Колата затъва в калта? Спасява те малка лопатка  

09 юни, 2009

Автомобилът е затънал в кал или боксува в снега. Какво правим? Ако наблизо има хора, ще бутнат. Ами ако сме сами насред полето или в гората?!

Първото, което идва наум, е да се хвърлят няколко лопатки пясък или ситен чакъл под гумата. Това обаче никак не е лесно, ако в багажника няма лопатка, брадвичка или трион плюс задължителен мощен фенер. Напоследък на пазара се появиха доста полезни комплекти за оцеляване, които могат да спасят изпаднали в беда шофьори и туристи. В тях номер едно е сгъваемата многофункционална лопатка, която може не само да извади кола от калта, а и да помогне на ловджията да си устрои удобно чакало например. Лопатките обикновено са правоъгълни, с лека дъгообразна извивка. Единият им край е с триъгълна форма и заострени ръбове за разчистване на храсти. В другия край има уши, в които се монтира шарнир за свързване към дръжката. Лопатката се застопорява на 45, 90 и 180 градуса спрямо дръжката, като по този начин се разширява нейното приложение.
Сгъваемите многофункционални австрийски лопатки "Глок" и лопатката на българската фирма "ВСК Кентавър" са с подобна форма и устройство и са сравнително леки - тежат само 1,1 кг. Снабдени са с телескопична дръжка, изработена от удароустойчива пластмаса. Това е особено важно при използване през зимата, за да не залепват голите ръце върху студения метал.
В дръжката е скрит трион с дължина на режещата част 130 мм. В работно положение трионът се изважда от дръжката и се закрепва в свободния й край. Зъбите му са под ъгъл 55 градуса спрямо централната ос, което дава възможност без особено усилие да се режат клони, корени и фиданки с диаметър до 75 мм.
Острието на лопатката е дълго 237 мм и широко 150 мм. Изработва се от специална стомана, която гарантира издръжливост на натоварването не по-малко от 136 кг. В сгънато положение лопатките са дълги максимум 240 мм, а в работно положение - 590 мм.
Двете лопатки напълно отговарят на стандартите на НАТО и са изключително подходящи като аксесоар за оцеляване на туристи, ловци и автомобилисти.
Крайно време е с подобни средства да се заменят и лопатките в армията, които са от времето на Балканската и Първата световна война.

Много разнообразни, но и по-скъпи са лопатките на американската фирма "Гербер". Те са изработени от висококачествени материали и дръжките им са трапецовидни или телескопични. В разгънато положение са дълги 594 мм и тежат също 1,1 кг. Дръжката е от издръжлива пластмаса, която надеждно се закрепва към острието.
Полевите комплекти на "Гербер" включват и невероятно остри брадвички. Дръжките им са пластмасови и се носят отделно в специален калъф на колана. Към комплектите се прибавя и комбиниран нож-трион. Острието му има две половини, едната от които е обикновен нож, а другата е трион за дърво или пластмаса. Острието се завърта само с едно движение и се застопорява автоматично.

По-възрастното поколение помни полезните комплекти, които почти всеки турист носеше от бившия Съветски съюз. Комбинацията включваше модулна лопатка и брадвичка, които се сменяха само за няколко секунди, а в дръжката се криеше нож. Уредите бяха грубовати, тежички и с дръжки от бакелит, но издържаха доста години. Все още се намират не само по багажниците на лади и москвичи, но и в по-съвремени коли.



Нов хит - вечеря на светещи тръбички от филмите за Рамбо

Запалените туристи все по-малко разчитат на парафинови свещи. Вечер в палатката техният огън е слаб и дори опасен. Електрическите фенерчета също не са удобни - техният лъч е недостатъчен и нетраен. Затова на мода излизат светещите тръбички. Знаете ги от филмите за Рамбо. Там екшънгероят ловко ги чупи и осветява цели пещери. Те са незаменими под открито небе или в палатка, тъй като не излъчват топлина и огън и не гаснат при вятър.
За разлика от парафиновите свещи светещите тръбички се палят без огън. Достатъчно е само да се извадят от опаковката и да се огънат, при което се чупи вътрешна стъклена ампула. Светлината се ражда от смесването насъдържащите се в ампулата химически вещества. Излъчваната светлина е равномерна и не дразни очите. Една тръбичка е достатъчна за цяла вечеря в малка палатка или пък за разчитане на топографски или пътни карти. В единия и край има кукичка за закачване, а другият и край е напречно отрязан за закрепване върху равна повърхност. Светещите тръбички не се нуждаят от батерии и работят дори след 5-годишно съхранение без никакво презареждане. Те светят във вода, при дъжд, сняг и силен вятър. Могат да се използват от деца, тъй като не са токсични и пожароопасни. Незаменими са при спасителни акции във взривоопасна среда или при липса на кислород. Добър помощник са на работещите по поддръжката и ремонта на комуникационните мрежи в подземни галерии и шахти. Използват се широко от рейнджъри и командоси. Различното оцветяване на тръбичките не е произволно. Всеки цвят си има специално предназначение.
Тръбичките, оцветени в оранжево например, излъчват най-ярката светлина. Обикновено ги използват за осветяване на пещери и подземни галерии. Най-мощна е светлината в първите 30 минути. Жълтите тръбички са подходящи за осветяване на обекти в мъгла и в черен дим. Когато димът е бял, се вадят тръбички със зелена светлина. Те стават най-добре за аварийно сигнализиране на транспортни средства, когато няма опасност. Тръбичките за червена светлина пък обратното - сигнализират за опасности.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.