Руски хакери пробиха системата на Пентагона  

01 декември, 2008

Електронната защита на Министерство на отбраната на САЩ е била заобиколена от компютърен вирус дело на руски хакери, съобщава в. "Лос Анджелис таймс".
Лично президентът Буш е бил информиран за безпрецедентната заплаха за националната сигурност, причинена от вируса agent.btz, който е засегнал няколко правителствени институции. Сред тях е Американското централно командване, което координира действията на американските сили в Афганистан.
Първите сигнали за сериозен пробив в компютърната система на Пентагона се появиха преди седмица, когато на всички американски военнослужещи бе забранено използването на флаш устройства. Компютърният вирус е проникнал в хиляди правителствени компютри именно през техните USB портове, като е циркулирал в системата повече от месец, преди да се активира. Засега не е ясен размерът на нанесените щети, нито обхватът на засегнатите правителствени системи.
Зад атаката вероятно стоят един или група руски хакери, като участие на руските служби за сигурност също не се отхвърля като възможност според вестника. През 2007 г. руска кибератака блокира напълно електронната система на правителството на Естония. Жертва на руски хакери стана и Грузия непосредствено преди нахлуването на руската армия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.