Бизнесмени в истерия за гардове  

12 април, 2009

Масова истерия за личната им сигурност е обхванала не само едрите, но и средните бизснесмени у нас след отвличането на Киро Киров. Стотици предприемачи звънели на пожар в по-големите охранителни фирми, като искали денонощна професионална лична охрана, съобщиха управители на водещите дружества в тази сфера.

Заради психозата, че всеки може да бъде отвлечен, професионални гардове търсели вече не само натрупалите 50 или 100 милиона печалба за последните години, а и бизнесмени от среден калибър, чиито авоари са под 5 млн. лв., твърдят охранители. "При нас идват много клиенти, които нормално са притеснени от ситуацията, и ни казват: "Искам 10 човека да бдят край мен, още по 10 за съпругата и децата ми", обяснява генералният мениджър на "ВИП секюрити" Атанас Симеонов. За да ги приземят, експертите в сферата на сигурността разясняват, че ако се наемат гардове на килограм, цената на охраната ще скочи в почти космически размери.

След тези преговори се стига и до по-реални изисквания в зависимост от степента на опасност за конкретния човек. Цените за добре обучен личен гард тръгват от 2 или 3 хиляди на човек. За да бъде ефективна защитата, охранителите трябва да са поне трима. "Основното е да ги вразумим и да се стигне до някакъв среден вариант. Така ще се повиши степента на сигурност на клиентите, но в същото време няма да се наложи след 2-3 месеца клиентът да се откаже да ползва хората, защото му излиза непосилно скъпо", разяснява още Симеонов.

Масовата практика сред хората с частен бизнес и до сега е да си наемат един шофьор, да му дадат оръжие и да смятат, че с това са си решили проблема със сигурността. Това обаче е опасно, защото дава едно чувство на измамна сигурност, и те изправя пред по-голям риск, казват специалистите.

Друга грешка, която правели заможните нашенци, е да се обърнат към професионалистите, едва когато се случи някакво покушение. Това обаче е безсмислено, защото гардовете не ловят бандити, а охраната на другите членове от семейството не е оправдана, защото никой не похищава втори член на семейството. Единственото изключение от това правило бе случаят със семейство Бончеви, който за експертите бил уникален за целия свят.

"Друг проблем е, че има клиенти, които наемат охрана, която се използва за всичко друго, но не и за да ги пази. Професионалните гардове не пазаруват, не носят торбите, не мият колите и т.н. Те пазят, за да са ефективни на 100%", разказва Симеонов, който е и директор за България на международната бодигард асоцияция.

Масовата истерия, настанала у нас в последния месец, довела и до ходене с огромен брой яки момчета, които създават суматоха, но реално не пазели, смятат специалистите. Някои от по-богатите фирми пък викали експерт да направи инструктаж на собствениците им как да реагира семейството при случай на отвличане.

"Съветваме клиентите да не дразнят похитителите, а да се стараят да запомнят повече техни черти. Обясняваме им още, че трябва да са подготвени за известен физически и психически тормоз", разясни шефът на "Секюрити група Алфа" Томо Борисов.

Някои предприемачи ползват лични гардове от фирма за цялото си семейство само когато се чувстват сериозно застрашени, и то до 6 месеца. Ако рискът е постоянен, те си правят сами охранителен екип, като заплатите на човек започват от 1000 лева. При стандартните лични охрани към семейството се прикрепяли трима или четирима гардове. Те дежурели на смени, пазели дома, оглеждали маршрутите и препоръчвали каква охранителна техника да се постави. "Личната охрана е най-висшата степен в нашата дейност и е много важно хората, ангажирани с нея, да са отлично подготвени.



Томо Борисов, Секюрити група Алфа: Със СОТ или пистолет няма да се спасите

- Има ли психоза сред богатите след отвличането на Киро Киров?
- Да, по принцип след всеки един такъв случай с крупен бизнесмен винаги се усеща раздвижване в тези среди, най-вече искат да си подобрят мерките за сигурност. Това не е нито първият нито последният случай, в последно време сме свидетели на няколко отвличания в България.
В другите европейски държави такъв вид престъпления стават много по-рядко. Мога да ви дам пример и с Русия, където няма нито един отвлечен олигарх, защото той е взел мерки за своята сигурност и тази на семейството.
В Гърция пък, след като бяха отвлечени двама крупни бизнесмени, и то в много по-голям мащаб от нашите, гръцкото правителство веднага промени закона за частната охранителна дейност и даде по-големи правомощия на гардовете.

- Грижат ли се добре за личната си сигурност заможните българи?
- В България започва да се променя културата на сигрността, но все още има много бизнесмени, които смятат, че като вземат един - двама души, които да играят ролята и на шофьор, и на охранител, без да почиват или да се готвят, смятат, че са си решили проблема. Реалността обаче е такава, че всеки бизнесмен, който е стигнал до определен социален статус, трябва задължително да потърси професионална охрана.

- Какво съветвате клиентите си и къде най-често бъркат?
- Всеки живее с мисълта, че на него няма да му се случи, и обикновено тичат след събитията. Необходима е една комплексна защита, освен лични гардове, трябва да има модерна техника за наблюдение около дома и офиса, където са най-рисковите места при отвличане. Тук не говорим за обикновен СОТ, както беше при последния случай, а видеонаблюдение, което постоянно да се анализира. Голяма грешка е един бизнесмен да си вземе оръжие и да мисли, че е защитен.
Пистолет ще му помогне, ако го изненадат крадци, но когато го нападне изключително добре подготвената банда за отвличане, оръжието не може да го спаси.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.