Любимите технологии на Джеймс Бонд  

24 ноември, 2008

Джеймс Бонд използва своите машинарии така, както използва жените си – когато са му нужни. След това те престават да имат толкова голямо значение, въпреки че в даден момент са животоспасяващи.
Филмите за Джеймс Бонд без апаратите, които използва, биха изгубили много от очарованието си. Те правят образа му по-хладнокръвен, опасен и предизвикателен. Освен това са забавни.

Часовник с телевизор (Октопуси, 1983)
В миналото този часовник с телевизор е бил много по-впечатляващ, отколкото сега. Преносимите технологии се обръщат към миниатюрните компютри и MP3 плеъри. Филмът „От Русия с любов“ е далеч по-пророчески и находчив, като предвижда пейджъра, телефона в автомобила и камера за образ и звук.

Бомбе (Голдфингър, 1964)
След вдъхновената футурологична прогноза на „От Русия с любов“, „Голдфингър“ до голяма степен лишава Джеймс Бонд от неговите уреди. Впечатлява обаче смъртоносното бомбе, което може да пререже плът и кост само с едно косо движение на китката. Това ефективно оръжие вероятно вдъхновява сценаристите за заострения поднос за чай от „Шпионинът, който ме обичаше“, който за жалост не влиза в употреба.

Ребрийдър (Тъндърбол, 1965)
Необичайно е, че тази машинария не помага на Джеймс Бонд да убие никого. Тя прилича на писалка, то съдържа четири изстрела със свръх сгъстен въздух. Тя на два пъти спасява живота на агента, като например го измъква от басейн с акули.

Крокодилоподобна подводница (Октопуси, 1983)
Това вероятно е едно от по-малко прочутите средства за предвижване на Джеймс Бонд. Тази подводница, която толкова прилича на крокодил, не е просторна като Aston Martin, но позволява на супер агентът да проникне на вражеския остров.

Очила с рентгенови стъкла (Само един свят не стига, 1999)
Началниците на Бонд често се отчайват от склонността му да използва изобретенията им за своите не съвсем почтени цели. Те би трябвало да се досетят, че подобни очила ще причинят и поразии. Подобна вещ може да развинти въображението и е странно, че не е изнамерена в по ранните филми за агента.

Швейцарски сърф (Не умирай днес, 2002)
Супер агентът се е промъкнал в Северна Корея на своя сърф, който е подобен на швейцарско ножче. Екипировката, скрита в сърфа, е пластичен експлозив, пистолет Walther P99, радиостанция и часовник.

Виртуален тренажор (Не умирай днес, 2002)
Този 3-измерен боеви симулатор помага на Джеймс Бонд да подобри уменията си, като се пребори с враговете си в един виртуален свят. Мис Мънипени се включва за да бъде заедно с него – филмът правилно отгатва, че битките и сексът ще са основните движещи сили на виртуалната реалност.

Куфарче (От Русия с любов, 1963)
Това е символ на уважението и сдържаността, който в случая с Джеймс Бонд се оказва изключително опасен. Арсеналът който е вътре включва пушка AR-7 със снайпер, амуниции, нож и сълзотворен газ (който ще избухне, ако е отворен от някой друг, а не от Джеймс Бонд).

Устройство за летене (Тъндърбол, 1965)
Това е една от малкото машинарии на Джеймс Бонд, която наистина започва да се произвежда и се очертава да носи печалби. Този двигател, който първоначално е разработван за американската армия, позволява на агента да прилича малко повече на супер герои като Батман.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.