 конкурират снайперa  

17 декември, 2009

Цели 12 разновидности на ловната нарезна карабина SАКО 85 се появиха на пазара тази есен.

Ловците предпочитат финландските карабини заради отличното им качество, простата експлоатация и най-вече заради изключителната им точност.

На тестови изпитания с 10 карабини от всяка разновидност са получени поразяващи резултати. На дистанция 100 м изстреляните куршуми се събират в кръг с диаметър 25 мм! Такава точност е характерна най-вече за прецизно изработваните снайперови пушки.

Кои са причините за невероятната точност на серията SАКО 85?

Първо, това, че нарезните цеви се изработват от специална стомана, добита в собствената стоманолеярна на фирмата. Второ, това, че цевите са подложени на студено коване, което ги прави много по-устойчиви на износване. Трето, специална електронна система управлява множество чукове, които изправят цевта след студеното коване. Четвърто, всички операции са подложени на прецизен контролна човешкото око.

Електрониката открива всякакви дефекти при изработката, но решаваща все пак е думата на специалисти с 20-годишен опит Нерядко те коригират неточности, които и електрониката пропуска.

Детайлите на новите карабини пък се изработват чрез серия прецизни фрезови операции и се подлагат на многостепенен контрол.

Цевите на SAKO 85 са закрепени единствено върху цевната кутия. Те нямат контакт с ложата. Това решение е заимствано от снайперовите пушки и гарантира бързото погасяване на възникналите вибрации след изстрел. Със същата цел цевите на някои модификации на карабината са набраздени надлъжно. Това решение е една от фирмените тайни за високата точност на финладските карабини.

Използването на мощни патрони обикновено е съпроводено с висок откатен импулс, който е особено неприятен за младите ловци и дамите с ловенбилет. За намаляването му върху задната част на приклада има синтетични амортизиращи накрайници.

Предпазителят на карабините е с оригинално двойно действие - заключва не само спусковия лост, но и затвора.

Специален бутон освобождава затвора за зареждане на оръжието при блокиран спусков лост. С това степента на безопасност е издигната на качествено по-високо ниво.

Затворът е проектиран с три бойни упора, които увеличават заключващата повърхност. Направляващите са изработени изключително прецизно, което пък гарантира леко и бързо презареждане и висока надеждността на останалите механизми. Усилието за задействане на спусъка може да се регулира.

За заключване на магазина е използвана наскоро патентованата система Total Control Latch. Така пълнителят може да се отдели от карабината само при едновременното натискане на ключалката нагоре и назад. Системата предотвратява самоволното изпадане на магазина от оръжието, което често се среща при някои ловни карабини. Конструкторите са осигурили възможност пълнителят да бъде зареждан и през отвора за екстрахиране на изстреляните гилзи.

На снимката горе е куршумът POWERHEAD на патрона 9,3х66. Благодарение на кухина в челната си част куршумът се разтваря гъбовидно и рязко намалява скоростта. Долу е куршумът RAMHEAD, чиято тъпа челна част осигурява рязко намаляване на скоростта и максимално отдаване на кинетичната енергия.



Финландска пушка за млади ловци и дами

12-те модификации на финладската карабина SAKO 85 притежават уникални качества. Представяме ви кратки характеристики на най-предпочитаните модели.

В ОГРАНИЧЕНИСЕРИИ е пускан моделът SAFARI на SAKO 85, тъй като повечето операции при изработката му са ръчни. За сметка на това обаче качеството е изключително високо. На практика тези карабини са уникални. Обикновено са снабдени с механични мерни прибори. При украсата е използвана слонова кост. Предпазначени са за патроните 375 H & H Magnum. Карабината SAFARI е дълга 1145 мм при дължина на цевта 620 мм.

НА ПРИКЛАДА на BAVARIAN е изработен баварски тип набузник, в края на който е монтирана декоративна лента от розово дърво. От този модел се произвеждат карабини за патроните 222 REM, 223 Rem. Дълги са 1065 мм при дължина на цевта 570 мм и тегло 2,9 кг. Друг вид пушка пък използва патроните 22-250 Ren, 234 Win, 260 Rem, 7 мм-08 Rem и .308 Federal. Тя е дълга 1075 мм при цев 570 мм и тегло 3,2 кг. Карабините с обща дължина 1145 мм,, дължина на цевта 620 мм и тегло 3,5 кг използват патроните 9,3х62, 7 мм Rem Mag, 300 Win Mag, 338 Win Mag и 375 H&H Mag.

ПО-ПРЕЦИЗНАТА ОБРАБОТКА на отделните части на модела DELUXE е единственото, което го отличава от BAVARIAN. Иначе техническите данни са едни и същи. Всички метални повърхности са идеално полирани, а ореховият приклад и полуложата са допълнително обработени.

НОВИТЕ МОЩНИ ПАТРОНИ 9,3х66 са характерни за модела CLASSIC. Освен тях той използва и патроните за BAVARIAN. Общата дължина на тези карабини е 1085 мм при дължина на цевта 570 мм и тегло 3,3 кг.

ЗАРАДИ ШИРОКАТА ГАМА ПАТРОНИ, които използва HUNTER е най-търсената модификация заради широката гама патрони, за които карабината е предназначена. На практика няма съвременен ловен боеприпас, за който финландските оръжейници да не са разработили модификация. Оръжейни търговци споделят, че най-бързо се харчат карабините, обозначени с буквата М. Те използват патроните 30-06 Sprg, 9.3x62 и 9.3x66 Sako.

lKODIAK се отличава с приклад и ложа от ламинирано дърво. Предназначен е за патроните 338 Win Mag и 375 H & H Mag. Общата дължина на тази карабина е 1045 мм при дължина на цевта 540 мм и тегло 3,6 кг.

ДАМИТЕ И МЛАДИТЕ ЛОВЦИ предпочитат модела FINNLIGHT, който е сравнително по-лек от другите. Общата дължина на най-късия вариант е 1030 мм при дължина на цевта 515 мм и тегло само 2,8 кг. Олекотяването е постигнато за сметка на надлъжните канали върху външната повърхност на цевта и използването на приклад и ложа от синтетични материали.

ТЕЖКАТА ЦЕВ на модела VARMINT бързо гаси възникналите вибрации при стрелба и осигурява точен следващ изстрел. Пуушката използва патроните 204 Ruger, 222 Rem, 223 Rem, 243 Win, 338 Federal и др. Дълга е 1105 мм при дължина на цевта 600 мм и тегло 3,9 кг. (24часа)


Новият патрон 9,3х66 поваля дори бивол

С начална скорост от 780 до 840 м/сек излита изстреляният 18,5-грамов куршум на новия финландски патрон 9,3х66.

В зависимост от теглото дулната му енергия може да достигне до колосалните 5700 джаула! Това означава мигновено поваляне на глиган, елен, едра мечка и дори бивол.

Патронът е разработен като алтернатива на немските 9,3х62 и 9,3х64. Те имат почти същите габарити, но куршумите им излитат с начална скорост 720 м/с и дулна енергия около 4000 джаула.

При отстрел на едри животни на 300 м куршумите на немските патрони съхраняват едва 2800 джаула от дулната енергия, докато финландският патрон носи цели 3600 джаула.

При изстрел с финландския патрон възниква по-малък откатен импулс. Това се обяснява с възникващото по-ниско налягане в цевта - около 4100 bar. Докато при немския патрон то е 4400 bar. Ловци споделят, че по-ниското налягане се понася по-леко от рамото на авджията, но въпреки това дулният компенсатор е задължителен.

Новият патрон 9,3х66 върви с четири вида куршуми, които се използват за лов на различен дивеч.

Куршумът с обозначение POWERHEAD е островръх, експанзивен. Благодарение на кухина в челната си част куршумът се разтваря гъбовидно и рязко намалява скоростта, отдавайки кинетичната си енергия. Подходящ е за лов на мечки, елени, биволи и сърни.

Куршумът ARROWHEAD е с връх от полимерен материал, който подобрява балистиката. Той предизвиква по-силен шок и нанася по-големи поражения. Подходящ е за стрелба на големи разстояния.

Куршумът HAMMERHEAD има отлична спираща способност. Сърдечникът му е изработен от мек материал, който бързо се разплесква в челната си част. При попадение бързо губи скорост и отдава максимална част от кинетичната си енергия. Препоръчва при лов на елени, сърни и глигани.

Куршумът RAMHEAD е с най-висока поразяваща способност и се използва при лов на най-едрия и мощен дивеч. Тъпата му челна част осигурява рязко намаляване на скоростта и максимално отдаване на кинетичната енергия при попадение.
ЛЮБОСЛАВ КИРОВ

за повече инфо - официалният сайт на фирмата sako.fi

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.