Лютивият спрей по-ефикасен от пищова  

29 септември, 2009

Десет полицаи - десет вида кобури. Това запомних от картинката пред стадион "Васил Левски" след голям футболен мач. А какво друго имаше на колана на родното ченге? Пищов "Макаров", груби украински белезници и дълга и неудобна гумена палка. Сравнението с екипировката на американското ченге нито е справедливо, нито уместно. Просто възможностите на държавите са различни.

Нека обаче поставим до редовия българския полицай не чужденеца, а колегата му от армията. Защото и във войската има полицаи, но се оказва, че те са поне 10 пъти по-добре екипирани от тези в МВР. На колан на военното ченге са закрепени пистолет "Зиг Зауер 20-22", тактически фенер, белезници, спрей, сгъваема метална палка и резервни пълнители. И всяко нещо е в отделна чантичка, надеждно закрепена с двойнофиксиращи капси. Да речем, че въпросът с пищовите е свързан с много пари, които липсват не само в период на криза. Но нима родните полицаи не заслужават качествени тактически фенери и доста убедителни спрейове, които понякога обезсмислят и най-мощните пищови?

Лютивият газ е сериозно оръжие. Той обаче не убива, а само временно изважда от строя. Не боли и не причинява телесни повреди. Американският полицай много по-често посяга към спрея, отколкото към пищова. Най-разпространеният в Щатите професионален спрей е SABRE RED, който струва двадесетина долара. Той не предизвиква алергични реакции, защото е със 100% естествен произход. Произведен е на базата на лютиви чушки. По официални данни на нюйоркската полиция няма нито едно заведено дело за злоупотреба със спрей. Временният ефект трае 25-30 минути, ако веднага си измиеш лицето. Ако нямаш подръка вода, си извън строя поне 2 часа. Примерно срещу полицая върви разбесняла се агитка от футболни фенове. Само за броени минути той може да неутрализира лидерите - двама, трима, петима. И не само това - с оцветен газ да ги напръска в зелено или синьо и така да осигури достатъчно надеждно доказателство за съда. SABRE RED е одобрен от българското здравно министерство и вече е приет на въоръжение във военната полиция.

Българският военен полицай разполага и с метална телескопична палка. Докато колегата му от МВР се чуди къде да дене дългата и неудобна гумена палка. И като правило я оставя в колата да не му пречи. Противно на очакванията гумената палка е по-опасна. Просто защото при използването и обикновено не съществуват задръжки и нерядко ударите са смъртоносни. Затова полицаи казват: гумената палка създава убийци. Макар една от главните причини затова да е недостатъчното обучение.

Тактическият фенер е най-слабо познат. А той е невероятно ефикасно оръжие нощем. Мощният му лъч заслепява и блокира противника. Американските полицаи са разработили специална тактика за освобождаване на заложници само с помощта на тактически фенери, без нито един изстрел. Военните ни ченгета имат на колана си тактически фенер от типа "Стрийм лайт" - класика в жанра.

А патроните? Бойни и да не рикошират. За масовия "Макаров" решението е единствено американският патрон JHP 9х18. Той е с малка дупка отпред, която при удар позволява разплескване на куршума. Докато в калибър 9х19 пара има много повече варианти. Най-голямо разнообразие предлагат швейцарските оръжейници - примерно Action 5, които са уникални - те без проблем пробиват металната врата на автомобила, но улучат ли тялото, в 9/10 от случаите остават в него, съответно не рикошират.

Белезниците като че ли са най-малкият проблем.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.