Разпродадоха незаконно оръжейната колекция на Ванко 1  

20 юни, 2009

Оръжейната колекция на Ванко 1, конфискувана при ареста му, е била върната и разпродадена без разрешение на съда. Карабини, пистолети и боеприпаси, които по време на делото са били веществени доказателства, са предадени на адвоката на рапъра Иван Радичев, много преди произнасянето на присъдата. При ареста оръжията са били оставени на съхранение в Шесто РПУ. В Окръжна прокуратура е образувана проверка, за да се установи има ли нарушение на процедурата и кой точно е разпоредил връщането.

През май 2003 година Иван Главчев е арестуван при акция на БОП и при обиска в дома му са открити 2 бойни карабини, ловна пушка, револвер и 2 пистолета. Оръжията са от предпочитаните от колекционерите марките 4Тигър", "Хеклер и Кох", "Бенели" и класиката в жанра "Смит и Уесън". "Тигър", който е ловната модификация на карабина 4Драгунов", и 4Бенели" са били среден клас и цената им по онова време е била около 2 000 лева. Моделът на "Смит и Уесън" е дамски, познат като 4Лейди Смит". Карабината "Хеклер и Кох" е уникално изпълнение и е много скъпа. Перлата в колекцията е пистолет "Дезърт Игъл", 45-и калибър, купен за около 6 000 долара. Освен оръжията НСБОП-аджиите са открили и близо 200 патрона. За всички оръжия Главчев има надлежно извадени разрешителни. Разследващите обаче откриват нарушения при съхраняването им и ги изземат. През април 2004 година, докато Ванко е в ареста, в Шесто РПУ се явява адвокатът му Иван Радичев, който носи пълномощно от клиента си, което му позволя да продаде пушките. Води със себе си и купувач - собственик на оръжеен магазин. КОС-аджията на Шесто районно им предава оръжията. Това става с подписа на зам.-началника на районното Пламен Петков. По онова време началникът Емил Ганчев е в отпуск.

През 2007 година обаче Окръжният съд се произнася, оръжията да се предадат на служба КОС в Шесто РПУ и там да се разпоредят с тях в съответствие със закона за боеприпасите. Три години по-рано обаче те са продадени. «Две години след изпращането на разпореждането от Шесто РПУ цареше мълчание. Никой не ни отговаряше какво се е случило с оръжията и боеприпасите. След това изпратихме сигнал до Окръжна прокуратура. В интерес на истината в хода на проверката бившият началник Иван Пачеджиев ни съдейства напълно", заяви председателят на Окръжния съд Сотир Цацаров. Пътят на оръжието е проследен, но следите на боеприпасите се губят. След приключване на проверката прокуратурата ще излезе със заключение дали при освобождаването на оръжията има извършено престъпление по служба, твърди изданието.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.