Прожектори кацат върху оръжията  

02 април, 2009

Прожектори вместо мерници със светещи точки върху цевите на пушки и пищови. Това е една от най-новите тенденции в оръжейния бизнес. Мерниците със светещи точки върху оръжията се оказаха недотам ефективни за стрелба при слаба видимост, твърдят специалистите. Затова полицията и армията все по-често ги заменят с осветителни фенери. Спецчастите например предпочитат широката гама леки тактически фенери Streamlight с обозначение ТLR. Те се използват във всякакви условия. Фенерите са разработени по т.нар. C4 LED технология, която осигурява светлина с интензитет 4000-7000 кандели. Една кандела е силата на светлината, излъчвана от една свещ. Светлинният поток пък стига до 135 лумена. Източник на светлина са две литиеви батерии, които издържат 1,5-2 часа непрекъсната работа. Корпусът на TLR фенерите е изработен от специални алуминиеви сплави, покрити с полимери, които им придават висока удароустойчивост. Към оръжието се закрепват с помощта на стандартните Picatinny- релси, с които са комплектувани всички съвременни полицейски и армейски оръжия.
Фенерите от типа TLR не пропускат нито вода, нито прах. Работят и под вода на дълбочина 1-1,5 метра. Моделът TLR- 1 тежи 118 г и е дълъг 82,8 мм, докато компактният модел TLR-3 е дълъг 68,8 мм и тежи само 65,8 г с поставена батерия. Конструкторите са разработили варианти и за монтирането на фенери върху дългоцевни оръжия. Например в комплекта LT-TL099PR1 се съдържа универсален фенер със сила 120 лумена, който осветява движещ се обект на разстояние до 150 м. Захранването му с енергия се осъществява от 2 литиеви батерии, модел CR123A. Фенерът се закрепва към оръжието на стандартната релса, но в комплекта е предвидена и универсална скоба за закрепване към цевта на карабина или на гладкоцевна пушка.
Фирмата Heckler&Koch пък използва най-ново поколение тактически фенери Sure Fire М 570 за щурмовата си карабина G 36K. Тя осигурява светлинен поток в две степени - със сила 125 лумена, при който фенерът свети без прекъсване 1 час, и 225 лумена, светещ около 20 минути.
Американските бойци поставят върху щурмовите си пушки М-16 фенери от типа Sure Fire М 500А или Sure Fire Universal М 660. Те осигуряват светлина от 60 лумена за около 1 час и 120 лумена за 20 минути. Щатските прожектори притежават всички екстри - издържат на мокро, на прах, на удари, бързо и лесно се поставят и свалят от оръжието. Освен това са леки и удобни.
Руснаците също зачитат оръжейните фенери. Те са разработили серията "Зенит 2" за монтиране към автомат "Калашников". Руските фенери осветяват на разстояние 150 м с помощта на 4 акумулаторни батерии, които работят до 40 часа. Освен това може да предизвикват стробоскопичен ефект, който разстройва координацията на противниковия боец и го вади от играта.




Синя светлина пробива мъгла и пушеци
Само свръхярка синя светлина може да разреже гъста като кисело мляко мъгла или да осигури видимост в задимени при пожар помещения. Спасителните екипи могат да разчитат на 150 лумена светлина единствено от фенера Fire Vulcan, който е предназначен за аварийни ситуации. Благодарение на ксенонова лампа с мощност 8 вата и два яркосини светодиода по технологията С4 LED фенерът пуска едновременно два светлинни потока и работи непрекъснато в продължение на 3 часа без презареждане. При режим "мигаща светлина" на лампичката и светодиодите продължителността на работа се увеличава до 6 часа. Най-икономичният режим е използването на мигаща светлина от светодиодите. Така се осигурява непрекъснато светене в продължение на цели 60 часа. Гаранцията на светодиодите е 50 000 часа, което ги прави практически вечни.
Акумулаторната батерия е 6-волтова с капацитет 4,5 амперчаса и позволява презареждане до 500 пъти. Тя има две клетки, продукт на нанотехнологиите, които се зареждат напълно за около 5 часа. За своите възможности фенерът е доста компактен - дълъг е само 19 см и тежи 1,5 кг. Корпусът му е напълно херметизиран, което му гарантира безпроблемна работа при дъжд, сняг и висока запрашеност. Може да се използва и при гмуркане под вода на дълбочина до 1 м, но за не повече от 30 мин.
Преносимите прожектори Night Searcher с екзотичните названия "Пантера" и "Пума" пък са изключително мощни. Лъчите им осветяват обекти на разстояние от 800 до 1600 м. "Пантерата" използва 50-ватова ксенонова крушка, но има и вторична 20-ватова халогенна лампа. Тежи 3 кг и може да осигури светлинен поток с мощност 350 лумена в продължение на 8 часа. В комплекта на фенера е включен червен, кехлибарен, зелен, син и инфра-червен филтър, които разширяват областта му на приложение. "Пумата" е компактна версия, която тежи само 2 кг. Използва 30-ватова ксенонова крушка, които дава 175 лумена светлина. Работи в два режима - нисък и висок, които гарантират съответно 4 и 1,5 часа светене.
В много случаи ръцете на спасителите, които използват фенери, трябва да са свободни. В тези случаи най-подходящи са ултракомпактните фарове за глава. С помощта на гъвкави и леки ремъци фаровете се закрепват на главата или на предпазна каска, като рефлекторът се върти на 90 градуса. Светлината може да се регулира в три режима. При високия режим (56 лумена) се получава светлинен поток в продължение на 7 часа. При средния режим (25 лумена) продължителността на използване е 12 часа, а икономичният режим гарантира 20 часа при светлинен поток 11 лумена.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.