Хърватски пищов хит в САЩ  

29 септември, 2009

От няколко години хърватският пистолет HS 2000 "изби рибата" на американския оръжеен пазар. Особено го предпочитат щатските полицаи, които освен за служебно, го предпочитат и за лично ползване. Голяма заслуга за това има фирма „Springfield Armory", която е вложила милиони долари в усъвършенстването на пистолета. Напоследък тя монополизира и целия му внос в САЩ. Предпочитанията на янките се базират на все по-нарастващия интерес към пистолетите с полимерни рамки. Предпочитат ги по 2 причини - първо, защото е много лек, и второ защото изобщо няма нужда от смазване. Освен това и по-евтин от пищовите с метална рамка, тъй като трудоемките фрезови оперции са заменени с отливки.

HS 2000 притежава всички екстри на съвременните полицейски и армейски пистолети. Неслучайно той е приет официално на въоръжение в хърватската армия още през 1999 г. Системата му за безопасност включва четири предпазителни устройства, които предотвратяват случаен изстрел. Първото представлява допълнително лостче върху спусъка, което не позволява произвеждането на изстрел, ако не е натиснато докрай. Второто устройство е т. нар. „мускулен предпазител", разположен на гърба на ръкохватката, който блокира ударника, докато предпазителят не бъде натискат с длан. Третото предпазно устройство не позволява достъп на ударника до капсула на патрона, акоспусъкът не бъде натиснат докрай. Четвъртият предпазител се крие в невъзможността за задействане на ударника, ако затворният блок не е заключен към цевта.

Хърватското чудно се харесва и затова, защото удобен за боравене и с двете ръце. Липсва отделен лост за предпазителя, а бутонът за освобождаване на пълнителя е разположен от двете страни на спусковата скоба. Пистолетът е снабден с пикатини-релса, която позволява закрепването на стандартни лазерни целеуказатели, фенери. Пищовът работи на принципа на отката на затвора при къс ход на цевта. Заключването на затворния блок към цевта при изстрел се осъществява по известния "браунингов способ".

В сравнение с най-близкия по клас модел "Glock-19", хърватският HS 2000 отстъпва по някои показатели. Например при еднаква дължина на цевта 102 мм, HS 2000 е по-тежък от "Glock-19" с 0,088 кг, а затворният блок епо-дебел с 1 мм. Освен това опората точка при HS 2000 е разположена по-високо в сравнение с тази на "Glock-19", което поражда по-голям откат при изстрел. Това обаче в никакъв случай не намалява точността на хърватското оръжие.

Пистолетът се изработва в различниварианти, в зависимост от използваните патрони и дължината на цевта. За европейския пазар производителите предлагат вариант за патроните 9 мм Parabellum, с тегло 0,650 кг и 16-заряден пълнител. На американския пазар се педлагат варианти за патроните .357 SIG и .40 S&W с 12-заряден пълнител. Вариантът за патроните .45 ACP е предназначен за 13 заряден пълнител. Стандартната дължина на цевта на пистолета е 102 мм (4 инча). Разработени са и дългоцевен (тактически) вариант със 127-мм цев и компактен вариант с дължина на цевта 76 мм.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.