Калашник без патрони  

06 март, 2009

Германската фирма Böker e известна с високото качество и поносимите цени на произвежданите ножове. Продукцията в новия каталог за 2009 год. не прави изключение от това правило. Ножовете се произвеждат в Солинген, Германия, а също и в Арболито, Аржентина - известна с традиционно добро качество на ножовете произвеждани за региона. Бокер има още две подразделения - Бокер Плюс, която се занимава предимно с военно ориентиран дизайн и Магнум - произвеждащи предимно сгъваеми ножове, разпространени в Северна Америка. Типичен пример за Плюс дизайн е модела Ескрима, произвеждан от 440С неръждаема стомана и рекламиран като "Боен Нож".

Друг интересен модел е колекционерският ЛЕО Дамасков III сгъваем нож, който се изработва от стоманата, събрана от оръдейните цеви на немските танкове "Леопард". Ножът е с изключително качество - острието му се кове ръчно от 300 слоя стомана, произведени са само 999 екземпляра и струва в САЩ около $800.

Традицията на фирмата да изработва специалните си ножове от оръдейна стомана продължава с модела Еврофайтер, кован от цевта на Маузер БК 27 - оръдие, използвано от Германия през Втората световна война. Известна репродукция е също така и "Швейцарският кинжал", кован също ръчно от 300 слоя стомана от цевите на танковете Леопард. Ножът е всъщност точно копие на известен модел есесовски кинжал, като единствената разлика е, че няма фашистките маркировки по него.

Преценете сами: "Швейцарският кинжал" е в ляво, а есесовският - в дясно:
















"Добре де" - ще кажат някои, "Какво общо има заглавието на темата с фирма, която прави ножове?" Общото е, че освен специализирани и екзотични ножове, Бокер правят и извънредно популярните на Запад ножове Калашников.

Ножът пак е изработен от екзотичната оръдейна стомана ЛЕО III, а дизайнът включва елементи от оригиналния АК-47. Интересна особеност е, че макар тази линия ножове да са обозначени като 47, предполагащо роднинската линия с известният АК-47, формата на ножа наподобява руският байонетен нож на АКМ, форма която е асоциирана с по-новия руски автомат. Дамасковият модел носи подписа на Михаил Калашников, а колекционерският модел има полирано острие с номера от 0001 до 2003. Цените варират между $750 и $220.

Разбира се, Бокер произвеждат и по евтини ножове от линията "Калашников" - моделите 74. Характерното за тези ножове, което е доста ценено специално в САЩ е, че макар производителят да не ги квалифицира като "автоматични" модели, пружината подпомагаща отварянето на ножа е извънредно силна и е изключено ножа да не се отвори напълно или заключи при отваряне - проблем, често срещан при сгъваемите ножове, дори и при моделите на известни и скъпи фирми. Още веднъж, легендарната надеждност на АК, този път изпълнена от германци. Дръжката е от пластмаса, която е набраздена по начин, разрешаващ сигурен захват, дори и с мокра ръка или с ръкавица. Острието е произведено от AUS8 неръждаема стомана. Цената на тези ножове варира около $50.

Бокер са помислили и за всички нас, останалите, които си използваме сгъваемите ножчета, за да си острим моливите и да си режем мезетата по излети. На сайта им ще намерите и "скъпи" дамаскови чекийки от по $30-$60 и по-евтини модификации от 440 неръждаема стомана, които биха Ви свършили чудесна работа всеки път, когато не си въобразявате, че побеждавате десет маскирани нападателя, въоръжен единствено с нож в ръка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.