“Невероятният ХЪЛК” на Локхийд Мартин  

16 март, 2009

Екзоскелет, който дава на носителя си необикновена сила и бързина, беше демонстриран от оръжейния производител Lockheed Martin. Едва ли е случайност, че абревиатурата на системата HULC (Human Universal Load Carrier) съвпада с името на популярния мускулест комиксов герой. Според компанията производител всеки боец, снабден с екзоскелета, може с лекота да носи товари до 100 килограма без значение по какъв терен.

За разлика от други прототипи на подобни системи HULC разполага със собствен енергиен източник и не разчита на захранващи кабели. Костюмът е с хидравлично задвижване и когато се носи, прилепва плътно към тялото. Бордовият компютър на HULC следва естествените човешки движения и няма нужда от допълнителни уреди за контрол, като джойстик. Силата, която дава екзоскелетът, не идва за сметка на бързината и подвижността. Войникът, който го носи, може с лекота да изпълнява всички движения, необходими за оцеляване в бойна обстановка, като рязко клякане, залягане, продължителен крос със скорост 11 км/ч и спринт с 16 км/ч.

Модулната конструкция на HULC позволява бърза смяна на компонентите в полеви условия, а енергоспестяващата система дава възможност за работа на батерии при продължителни мисии, съобщават от Lockheed Martin. Основните качества, които демонстрира екзоскелетът – подвижност и товароподемност, ще помагат на всеки боец да носи необходимата екипировка, без да се огъва под нейната тежест при дълги преходи. Освен това HULC ще бъде екипиран със система за допълнителна мобилност, както и с разнообразни уреди за наблюдение на бойното поле.

Проучват се и възможностите робокостюмът да намери приложение в индустрията и в медицината, за да оказва помощ на трудноподвижни пациенти. Роботизирани костюми като този, които подобряват физическите характеристики и човешката устойчивост по време на сражение, са тема на многобройни научно-фантастични произведения, но в последно време перспективата тези машини да „проходят“ на бойното поле става все по-осезаема.

Като концепция потенциалът на военния екзоскелет е огромен – той може неимоверно да увеличи силата на отделния боец, променяйки образа на съвременната война. Освен увеличената мобилност и сила такава екипировка ще даде възможност войникът да носи по-тежка броня, която да го направи практически неуязвим за малокалибрени куршуми и шрапнели – две от най-честите причини за смърт на бойното поле. Екзоскелетите могат да осигурят персоналната устойчивост на взривове, пламък, климатични условия, бойни отровни вещества и радиация. С увеличаване на силата идва и друго преимущество – въоръжението. Войник, който без усилие може да пренася стотици килограми, най-вероятно ще бъде в състояние с лекота да носи и по-тежки и смъртоносни оръжия, като скорострелното оръдие GAU-19, което понастоящем се ползва само качено на хеликоптери, джипове и други превозни средства. Именно затова робокостюмът е перспективен проект за не един военен контрактор. Основни конкуренти на Lockheed Martin в тази сфера са компаниите Sacros и Rayethon, които разработват собствена версия на екзоскелета. Извън САЩ по подобни проекти, но за цивилни нужди, работят японски компании като Honda и Toyota.

Изпрати публикацията по електронната поща


2 коментара: to “ “Невероятният ХЪЛК” на Локхийд Мартин

  • Анонимен
    19 март, 2009 07:25  

    Хихихи, щял да носи GAU-19 :) И една катушка с кабел за захранване с ток на Гауто.

  • Nasko Hristov
    19 март, 2009 15:38  

    нали това пише, че няма да има кабели, а собствен енергиен източник
    (какъв ли ще е той...?)
    интересно ще е, да се види на филмче

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.