Терористите могат да използват биооръжие разнасяно от насекоми  

21 януари, 2009

Наскоро в САЩ излезе книга под шокиращото заглавие "Шесткраки войници" (Six-Legged Soldiers: Using Insects as Weapons of War). Професор Джефри Локууд (Jeffrey A. Lockwood), който е автор на книгата, описва ужасните последици от идеи, които могат да реализират терористите, ако използват насекоми като оръжие за масово унищожение. Терористите дори няма да имат нужда от лаборатории за провеждане на научни разработки. Те могат да заловят нужното им количество комари от Африка или Азия и да ги заразят, като ги накарат да хапят заразени животни, след което да ги пускат сред хора или да заразяват водоеми.

Писмото на терористите пристига в офиса на кмета на Лос Анджелис на 30 ноември 1989 г. В него група на име "Животновъдите" твърди, че е пуснала средиземноморска плодова муха в Лос Анджелис и окръг Ориндж и заплашва да разшири атаката си до долината Сан Хуакин, която е важен център на калифорнийското селско стопанство. Следвайки някаква извратена логика, "Животновъдите" се заканват ако правителството не спре употребата на пестициди, групата да предизвика опустошителна напаст от насекоми, която да доведе до поставянето под карантина на калифорнийската продукция, съкращаването на 132 хил. работни места и търговски загуби от 13,4 млрд. долара.
Напастта бе достатъчно реална, но беше овладяна след обилно пръскане с инсектициди. Не е сигурно дали екотерористите стоят зад тази акция, но предизвиканата паника ясно показва, че

"Животновъдите" си играят с опасно оръжие.

Насекомите са едно от най-евтините и най-разрушителните оръжия за съвременните терористи, но също така и едно от най-пренебрегваните. Te лесно могат да бъдат пренесени през граница, бързо се възпроизвеждат и притежават капацитета да разпространяват болести и да унищожават реколти с опустошителна скорост.

Големият стратегически урок от 11 септември е пренебрегнат.

За да нанесат огромни щети, терористите не се нуждаят от високотехнологични оръжия, а само от малко повече изобретателност. Те отвлякоха самолет и разрушиха Световния търговски център, въоръжени единствено с макетни ножчета. Насекомите са макетните ножчета на биологичната война - евтини, прости и дяволски ефективни. Прекалено параноичен ли съм? Де да знаех. Това, което знам обаче, е, че малко хора имат някаква представа как насекомите могат и бяха използвани в опит да се причини страдание и икономическа вреда. Знам също, че представители на правителството признават, че ентомологичните атаки са "нещо, което все още не е на дневен ред".

Насекомите играят голяма роля в човешката история

През 14 век 75 млрд. души стават жертва на бубонната чума, пренесена от бълхи. Малко хора знаят, че Черната смърт пристига в Европа, след като монголите изстрелват с катапулт гъмжащи от бълхи трупове зад стените на пристанищния град Кафа на полуостров Крим. Хората напускат града и разнасят заразата, плъховете и бълхите по цялото Средиземноморие.
Именно въшките, а не вражеските армии, почти разгромяват и Съветския съюз, когато след Първата световна война 30 млн. души заболяват от тиф, а 5 млн. умират от болестта. Военните стратези разпознават военния потенциал във всичко това. По време на Втората световна война французите и германците масово развъждат и разпространяват колорадски бръмбари, за да унищожават хранителните запаси на врага. Японските военни избиват над 400 хил. китайци с помощта на бълхи, носители на чума, и мухи, пренасящи холера.
През Студената война американските военни планират ежемесечното производство на 100 млн. комари, заразени с жълта треска, и разработват "ентомологичен военен анализ" на уязвимите точки в СССР и в териториите на неговите съюзници.

Разпространението и капацитетът на ужилване от комарите е изпробван тайно в американски градове, като за целта са използвани незаразени комари.

До лятото на 1999 г., когато в САЩ е внесен вирусът "Западен Нил", американците вярваха, че пренасяните от насекоми болести са бич единствено за изостаналите нации. Тогава започна естествена експериментална ентомологична война, която продължи седем години. Технологичната мощ на САЩ не успя да спре комарите, пренасящи болестта из страната, която порази 7000 души и уби 654. Много са патогените, пренасяни от насекоми, които могат да поразят западните общества
Имайки предвид неравната битка с вируса "Западен Нил", най-голямата тревога предизвиква неговата африканска братовчедка, треската от долината на река Рифт. Откритата през 1931 г. вирусна инфекция поразява добитъка, като причинява аборти и смъртност между 10 и 70% сред младите животни.
През 1997 г. се появява щам, който поразява и човешката нервна система. 200 хил. египтяни се разболяват, 2000 от тях изгубват зрението си, а 598 умират от енцефалит. Във всеки регион на САЩ се срещат видове комари, които биха могли да пренасят болестта. Заразата лесно може да бъде внесена. Експертите по биоотбрана смятат, че терорист, който има 100 долара, прости инструкции и самолетен билет, може да внесе треската от долината на река Рифт в САЩ или в друга страна, като шансът да бъде разкрит е почти никакъв. Една евентуална ентомологична атака няма да изчерпи хранителните запаси на САЩ, но със сигурност може доста да изпразни портфейла им. Разполагането на националната отбрана само по границите е стратегическа грешка.

По-добрият модел е този на общественото здраве

Вместо да разчита, че ще спре всеки болен турист, който влиза в страната, едно разумно правителство трябва да се запаси с ваксини, да обучи здравни специалисти и да образова обществото.
Такава инфраструктура ще ни се отплати. Дори и без намесата на терористите, новите болести и насекомите вредители ще продължават да нахлуват. Западните общества са склонни да мислят по модела на краткия екшън и героичните спасители от холивудските филми. Загубата на връзка с реалния свят ни кара на вярваме, че опасностите и помощта идват светкавично. Бавно настъпващата екологична катастрофа обаче би била перфектна тактика за някоя търпелива терористична група срещу враг, който мисли ден за ден или месец напред и който ще страда поколения наред.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.