iPod и iPhone на въоръжение в американската армия в Ирак  

16 май, 2009

Устройствата и iPhone на "Епъл", символ на модерния градски стил на живот, сега се използват при съвсем други обстоятелства - на фронтовата линия в Ирак и Афганистан, пише в понеделник британският вестник "Индипендънт". Според американските военни устройствата са идеални за епохата на военни действия, направлявани от централизирана мрежа, тъй като са относително лесни за употреба, оборудвани със защитен софтуер и много по-евтини, отколкото би струвало производството на тяхна военна версия.

Вестникът описва случай, при който в квартал "Хаяния" в Басра, известен като "крепост" на шиитските милиции, сержант от американската армия, който ръководи патрул, попада на две подозрителни лица на улицата. Сред нарастващо напрежение той вади някаква електронна джаджа от джоба си и след минути въпросът мирно и тихо е уреден - иракчани и американци поемат всеки по своя път.

Използваното устройство, описано от американската армия като идеалното средство за воюване в 21 век, е Apple iPod Touch. Само за минути военният установил чрез текст и изображения, че двамата мъже не се смятат за сериозна заплаха и задържането им не е необходимо.

Невероятната многофункционалност и гъвкавост на устройствата (капацитет от над 30 000 програми) е предпоставка за огромно разнообразие приложения, вариращи от езиков превод до предаване на секретна информация и изчисляване на снайперистки траектории. Работи се и по проекти за използването им като насочващи системи за роботи за обезвреждане на взривни устройства и приемници за въздушни изображения, направени от безпилотни самолети.

Американският корпус морски пехотинци финансира разработката на приложение, което ще позволи на войниците да качват в мрежата снимки на заподозрени лица, както и писмени доклади, в биометрична база данни. Софтуерът ще сравнява и открива лица, което ще улесни проследяването на заподозрени след освобождаването им.

Подполковник Джим Рос, директор на разузнаването, електронната война и използването на сензори в американската армия, смята, че устройствата iPod "могат да бъдат всичко, от което личният състав има нужда". Онова, което им дава допълнително предимство е, че много от войниците имат свои собствени устройства и знаят как да ги ползват, посочва той.

Друг плюс е цената. iPod Touch, който войниците мога да използват в защитена безжичната мрежа, се предлага за около 230 долара, а iPhone - за 600 долара. Заявките на едро на Пентагона допълнително свалят цената. Производството на специализиран военен модел би излязло много по-скъпо.



"Капацитет от над 30 000 програми" - тук вестникарят твърде неточно е предал текста от оригиналния сайт "...iPod classic gives you 120GB of storage capacity, good for up to 30,000 songs, 150 hours of video, 25,000 photos, or any combination..."

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.